Ubmejen Biejvieh – Samiska veckan i Umeå 2015

Silver i olika former är ett övergripande tema under årets samiska vecka, 28/2–8/3 – då det som vanligt också arrangeras en rad seminarier och föreläsningar kring samiska frågor.

Två av dessa arrangeras av Vaartoe/ Centrum för Samisk forskning vid Umeå universitet:

4 mars 11.00–17.00, Bio Abelli (Västerbottens museum):
Lars Thomasson-symposiet: ”Revitalisering av språk och kultur hos urfolk”

5 mars 13.00–15.00, Bio Abelli
Seminarium: ”Jakt- och fiskeprocessen”

Intressant blir säkert också:

3 mars 18.30, Flexhallen (Bildmuseet):
Seminarium: ”Kulturhuvudstadsåret & det samiska perspektivet – medskapande, motstånd & möjligheter”

4 mars 19.00, Forskningsarkivet (Umeå universitetsbibliotek):
Föreläsning av Erik-Oscar Oscarsson: Rasistiska tankar skapade sameskolan

5 mars 12.15–12.50, Ljusgården, Lärarutbildningshuset
Kultur på campus: Niillas Holmberg & Roope Mäenpää duo

5 mars 15.00, Bio Abelli:
Föredrag om FCIP (Free and Prior Informed Consent” av Mattias Åhrén

Utställningar

Under hela veckan visas även utställningarna Inland – om att bo och leva i Norrland på Västerbottens museum (vernissage 15 feb kl 14.00  med Po Tidholm), och Homeland – internationell samtidskonst (från 1 mars).

Från 28 februari visar Lilla galleriet en samlingsutställning med samiska konstnärer.

Foto (renen i bildspelet): Lumorfoto, Umeå.

Silverbrosch
Silverbrosch tillverkad av Lavvo Sami Art & Nature.
Foto: Anita Ponga

Årets tema – Silver – kommer att märkas bland annat på Lilla Galleriet och Västerbottens museum (se programmet).

Veckoprogram

Hela programmet för samiska veckan finns som webbsida och pdf på Ubmejen Biejvieh