Bild på norrsken över campus Bild på bärplockare Bild på sameflagga Bild på fjällvandring

Livet i Arktis – nu och i framtiden
Umeå universitet lägger hela pusslet

Arktis är i världens blickfång. Området står inför stora förändringar när jorden värms upp, något som hotar hela planeten. Men Arktis är så mycket mer. Vid Umeå universitet forskas om klimat- och miljöfrågor, men också om hur det verkligen är att bo och leva i norr idag – och hur det kommer att vara i framtiden. Med sitt nordliga läge – och sin breda och rika forskning – intar Umeå universitet en ledande position inom den arktiska forskningen. Läs artikeln

Aktuellt

Naturresurser och spårberoende präglar europeiskt Arktis

Naturresurser och spårberoende präglar europeiskt Arktis

2017-11-16 Resultat från Sveriges första samhällsvetenskapliga och humanistiska arktiska forskningsprogram på ett öppet symposium i Stockholm


Globalt samarbete för hållbarhetsmål uppmärksammas i Washington

2017-10-26 I dag, torsdag, arrangerar House of Sweden i Washington DC, USA, ett alumnmingel där fem svenska universitet deltar med representanter för medverkan i paneldiskussioner. Umeå universitet medverkar med bland andra Peter Sköld vars hjärtefråga är Arktis.


H.M. Konung Carl XVI Gustaf besöker Årshögtiden

H.M. Konung Carl XVI Gustaf besöker Årshögtiden

2017-10-17 år får Årshögtiden vid Umeå universitet finbesök av bland andra H.M. Konung Carl XVI Gustaf som tar emot en 70-årsgåva från universitetet i form av ett arktiskt seminarium.


Vaartoe genomför kartläggning av rasism mot samer

Vaartoe genomför kartläggning av rasism mot samer

2017-09-28 Sametinget har av regeringen fått i uppdrag att kartlägga rasism mot samer och har tagit fram en projektplan för genomförandet. Sametinget har nu gett Vaartoe – Centrum för samisk forskning, Umeå universitet, uppdraget att genomföra kartläggningen.


Högtflygande metod för förståelse av klimatförändringar i nordliga sjöar

Högtflygande metod för förståelse av klimatförändringar i nordliga sjöar

2017-09-19 Målet med Umeåforskares LiDAR lasermätningar i Abiskoområdet från ett flygplan är att skapa den första europeiska, och den andra globalt sett, kartan på landskapsnivå av sjöbottnars former.


Så kan en livskraftig renskötsel i Fennoskandien förverkligas

Så kan en livskraftig renskötsel i Fennoskandien förverkligas

2017-09-12 Kombinerade effekter av klimatförändringar och resursutvinning kräver anpassningsbara strategier för att skapa och upprätthålla en livskraftig renskötsel i Norra Fennoskandien.


Sidansvarig: Presskontakt

Utskriftsversion

Tänk – ett vetgirigt magasin

Omslagsbild Tänk 2017Tänk 1 2017 har temat arktisk forskning.

Vi gör ett besök i skogsbyn Pausele – där Dean och Doris Carson bor och forskar om just byars framtid – och får veta mer om Sveriges aktiska forskningscentrum Arcum och Golfströmmens fader – Johan Sandström – som föddes i nuvarande Vindeln i Västerbotten.

Läs Tänk 2017Fler nummer


Arktiskt kalendariumEvenemangslista Till kalendariet