Ljus i naturvetenskap och teknik

Forskare inom denna starka forskningsmiljö vill ta tillvara på ljusets alla möjligheter. De vill förstå dess egenskaper, men också producera och använda ljus på nya och spännande sätt.

Antalet tillämpningar som utnyttjar ljus i någon form har under de senaste decennierna ökat nästan explosionsartat. Metrologi, miljöövervakning och medicinsk behandling är bara några exempel på användningsområden. För att inte tala om belysning. Det som många framför allt förknippar med ljus.

Forskare inom den starka miljön har tagit fram en helt ny typ av belysningskomponent med hjälp av supermaterialet grafen. Den är billig att tillverka och helt återvinningsbar. Resultaten kan leda till böjbara bildskärmar och lysande tapeter. Planer finns också att vända på processen och låta komponenten bli en energikälla, en solcell.

Laserljus ger kunskap om urinvägsinfektioner

Andra forskare använder laserbaserade metoder för att mäta miljögifter i utsläpp och avgaser. Laserljus används också som optiska pincetter för att fånga och flytta celler och bakterier. Tekniken ger kunskap om mekanismerna bakom exempelvis urinvägsinfektioner. Andra forskare arbetar med att producera nya, intressanta material som kolnanorör.

En viktig del av forskningen handlar om att på ett grundläggande sätt förstå hur ljus fungerar. Forskarna söker modeller som kan tala om vad som händer när ljus växelverkar med materia och hur ljus avges från materia. Denna detaljerade kunskap om ljus kan också ge ledtrådar till framtida tillämpningar.

Artiklar och pressmeddelanden

Sök fler artiklar och pressmeddelanden

Sidansvarig: Presskontakt

Om Starka forskningsmiljöer 2011–2015

År 2010 utsåg Umeå universitet 14 starka forskningsmiljöer, som gavs särskilt stöd under perioden 2011–2015. Satsningen ska utvärderas inom kort.

Framtidens ljus finns i Umeå

Böjbara bildskärmar och en belysningsteknik som du inte trodde var möjlig – som kan förvandla väggar, golv eller tak till informationsskärmar, som kan ändra ljuset efter den stämning du vill uppnå – är snart en verklighet tack vare ett forskningsinnovativt samarbete. Läs hela nyheten

Institutionen för fysik