Samiska veckan 2009 - Ubmejen Bievieh

Årets samiska vecka 28 feb–8 mars är den 10:e i ordningen, och bjuder förutom ett digert program även på en Jubileumskonsert med Frode Fjellheim, Ulla Pirttijärvi, Sámi Jienat, Weberkvartetten och Jonas Knutsson.

På programmet står också invigning av det nya skogssamiska vistet på Gammlia, fotoutställningen "Åtta årstider" av Torbjörn Jakobsson och slöjdutställning med Max Lundström och Jon Utsi på Västerbottens Museum, dans med Ola Stinnerbom, teater med Samiska teatern och Innebandymästerskap.

Bildmuseet visas samtidigt en stor utställning med Britta Marakatt-Labba, det blir Jojkslam, samisk mässa, film, flera matevenemang, berättarkvällar, samedans och möjlighet att samarbet med kvinnlgia samiska företagare.

Läs hela programmet på Samiska veckan webbsida (där det också finns som pdf):
www.samiskaveckan.se

Samisk vecka på Umeå universitet

Universitet bidrar också till den samiska veckan. Kultur på campus presenterar Sami Jienat (se notisen i högerspalt). Dessutom bjuder Vaartoe – Centrum för Samisk forskning, in till konferensen Rivers to Cross, som hålls på Umeå Folkets hus 4?6 mars.

Läs hela programmet här (pdf):
Rivers to Cross

Universitetet vill skapa ett nationellt samisk forskningscentrum

Umeå univeritet vill nu skapa ett nationellt centrum för samisk forskning – motsvarande de som redan finns i Finland och Norge – som bland annat ska ha som målsättning att höja den allmänna kunskapsnivån om samisk kultur och samiska förhållanden. Förutsättning här är speciellt goda, med tanke på de unika befolkningsdata som finns vid Demografiska databasen.

Läs mer om detta här;

Per Axelssons forskning inom det samiska området
presenteras kortfattat här

Sidansvarig: Michael Nordvall