Till umu.se

Dagbladet Norge: Da en svenske fikk en rar kål i pastaen, skjedde noe historisk

[2017-07-31] Sigrid Bratlie, seniorrådgiver i Bioteknologirådet, skriver i norska Dagbladet om kål, som inte är en matvara som vanligen skapar någon särskild debatt. På sensommaren i fjol blev det emellertid ståhej när den svenske växtforskaren från Umeå serverade pasta med kål till en journalist från Sveriges Radio, en händelse som blev omtalad i en rad internationella medier. Det var första gången någon officiellt åt genredigrad mat, närmare bestämt kål som hade avlägsnats en del av sitt DNA med den så kallade CRISPR-metoden. Tekniken gör det möjligt att göra små genetiska förändringar som är omöjliga att skilja från de som förekommer naturligt – men som kan få stor betydelse för framtidens matproduktion. Sigrid Bratlie diskuterar frågan vidare i sin text.

Läs nyheten

Redaktör: Ingrid Söderbergh

Adress till nyheten:
http://www.umu.se/nyhet//.cid284169


Pressinformation

Presskontakt

Mattias Grundström Mitz
090-786 50 89
070-610 08 05
(vx 090-786 50 00)
press@umu.se

Humaniora

Per Melander
090-786 93 79
per.melander@umu.se

Samhällsvetenskap

Ola Nilsson
090-786 69 82
070-353 26 48
ola.nilsson@umu.se

Teknik-naturvetenskap

Ingrid Söderbergh
090-786 60 24
070-604 03 34
ingrid.soderbergh@umu.se

Medicin

Daniel Harju
090-786 64 65
daniel.harju@umu.se

Kalendarium

Till kalendariet