Debattscen Umeå

Välkommen till Debattscen Umeå! Forskare möter politiker och publik för att diskutera utmaningarna inom hållbar utveckling och hur de påverkar vår vardag nu och i framtiden. Kom till Strömpilen lördagen den 17 april och delta i debatten!

Debattscen Umeå har rubriken: KLIMAT, MILJÖ OCH HÄLSA
När? Lördag 17 april kl. 12.00-14.00
Var? Strömpilen - gallerian

Deltar gör riksdagspolitikerna: Thomas Nihlén (MP), Helén Pettersson (S), Åke Sandström ( C).
och forskarna:
Runar Brännlund, professor i nationalekonomi, pratar om klimatkrisen och miljöproblemen ur ett samhällsperspektiv – hur kan vi få en grönare BNP?
Stig-Olof Holm, forskare i ekologi, miljö och geovetenskap, har kunskap om miljö- och klimatförändringar ur såväl naturvetarperspektiv som humanekologiska perspektiv.
Annika Nordlund, forskare i psykologi, kan berätta om psykologiska faktorers påverkan på olika typer av miljörelaterat beteende. Varför gör vi inte som vi bör?
Birgitta Evengård, professor i infektionssjukdomar, har kunskap nya sjukdomar i klimatförändringarnas fotspår – hur skyddar vi oss och vad kan forskare respektive politiker göra?
Mats Tysklind, professor i miljökemi, kan berätta om nya metoder att ta hand om farliga utsläpp och föroreningar – vilka är de nya farorna och utmaningarna inom miljöområdet?

Samtalet leds av Eva Krutmeijer, vetenskapskommunikatör.
Hela programmet

Arrangemanget är ett sammarangemang mellan Umeå universitet, Vetenskapsrådet, Vetenskapsfestivalen i Göteborg, Strömpilen och Umeå kommun – Umeå.mermiljö. Förutom i Umeå hålls debattscener i Växjö, Stockholm och Göteborg.

Bestäm ett miljömål!
Titta på laddhybrider!

Förutom debattscenen så kommer Strömpilen vara fylld av spännande miljöaktiviteter och nyheter inom miljöområdet. På programmet finns bland annat:

  • Visning av de laddhybrider som rullar i Umeå 
  • Visning av Umeå Energis laddstolpar för elbilar
  • Modell av tåget som ska gå på Botniabanan
  • "Mitt miljömål" - Ta ställning för miljön. Bli fotad och skriv ditt miljömål i en pratbubbla (tex. jag ska bli bättre på att släcka lamporna då jag går hemmifrån)
  • Sopsortera med Umeva

Umeå. Mer miljö.


Sidansvarig: Michael Nordvall

Utskriftsversion