Reportage om forskning

Förutom korta, snabba nyheter om avhandlingar, forskninganslag och publiceringar tar vi ibland oss samman och skriver mer ingående om aktuell eller spännande forskning. Här är några exempel.

 

I fokus

Stefan Jansson spelar dragspel
Stefan Jansson. Foto: Elin Berge

Vill bana väg för framtidens grödor

För fem år sedan bestämde han sig för att ta debatten. Växtforskaren Stefan Jansson står stadigt när det blåser, och han vet hur han kan nå fram och påverka.


Hon vill förstå livets mysterier

Hon vill förstå livets mysterier

Astrobiologer letar efter livets ursprung och försöker förstå livets utveckling och potential att överleva och utvecklas – här på jorden eller någon annanstans. – Det är väldigt spännande!, säger mikro- och astrobiolog Natuschka Lee, som sedan hösten 2015 är anställd vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap som forskare.


Ökad koldioxidhalt i atmosfären har förändrat växternas fotosyntes under 1900-talet

Ökad koldioxidhalt i atmosfären har förändrat växternas fotosyntes under 1900-talet

Forskare vid Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet har upptäckt att ökade nivåer av koldioxid i atmosfären under 1900-talet har förändrat växters metabolism. Studien är den första i världen som genom historiska växtprover kunnat dra slutsatser kring biokemisk reglering av växtmetabolism.


Bild på Emmanuelle Charpentier
Emmanuelle Charpentier. Foto: Hallbauer & Fioretti

Genteknik för framtiden

Hon får priser i rad från forskningsstiftelser och hamnar på listor över de mest inflytelserika personerna i världen. Anledningen är att Umeåforskaren Emmanuelle Charpentiers upptäckter håller på att revolutionera gentekniken. De förutspås bland annat leda till nya behandlingar av många allvarliga sjukdomar.


900 miljarder skäl att uppskatta invandring

900 miljarder skäl att uppskatta invandring

Att erbjuda en fristad för individer i behov av asyl i den rådande flyktingkrisen är i huvudsak en humanitär fråga. Trots detta har debatten om invandringen kommit att i stor grad handla om ekonomi. Under ett seminarium vid Umeå universitet presenterar Lars-Fredrik Andersson och Sandro Scocco att invandringen sedan 1950 har varit ekonomiskt lönsam för Sverige.


Icelab – ett kreativt laboratorium

Icelab – ett kreativt laboratorium

På Icelab suddar unga forskare bort gränser mellan olika vetenskaper. Det är ett laboratorium för oväntade samarbeten och kreativ problemlösning. – Vi vill försöka förstå en komplex värld med hjälp av enkel matematik, säger Martin Rosvall.


Bild på Erland Mårald
Erland Mårald. Foto: Andreas Nilsson

Om humanisterna fick bestämma

Klockan 01.45 den 15 september 2008 ändrade världens marknader riktning. När investmentbanken Lehman Brothers vd Richard Fuld lämnade in ansökan om konkursskydd gick startskottet för den finanskris som fortfarande slår ut bolag världen över — och som ruskat om hela länders ekonomi.


Hon ger fästingvirus en hård match

Hon ger fästingvirus en hård match

Anna Överby säger att hon tillhör den nya generationen forskare. Utan vitt skägg men med skinn på näsan. Hon forskar om striden mellan vårt immunförsvar och det fästingburna TBE-viruset. Till sommaren går en helt annan kamp av stapeln – då tävlar hon om VM-guld i undervattensrugby.Sidansvarig: Presskontakt

Utskriftsversion

Prenumerera på forskningsnyheter

Följ våra forskningsnyheter som RSS-flöde: Forskningsnyheter