Till umu.se

Forskare och forskning på film

För att nå ut till ännu fler människor filmas ibland universitetets forskare när de medverkar i populärvetenskapliga paneldebatter och föreläsningsserier. Vid universitetet produceras också specialgjorda porträttfilmer av och med olika forskare. Här hittar du ett urval filmer, och länkar till universitetets samlingar och kanaler på Vimeo, Youtube och Bambuser.

Världens största genprojekt – granens gener kartlagda
Granen är Sveriges ekonomiskt viktigaste växt och har en arvsmassa som är sju gånger större än människans. Länge var en fullständig kartläggning av granens genom omöjlig, men 2013 gick forskare på Umeå Plant Science Centre i Umeå och SciLifeLab i Stockholm i land med uppgiften.

Malin Sund är professor i kirurgi med inriktning mot cancerkirurgi, och hon var en av Umeå universitets nya professorer 2013.

Reiner Giesler är professor i terrester ekologi, och han var en av Umeå universitets nya professorer 2012.

Pelle Snickars är professor i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning mot digital humaniora. Han var en av Umeå universitets nya professorer 2014.

Föreläsning: Fetmarelaterade sjukdomar – vår tids epidemi
Helena Edlund, professor vid Umeå centrum för molekylär medicin (UCMM), föreläser under Umeå universitets 50-årsjubileum 2015.

Föreläsning: Dagens krig – myt och verklighet
Anna Jarstad, professor vid Statsvetenskapliga institutionen, föreläser under Umeå universitets 50-årsjubileum 2015.

Föreläsning: En åldrande befolkning – samhällets största utmaning, eller: Vad vi har lärt oss under femton år med Gerda
Yngve Gustafsson, professor vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, föreläser under Umeå universitets 50-årsjubileum 2015.

Föreläsning: Kris i befolkningsfrågan?
Gunnar Malmberg, professor vid Centre for Demographic and Ageing Research (CEDAR), föreläser under Umeå universitets 50-årsjubileum 2015.


Sidansvarig: Presskontakt
2016-09-19

Utskriftsversion

Relaterad information

Bambuser Vimeo Youtube