Till umu.se

Umeå universitet

Vad händer efter anmälan? Att göra-lista fram till studiestart Gör en sen anmälan vt -16 Välkommen till alumnnätverket

Aktuellt

Nya ledtrådar om den åldrande hjärnans minnesfunktioner

Nya ledtrådar om den åldrande hjärnans minnesfunktioner

hjärnavbildning En europeisk studie, ledd av Umeåprofessorn Lars Nyberg, visar med olika hjärnavbildningskameror och minnestest att dopaminreceptoren D2 kopplar till det episodiska långtidsminnet, vilket ofta är nedsatt i hög ålder och vid demenssjukdom. Den nya kunskapen kan bidra till förståelsen av varför vissa men inte andra drabbas av minnesnedsättningar. Resultaten publiceras i den ansedda tidskriften PNAS.


Almedalen 2016 – skog, demens, energi, hälsa, skola och forskning

Almedalen 2016 – skog, demens, energi, hälsa, skola och forskning

Gotland Almedalsveckan har under åren utvecklats till att bli en av Sveriges största politiska mötesplatser. I år går händelsen av stapeln 3–10 juli. Från Umeå universitet delar ett gäng forskare och lärare med sig av sina kunskaper i olika arrangemang. Även tillträdande duon rektor Hans Adolfsson och prorektor Katrine Åhlström Riklund kommer att finnas på plats.

Kunskapsprov för läkare

Bild på läkarstudenterUmeå universitet har fått Socialstyrelsens uppdrag att nationellt ansvara för kunskapsprov för läkare som är utbildade utanför EU/EES.

Läs mer på kunskapsprov.umu.se

Inte sedan 2013 har det genomförts någon månlandning, men nu pågår ett svensk-tyskt projekt för att landa en farkost på månen. Väl där ska en "rover" placera ut mätinstrument, framtagna av forskare och studenter vid Umeå universitet för att bland annat mäta elektriska fält på månens yta – något som aldrig gjorts förut.

Läs mer om projektet Umeå Lunar venture

Följ Månbloggen i sommar:

TEDxUmeå 2016

Insights to My Foreign Mind and DNA

Nasim Sabouri, forskarassistent i medicinsk biokemi, berättade om sin tid som immigrant i Sverige och vägen till drömjobbet, under TEDxUmeå, som hölls den 11 maj i Väven.
(In English.)

Se fler filmer från TEDxUmeå.