Till umu.se

Daniel Nylén prisas för bästa doktorsavhandling i informatik

Publikt kalendarium

Evenemangstyp: Föreläsning

Mars 2018

24 mars kl 13.00–15.00

Fika efter en forskare

Föreläsning Fika efter en forskare är en återkommande populärvetenskaplig seminarieserie på Vävens Kafé Fika. Välkomna till vårterminens tredje tillfälle. Vi bjuder på fika och korta föreläsningar om forskning inom medicin och hälsa.

25 mars kl 14.00–15.00

Dada och den östjudiska jiddischkulturen

Föreläsning En föreläsning av Tom Sandqvist, konstvetare, professor i konstteori vid Konstfack i Stockholm och författare till bland annat boken Dada Öst: Rumänerna på Cabaret Voltaire.

28 mars kl 13.30–15.00

Help Us Help, Share Your Home

Föreläsning Arkitekthögskolans Studio 3 har arrangerat en föreläsning av Arezo som är ett lokalt nätverk för att förbättra boendesituationen för unga flyktingar i Umeå.


April 2018

11 april kl 12.15–13.00

Sluta skjuta upp

Föreläsning Blir du stressad och orolig för att du skjuter upp studier eller andra viktiga saker? Denna lunchföreläsning handlar om prokrastinering. Du får tips på hur du kan påbörja en förändring för bättre planering och mindre oro. Smörgås och kaffe/te serveras under föreläsningen.

12 april kl 12.15–13.00

Vetenskapslunch: Skolmåltiden — en arena för lärande om demokrati?

Föreläsning Cecilia Olsson, Institutionen för kostvetenskap, föreläser under rubriken: Skolmåltiden — en arena för lärande om demokrati?

15 april kl 14.00–15.00

Dada och dans

Föreläsning Idéhistorikern och dansskribenten Britt-Marie Styrke ger en föreläsning i utställningen Dada är dada med fokus på de kvinnliga danskonstnärer inom det tidiga 1900-talets avantgarde som rörde sig i kretsen av dada.

21 april kl 13.00–15.00

Fika efter en forskare

Föreläsning Fika efter en forskare är en återkommande populärvetenskaplig seminarieserie på Vävens Kafé Fika. Välkomna till vårterminens sista föreläsningar. Vi bjuder på fika och korta föreläsningar om forskning inom medicin och hälsa.

22 april kl 14.00–15.00

Arktis i förändring

Föreläsning Föreläsning av Reiner Giesler, professor i terrester ekologi vid Umeå universitet. I anslutning till John Akomfrahs filminstallation Purple. Fri entré.

23 april kl 12.10–12.50

Vad #metoo lärt oss och vad vi kan göra nu! Lunchföreläsning med Nina Rung och Peter Svensson

Föreläsning Välkommen till en lunchföreläsning med Nina Rung och Peter Svensson. Här får du veta vad du kan tänka på som enskild person, vad vi inom universitetet kan göra och hur vi kan arbeta för att förebygga våld, sexuellt våld och trakasserier.

27 april kl 10.00–12.00

Humlab Talks: Digital media ethics: beyond the actor network.

Föreläsning Stina Bengtsson är docent och lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola. Hon forskar bl.a. om mediernas roll i vardagslivet, etik och moraliska dimensioner av digital medieanvändning,


Maj 2018

2 maj kl 10.00–12.00

Humlab Talks: Martin Sahlin, Coldwood Interactive

Föreläsning Martin Sahlin, game designer och creative director bl.a. för spelen Unravel och Yarny.

6 maj kl 14.00–15.00

Födelsen och vad Dada kan lära oss

Föreläsning En föreläsning av Adrian Notz, direktör för Cabaret Voltaire i Zürich och en av curatorerna för utställningen Dada är dada.

9 maj kl 11.30–12.15

Idrottslunch: Mänskliga rättigheter och andra konstitutionella krav i idrotten

Föreläsning Johan Lindholm, professor vid Juridiska institutionen, föreläser med rubriken "Mänskliga rättigheter och andra konstitutionella krav i idrotten.

15 maj kl 10.00–12.00

Humlab Talks: The Internet Cat Video Festival

Föreläsning The Internet Cat Video Festival - Cute Affects and Digital/Physical Intermingling. Ingeborg Hasselgren is a PhD-candidate in Media and Cultural Studies with the University of Sussex, UK. Her project, entitled Cute Feelings: the embodied pleasures of cuteness, address the affective qualitites of cuteness, and its uses in political activism.

23 maj kl 10.00–12.00

Sociala medier och politik i USA

Föreläsning Gästföreläsning med Daniel Kreiss, University of North Carolina, om hur politisk kommunikation och valkampanjer förändrats under det senaste decenniet.