Samiska veckan 2012

Foto: Svenska Samers Riksförbund (SSR)

Veckans evenemang:
konserter, konstutställningar, teater, film, dans, jojk, workshops, mat, aktiviteter för barn, föreläsningar, seminarier och mycket mer.

Läs intervjun med Peter Sköld, föreståndare för Centrum för samisk forskning (CeSam) – Vaartoe

Det här händer på Campus Umeå

Måndag 5 mars – söndag 11 mars

Evenemang: Fotoutställning: Gustaf Hallström X 2
Plats: Universitetsbiblioteket (UB)
Tider:
Måndag–torsdag 8.00–22.00, fredag 8.00–18.00, lördag 9.00–17.00, söndag 12.00–16.00
Beskrivning: I arkeologen Gustaf Hallströms arkiv, som förvaltas på Forskningsarkivet vid Umeå universitet, finns samlat närmare 10.000 fotografier. Ett unikt fotomaterial – inte minst från den samiska kulturen. Vi har valt foton från tre av hans forskningsresor. Ett bildspel visas i Stora hallen, Västerbottens museum och en utställning av hans fotografier finns att beskåda på Universitetsbiblioteket.

Onsdag 7 mars

Evenemang: Kultur på campus presenterar: Stuoris ja Báladdonas
Plats: Ljusgården atrium, Teacher Education Building
Tid:
 12.10–12.50
Beskrivning: Stuoris ja Bálddonas (samiska för "stor och skrämmande") är en ny musikgrupp med Umeå universitets egen Krister Stoor, från institutionen för språkstudier. Deras stil bygger på traditionell samisk jojk. Att låta andra musikstilar möta jojken är oftast en svår uppgift, men gruppen har hittat en väg som ibland doftar blues, ibland country eller rock, utan att någotdera tar över. Det är ett eget sound som grundar sig på röst och stränginstrument, med trumman som vägledare in i andra världar.

Evenemang: Föreläsning på svenska: Bitaiädnu - den fria älven
Plats: Research Archives, University Library
Tid: 19.00–20.00 *** OBS! Inställt pga sjukdom! ***
Beskrivning: Fia Kaddik är fotograf och fotograferar den verklighet som samerna lever i idag. Hennes bilder präglas av en äkthet och romantiserar inte den samiska kulturen. I kvällens föredrag visar hon bildspel och berättar om Piteälven och den samiska kulturen i området. Hur hon skrämdes av Stallu när hon var barn av sin farmor, och vilken hejare hon är på att hoppa på stenar i forsarna.