Till umu.se

Umeå universitet

Allt kommer bli bra HT -16 Vetenskapsluncher ht 2016 Forskarfredag 2016 International Days ht 2016 Temadagar för studenter om utbytesstudier

Aktuellt

När, var och hur bildas is i nordliga vattendrag?

När, var och hur bildas is i nordliga vattendrag?

Forskning I nordliga vattendrag med lång vinter är isbildning viktig. Isen påverkar växt- och djurliv på flera sätt. I utbyggda vattendrag kan isen hindra produktion av vattenkraft. Isbildningsförloppet varierar beroende på vattendragets storlek och läge vilket tidigare var i det närmaste okänt. Lovisa Lind, som disputerat vid Umeå universitet, har skapat en modell för isbildning och den kan vara till hjälp för naturvårdare, tekniker och forskare, särskilt på norra halvklotet.


Umeåforskare till bokmässan i Göteborg

Bokmässan Hatbrott, den akademiska yttrandefriheten och näthat är rubrikerna när forskare från juridiska institutionen medverkar på bokmässan 2016 i Göteborg.

Kalendarium

Till kalendariet

Forskarbloggen

Porträttbild på Martin RosvallMartin Rosvall är lektor i fysik och föreståndare för IceLab, som för fjärde året hållit IceLab Camp för unga forskare.

Läs hans blogg och kommentera gärna:

15/9: Oh, well. What’s an interdisciplinary workshop?

Genusfotografen

Tomas "genusfotografen" Gunnarsson

Bilder som förändrar världen

Utställning 19–30 september i Universum (norra entrén). Öppet för alla.

Inkluderande och genusmedveten bildhantering

Tomas ”Genusfotografen” Gunnarsson föreläser i Vardagsrummet, Humanisthuset, torsdag 22 september, kl. 10.00–12.00. För studenter och anställda.

Kultur på campus presenterar:

Fäbodland

Bild på FäbodlandTorsdag 6 oktober kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärar-utbildningshuset

Sara Parkman och Samantha Ohlanders är några av Sveriges vassaste folkmusiker och med deras musik, som hörs på bygdegårdar och nattklubbar, för de folkmusiken in i nutidens Sverige.

Läs mer om Fäbodland