Forskningsnyheter från Umeå universitet

Han utforskar utveckling och funktion hos blåsor på cellytan

2014-09-18
Genom att studera utveckling och funktion hos så kallade kaveoler i cellväggen i olika organ kan det bli möjligt att förebygga och behandla sjukdomar som kaveoler är förknippade med. Detta enligt en avhandling från Umeå universitet.

Unik kartläggning av hur kolstrukturer bildas

2014-09-18
Med en ny metod har en fysiker vid Umeå universitet skapat de första kartorna som i detalj visar hur och när kolmolekyler med strukturen C60 bildar polymerer, i form av kedjor och plan, vid behandling under höga temperaturer och tryck. Resultaten har publicerats i tidskriften Scientific Reports.

Swetox inledde Sverigeturné på Umeå universitet

2014-09-17
Swetox universitetsturné inleddes i slutet av augusti och Umeå stod först på tur. Det blev en späckad dag med presentationer och rektorsbesök. – Dagen har varit mycket givande, säger Åke Bergman, föreståndare för Swetox Research Center i Södertälje.

Hur påverkar det samtida medielandskapet skolan?

2014-09-17
Hur påverkas skolan och barns lärande och utbildning av dagens interaktiva medier? Nu släpps den nya boken Interaktiva medier och lärandemiljöer som diskuterar och ställer frågor kring skolan i det samtida medielandskapet.

Umeå efter 2014 – stadens framtid diskuteras på Sliperiet

2014-09-16
Vilka kortsiktiga och långsiktiga lärdomar går att dra av Kulturhuvudstadsåret? Har Umeå2014 förändrat bilden av staden? Hur ser Umeås fortsatta utveckling ut? Välkommen till ett panelsamtal om Umeå 2064 torsdagen den 18 september.

Vanligt med alkohol och droger hos omkomna

2014-09-16
Alkohol, läkemedel och illegala substanser som påverkar hjärnan är vanligt både bland förare i trafiken och bland drunkningsoffer. Dessa substanser har troligen haft betydelse för den inträffade händelsen, enligt en avhandling från Umeå universitet.

Umeå Tidning: Så föds en viral succé

2014-09-15
– Visste man exakt varför vissa videos blir virala på sociala medier så skulle man kunna sälja receptet för stora pengar, säger sociologiprofessor Simon Lindgren till Umeå Tidning, apropå den aktuella kampanjen ALS ice bucket challenge (som även haft deltagare från Umeå universitet).

Studerar Parkinsonmekanismer med hjälp av tillväxtfaktorer och kemiska substanser

2014-09-15
Tillväxtfaktorn GDNF kan bli en väg att skydda både kroppsegna och injicerade dopaminproducerande celler i hjärnan. Det kan i sin tur ge möjligheter att stoppa sjukdomsutvecklingen vid Parkinsons sjukdom, enligt en avhandling från Umeå universitet.

Viktigt med rehabilitering av muskelstyrka efter protesoperation

2014-09-15
Många patienter som får ny knäled på grund av artros drabbas ofta av nedsatt fysisk förmåga. Styrka i lårmuskulatur och god balans är därför avgörande för resultatet efter ingreppet. Det konstateras i en avhandling från Umeå universitet.

Nya vatten blir som ”gamla” – en konferens om restaurering av vattendrag

2014-09-15
Det femåriga restaureringsprojektet Vindel River LIFE håller sin avslutningskonferens i Lycksele den 22-24 september. Det här är tillfället att diskutera vattendragsrestaurering och hur den kan förbättra miljön.

Umeåforskare tar plats i Vita huset

2014-09-11
Joacim Rocklöv, forskare vid enheten för epidemiologi och global hälsa, kommer att medverka i en workshop om infektionssjukdomen dengue i Vita huset i Washington, USA, den 15 september.

Thomas och Helena Edlund får Baltics samverkanspris

2014-09-11
Baltics samverkanspris med entreprenörskapsinriktning 2014 har tilldelats professor Thomas Edlund och professor Helena Edlund, som har lyckats kombinera grundforskning av högsta kvalitet med entreprenörskap och företagsbyggande. Enligt motiveringen utgör de en inspirationskälla och förebild för andr...

Fler forskningsnyheter