Ledare: Det går bra för Umeå universitet!

Umeå universitet utvecklas på ett förbluffande sätt. I år har vi den största ökningen av antalet studenter någonsin. Innan årets slut kommer universitet att ha över 33 000 studenter, 4 000 fler än rekordet från i fjol. Bakgrunden är dock dyster, lågkonjunktur och arbetslöshet leder paradoxalt nog till högkonjunktur inom högskolevärden.

Umeå universitets första rektor död

Lars-Gunnar Larsson var Umeå universitets första rektor. Han tillträdde 1964, året innan universitet invigdes, och var rektor fram till 1969. Trots att han lämnade rektorskapet för 40 år sedan var han in i det sista engagerad i universitetstes utveckling. Lars-Gunnar Larsson blev 90 år.

Universitetsbiblioteket digitaliserar äldre litteratur

Är du nyfiken på H.K.H. prinsens ABC-bok från 1896 eller Naturens under, uppenbarade hos himlakropparne från 1847? Nu finns mer än två hundra äldre böcker att bläddra i på universitetsbiblioteks Rara-portal på Internet.

Baltics samverkanspris med entreprenörskapsinriktning till Tor Ny

Professor Tor Ny, Umeå universitet, får Baltics samverkanspris för att han har tagit initiativ till och ordnat finansieringen till uppbyggnaden av framgångsrika Umeå Biotech Incubator, UBI.

Arktis äldsta klimatarkiv analyseras vid Umeå universitet

För 3,6 miljoner år sedan bildades sjön El’gygytgyn av ett kraternedslag i nordöstra Sibirien. Prover från sjöns sediment finns nu i ett laboratorium vid Umeå universitet. Här har nämligen forskare utvecklat en teknik som visat sig vara den bästa för att rekonstruera sjöns uråldriga klimatarkiv.

Universitetsfotograf belönad på Umeågalan

En av Umeå universitets fotografer, Elin Berge, har utsetts till Årets hantverksstipendiat 2009. Priset på 10 000 kronor delades ut på Umeågalan.

Toppchef på Nokia ny rektor för Designhögskolan

Anna Valtonen, tidigare chef för designforskningen på Nokia i Helsingfors, är Designhögskolans nya rektor. Efter 13 år på Nokia återvänder hon nu på heltid till den akademiska världen med målet att utveckla designforskningen i Umeå och Sverige.

Dansk arkitekt leder nya Arkitekthögskolan

Möjligheten att få bygga upp en helt ny, modern och internationell arkitektutbildning var svår att motstå för den välrenommerade danske arkitekten Peter Kjær. Sedan i höst tillbringar han veckorna på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet och helgerna med familjen i Ebeltoft.

Läkare och världsmästare

Helena Jansson tog VM-guld i orientering i augusti. Helena kombinerar sin idrottskarriär med läkarstudier. I år utnyttjade hon sin rätt att välja anpassad studiegång genom ett avtal som är unikt för Umeå universitet.

”Fega pojkar pussar aldrig vackra flickor”

Språkvetaren Daniel Andersson har undersökt vad ordspråk kan berätta om hur man såg på kvinnlighet och manlighet i det norrländska bondesamhället.

Kommundirektör med en tå kvar i akademien

Med en professor som kommundirektör är det naturligt att Örnsköldsviks kommuns utvecklingsarbete handlar en del om forskning.
– Umeå universitet är en motor för hela regionen och det gäller att undersöka hur kommuner och universitet kan samverka och stärka varandras utveckling, säger kommundirektören och professorn i företagsekonomi Agneta Marell.