Till umu.se

Forskarfredag 2016

Fredagen den 30 september är det dags för Forskarfredag. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter för att visa hur spännande och kul forskning är. I år finns också möjlighet för skolor att "låna en forskare".

Forskare och studenter från Umeå universitet och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) kommer att fylla fredagskvällen med experiment, förevisningar, fysik-/kemishow och andra aha-upplevelser!

Kom och ta reda på hur en dator jobbar egentligen, hur artificiell fotosyntes fungerar och mycket mer.

Deltar gör: Helena Näs från Naturvetenskapens och matematikens didaktik tillsammans med kemidraken Berta, Fredrik Georgsson från Kansliet för teknik och naturvetenskap, Patrik Norqvist från inst för fysik, Solomon Tesfalidet från Kemiska institutionen, Linda Berggren och Sofia Rapo, inst för kostvetenskap, Fredrik Karlssonoch Jenny Holmberg, inst för klinisk vetenskap och logopedi, Eva Mårell-Ohlssons studenter visar sina projekt där du kan bl a testa att se Virtuell Reality -film, Sebastian Sjöquist med sitt forskningsprojekt till Månen (mer info: http://scube.se/), samt FOI med spännande experiment.

Den populära Fysik-/kemishowen kommer att ske kl 17 och kl 19, och biljetter finns att hämta på Umevatoriet från kl 16.00 den 30/9. Först till kvarn gäller!

Dag: Fredag 30 september
Tid: kl. 16.00–20.00
Plats: Umevatoriet 
Gratis entré.

Är du lärare på högstadiet eller gymnasiet i Umeå kommun? Då har du tillfälle att ”Låna en forskare” under fredagen 30/9 till din klass. 

Mer information om vilka forskare och vilka forskningsområden som finns tillgängliga kommer senare, men du är välkommen att anmäla intresse redan nu via mejl till marianne.eik@umu.se 

Deltagande forskare:
Torgny Stigbrand, Inst. för klinisk mikrobiologi
– ”Vad är cancerforskning?”
Stig- Olof Holm, Inst. för ekologi, miljö och geovetenskap
– ”Hur kan vi bruka naturens resurser utan att förbruka dem?”
Maria Nordin, Inst. för psykologi
– ”Vad är psykologi och hur forskar man om det?”

Om du vill kan du även låna en DVD -serie från UR som vi kommer och visar för er klass. DVD- serien heter ”Forskare för framtiden”. Mer info: http://urskola.se/Produkter/191576-Forskare-for-framtiden-Spindeln-i-hjartat#Om-serien


Sidansvarig: Presskontakt
2016-08-30

Utskriftsversion

Kontaktinformation

Marianne Eik
Umevatoriet

Kontaktformulär

Forskarfredag logo 2014
Logotyp Umevatoriet

Bild: Umevatoriet

VA logotyp
FOI - Logotyp

Bild: FOI