Dada och den östjudiska jiddischkulturen

Datum: 2018-03-25
Tid: 14.00 - 15.00
Plats: Bildmuseet
Evenemanget vänder sig till: studenter - allmänheten - anställda

Dada och den östjudiska jiddischkulturen, en föreläsning av Tom Sandqvist, konstvetare, professor i konstteori vid Konstfack i Stockholm och författare till bland annat boken Dada Öst: Rumänerna på Cabaret Voltaire. Fri entré. Föreläsningsspråk: svenska.

Dada - kanske den mest kända och skandalomsusade av modernismens konströrelser - brukar sägas ha börjat på Cabaret Voltaire en litterär afton i Zürich den 5 februari 1916. Men Dada uppstod inte plötsligt och fullt utvecklad.

I sin föreläsning kommer Tom Sandqvist att berätta om hur rörelsen växte fram ur en levande konstnärlig tradition i Östeuropa - speciellt i Rumänien - och kom till Zürich med grupp rumänska modernister som flydde kriget. Bland dem fanns bland annat förgrundsgestalten Tristan Tzara, som också var den som myntade begreppet 'Dada'.

Det är ingen tillfällighet att så många av de första dadaisterna var rumäner, menar Tom Sandqvist. Han spårar dadaismens ursprung i källor som symbolism, futurism och folklore och betonar sambandet mellan modernistiska rumäner och jiddisch-traditionen i Östeuropa.
 


Arrangör: Bilmduseet
Kontaktperson: Bildmuseet
Telefon: 0907867400
Evenemangstyp: Föreläsning
Lägg till i din kalender


Avhandlingar i det digitala vetenskapliga arkivet

Kommande avhandlingar (DiVA)

Senast publicerade avhandlingar (DiVA)