Ett nytt medicinskt-biologiskt centrum, ett eget hus för polisutbildningen, ett fyrsiffrigt antal studentbostäder, en ny Minervaskola, ett nytt dagis. 
De närmaste åren kommer mycket att hända på området kring campus, den så kallade i "Universitetsstaden".

Aktuellt

Nytt polisutbildningshus invigt på campus

Nytt polisutbildningshus invigt på campus

I strålande solsken, med stor publik och glada polisstudenter invigde Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet polisutbildningens nya lokaler på campus. Lars Erik Lauritz, föreståndare vid Polishögskolan är glad för de nya lokalerna.


Topprankat miljöarbete vid Umeå universitet

Topprankat miljöarbete vid Umeå universitet

Umeå universitet får 20 av 23 möjliga poäng och hamnar tillsammans med sex andra lärosäten i den högst rankade gruppen i Naturvårdsverkets rapport Miljöledning i staten 2017.


Hållbarhet i kallt klimat under Ruggedised-konferens 

Hållbarhet i kallt klimat under Ruggedised-konferens 

Denna vecka har en delegation i det europeiska Ruggedisedprojektet, ett projekt för hållbara lösningar, besökt Umeå och inte minst campus vid Umeå universitet. Lisa Redin vid Lokalförsörjningsenheten leder projektet från Umeå universitets sida.


Umeå Universitetsstad blir ett Smart City-område

Umeå Universitetsstad blir ett Smart City-område

Umeå är en av de vinnande städerna i ett internationellt partnerskap, som tillsammans med Rotterdam och Glasgow, beviljas 180 miljoner kronor i projektmedel från EU:s H2020-program. I projektet som heter RUGGEDISED, kommer 40 miljoner att investeras i Universitetsstaden för att den ska bli ett så kallat Smart City.


Närvarostyrd energianvändning kan minska energikonsumtion

Närvarostyrd energianvändning kan minska energikonsumtion

Umeå universitet kan sannolikt göra stora energibesparingar genom att minska energianvändningen nattetid. Det visar preliminära resultat från en pilotstudie inom projektet Närvarostyrd energianvändning, där man har undersökt rörelsemönster och energianvändning i en av universitetets byggnader.

Supercykelväg på campus blir verklighet

Supercykelväg på campus blir verklighet

Varje dag rör sig cirka 5 000 cyklister på och genom campusområdet i Umeå. Att underlätta för cykeltrafik är en viktig del i den campusplan som fastställdes av universitetsstyrelsen ifjol. Nu satsas tre miljoner kronor på en så kallad supercykelväg på området. Dessutom ska en cykelkorsning vid Petrus Laestadius väg bli säkrare.


Umeå campus på internationell tio-i-topp-lista

Umeå campus på internationell tio-i-topp-lista

Umeå universitets campuspark – med uteplatser i olika nivåer, flytande brygga och böljande kullar runt den centrala dammen – är ett av Sveriges bästa projekt inom landskapsarkitektur. Det anser det internationella nätverket Landscape Architects Network, som under rubriken ”Sweden´s got talent” gjort en topp-tio-lista över landets mest lyckade och funktionella designprojekt.


Akademiska hus: 3 000 nya boenden i Umeå

I måndags gav Umeå kommun klartecken för fortsatt detaljplanearbete för den nya stadsdelen på Lilljansberget. Totalt planeras uppemot 3 000 nya boenden i området närmast Campus Umeå, den så kallade Universitetsstaden.


Byggstart för nytt Medicinskt Biologiskt Centrum i Umeå

Byggstart för nytt Medicinskt Biologiskt Centrum i Umeå

Tisdagen den 7 juni sattes spaden i backen för ett nytt Medicinskt Biologiskt Centrum (MBC) vid Umeå universitet. När campus äldsta byggnad, Biologihuset från 1961, nu både byggs ut och om kan den medicinska fakulteten samlokalisera en del av den medicinska spetsforskningen under ett och samma tak.


Byggstart för polisutbildningens nya lokaler i Umeå

Nytt polisutbildningshus på Campus UmeåNu har spaden satts i backen för den nya byggnad som för första gången ska samla polisutbildningens verksamhet under ett och samma tak på Campus Umeå.

Det blir också starten för en efterlängtad integrering mellan polisutbildningen och de övriga utbildningarna vid Umeå universitet.


Lars Westin: ”Bra att det byggs mer inne på campus”

– Jag har länge sagt att det borde byggas mer inne på campus, både bostäder och annat. Campus utan bostäder är ovanliga internationellt, där det vanliga är en blandning, säger professor Lars Westin, föreståndare för Cerum, Centrum för regionalvetenskap vid Umeå universitet.


Tidsplanen – se när byggen startar och beräknas klara


Byggboom i Umeå och runt campus

Nu har bostadsbyggandet tagit ordentlig fart i Umeå, särskilt när det gäller små hyresrätter. År 2015–2016 byggs nästan 2 000 lägenheter runtom i staden, varav många är ettor och tvåor. Fram till år 2018 finns planer på minst lika många bostäder inom och nära campus. Omkring 700 av dem är vikta för studenter.

Läs mer

Vi är en del av Green Umeå

Bild: Green Umeå

Ruggedised - designing smart resilient cities for all

Bild: ruggedised.eu

Sverige bygger minst i hela EU

Europa-karta

UTBLICK Att det råder bostadsbrist i Umeå är inte bara ett lokalt problem. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har Sveriges befolkning ökat med nästan 10 procent sedan år 2000 – men antalet bostäder bara med 3,5 procent. Läs mer


...men Umeå mest i Sverige

Folkbladet: Bäst i Sverige på nya bostäder

Enligt Folkbladets kartläggning är Umeås byggboom starkast i Sverige. Under 2015 färdigställdes ca 1 200 bostäder – eller 9,1 bostäder per 1 000 invånare, vilket är bäst i klassen bland landets 20 största kommuner. Även perioden 2013–2016 toppas av Umeå, med 6,1 bostäder/1 000 invånare.
Och allt tyder på byggboomen fortsätter, med ca 1 400 bostäder under 2016 och än fler kommande år. Läs hela nyheten

Campusplanen fastställd av styrelsen

BESLUT I slutet av september 2015 fastställde universitetsstyrelsen en plan för utveckling av  Campus Umeå.

Läs mer om campusplanen