Umeå universitet och kulturhuvudstadsåret 2014

Umeå universitet genomsyras av den nära relationen mellan vetenskap och kultur i vid bemärkelse. Olika innebörder av kultur är självklara och aktiva redskap för att utveckla den akademiska verksamheten.

Läs mer om Umeå universitets aktiviteter under kulturhuvudstadsåret

Kostvetenskap firar kulturhuvudstadsåret 2014

Studenter vid institutionen för kostvetenskap har skapat recept utifrån de åtta samiska årstiderna som beskrivs i texter av Åsa Simma. För höstvintern – Tjakttjadálvvie – har de valt Fjällröding med kvannepesto och pressad mandelpotatis. Läs artikeln

Panelsamtal om det Nordliga rummet

utmaningar Vilken framtid väntar och vilka är utmaningarna för forskare som ägnar sig åt jordklotets norra delar? Humanistiska fakulteten bjuder in till panelsamtal.

Lärande utmaningar med Google Glass

Förstärkt verklighet Forskningsprojektet #tagga2014, som påbörjades våren 2014, har nu nått en mer utåtriktad fas. Den 27 maj får två skolelever, Elvira 13 år och Axel 15 år, börja använda Google Glass för att lösa problem/utmaningar som de får när de närmar sig vissa platser. Första anhalt blir Rådhusesplanaden i Umeå, intill "kulturhuvudstadshjärtat", kl. 15.00.

Tänk – ett magasin som vågar

Forskningsmagasin Nu finns ett nytt nummer av Umeå universitets magasin Tänk. Med anledning av Umeås nyss invigda kulturhuvudstadsår bjuder magasinet på en särskild djupdykning i kulturella och humanistiska frågeställningar.

Sidansvarig: Michael Nordvall

Britta Lundgren

Professor i etnologi vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper

E-post: britta.lundgren@umu.se