Intervju
Krokig kulturväg ledde till toppjobb

Namn: Fredrik Lindegren
Fredrik Lindegren kombinerar två toppjobb; som kulturchef i Umeå och som konstnärlig ledare för Kulturhuvudstad 2014. Vägen har varit krokig och började med enstaka kurser vid Umeå universitet.
– Ta vara på de erbjudanden som dyker upp, de kan få större betydelse än du anar, är hans bästa råd.
Fredrik är uppväxt i Skellefteå. I början av 1990-talet flyttade han till Umeå för att läsa drama, teater och film vid universitetet. Under studietiden träffande han andra teaterintresserade och i en gammal industrilokal bildades konstnärskollektivet Ping som bestod av skådespelare, musiker och konstnärer.
– Det var en jätterolig tid, minns Fredrik.
Här repeterades bland annat pjäsen Herrar, om tre män som blir instängda på en herrtoalett i ett varuhus. Pjäsen vann stor uppskattning och blev en triumf för både skådespelare och regissör.
– Kanske kan man säga att det blev min biljett in i teatervärlden och kulturlivet i Umeå, funderar Fredrik.
Tolv år med Profilteatern
Efter studierna började han jobba i fria gruppen Profilteatern som är känd för att göra experimentell teater. Det blev tolv år på deras scen med pjäser som ”Vi betalar inte, vi betalar inte”, ”Tabula Rasa”, ”En kvinna i svart” och ”Rädd”.
Parallellt med teatern arbetade han fem år inom Interactive Institutes Umeåstudio, Tools for Creativity, en kreativ mötesplats för konst, kultur och teknik. Studion drev flera EU-projekt, bland annat det så kallade Kultursimulatorprojektet. Inom det framfördes två internationella projekt – Key to St. Petersburg – vid 300-årsjubileet i St. Peterburg, och ett kulturprojekt i samarbete med Universal Forum of Culture i Barcelona och en skola i Umeå. Båda projekten handlade om global interaktion, teater och Virtual Reality – skådespel i en blandning av verklighet och virtuell verklighet.
Rolig på firmafester
Företag började anlita Fredrik som underhållning på firmafester. Han hittade på en slags power point-presentationer som egentligen gick ut på att massakrera företagets verksamhet. Alla tyckte att det var kul och det blev snurr på verksamheten.
Vid ett tillfälle ville Umeå kommun ha hjälp med en seriös power point-presentation för en ansökan om att bli årets kvalitetskommun. Ansökan blev lyckad och sedan rullade det på. Fredrik fick fler uppdrag för kommunen och när jobbet som projektledare för kulturhuvudstad 2014 utlystes bestämde han sig för att söka jobbet. Han fick det och blev någon tid senare även aktuell för tjänsten som kulturchef. Sedan ledde det ena till det andra.
– Med åren har jag blivit medveten om hur allt hänger ihop. Till exempel hur kursen i skräckfilm på universitetet har kopplingar till det skräcktema som var en del av kulturhuvudstadsansökan, eller vilken betydelse våra första teaterambitioner i fabrikslokalen haft för mitt fortsatta kulturengagemang. Därför är det viktigt att tacka ja till de erbjudanden man får. Först tacka ja och sedan justera så att man får göra saker på sitt eget sätt, är Fredriks råd till den som är i början av sin karriär.
Umeå – kulturhuvudstad 2014
I flera år har Fredrik varit en av dem som arbetat helhjärtat för att förverkliga Umeås strävan att bli till kulturhuvudstad 2014.
– Det är helt fantastiskt att vi till slut vann omröstningen.
Fredrik menar att Umeå har några viktiga särdrag som varit avgörande; att staden är en centralort i norra Sverige, en universitetsstad i ständig utveckling och en stad med tydlig kulturprägel som dessutom inrymmer aktiva samiska organisationer. Ledorden öppenhet och dialog har också haft stor betydelse.
– Att vi var så många medborgare, kulturarbetare, institutioner, organisationer, företag och myndigheter som stod bakom en enig ansökan var viktigt.
Fredrik poängterar att kulturhuvudstadsåret ställer stora krav på organisation och genomförande och många utmaningar ska lösas. Under 2014 kommer Umeå att bjuda på mängder av arrangemang i olika format.
– Det kommer att bli mycket fest och glädje. Vi kommer att få se världsartister och få häftiga upplevelser av olika slag. Det blir toppen!
www.umea2014.se
Text: Anette Olofsson
Bild: Andreas Nilsson