Nobelpriset i kemi 2017 går till elektronmikroskopiforskning

Föreläsning - arbeta koncentrerat med hjälp av Pomodorometoden

22 november kl 13.00–14.00

Umeå kommuns stadsarkitekt Tomas Strömberg

Föreläsning Sveriges Arkitekter UMA har anordnat en föreläsning med Umeå kommuns stadsarkitekt Tomas Strömberg. Föreläsningen kommer att handla om Umeås statsvisioner, vad de jobbar med just nu och även en tillbakablick över hur kommunen har utvecklats genom tiderna.

22 november kl 13.00–14.00

Cultural diversity, racism and the importance of moral courage

Föreläsning Föreläsning av Siavosh Dearkhti; organiserad av Lika villkors gruppen vid EMG och UPSC samt Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten

23 november kl 12.15–13.00

Vetenskapsluncher: Kall om händerna - det kan bero på jobbet

Föreläsning Jens Wahlström, lektor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, håller en populärvetenskaplig föreläsning med titeln: Kall om händerna - det kan bero på jobbet.

28 november kl 12.00–13.00

Brexit, bombs and Boris – life as a British Ambassador in 2017

Föreläsning Det är ett unikt tillfälle att få träffa och lyssna till Storbritanniens ambassadör i Sverige, David Cairns.

28 november kl 13.00–17.00

Docentdagen

Föreläsning För att bekräfta utnämningar av docenter arrangerar humanistiska fakulteten så kallade docentdagar.

28 november kl 15.15–16.45

30 november kl 12.15–13.00

Vetenskapslunch: En historia blott? Vattenkraftutbyggnadens konsekvenser i Sápmi

Föreläsning Åsa Össbo, Vaartoe – Centrum för samisk forskning, håller populärvetenskaplig föreläsning på Kafé station.

December 2017

3 december kl 11.15–12.00

Söndagsföreläsning på biblioteket på Konstnärligt campus

Föreläsning Föreläsning av Bibliotekarie Niklas Åkerlund - Ur teckningslärarens boksamling.

3 december kl 11.15–12.00

Söndagsföreläsning på Konstnärligt campus

Föreläsning Niklas Åkerlund, Bibliotekarie på Umeå universitetsbibliotek, ger en föreläsning med titeln "Ur teckningslärarens boksamling" Föreläsningen är gratis och öppen för alla. OBS! Begränsat antal platser. Föranmälan vi mejl till: kc@ub.umu.se

6 december kl 11.30–12.15

Idrottslunch: Fysiologisk förberedelse av alpin skidåkare på elitnivå - träning och tester

Föreläsning Robert Nilsson, Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, föreläser med rubriken "Fysiologisk förberedelse av alpin skidåkare på elitnivå - träning och tester".

7 december kl 12.00–12.45

Finlands väg till självständigheten och inbördeskriget

Föreläsning Martin Hårdstedt, professor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier, föreläser om Finlands väg till självständigheten och inbördeskriget.

9 december kl 13.00–15.00

Fika efter en forskare

Föreläsning Fika efter en forskare är en återkommande populärvetenskaplig seminarieserie på Vävens Kafé Fika

Februari 2018

7 februari kl 10.30–12.00

Hjärnstark

Föreläsning Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare, föreläser med föreläsningsrubriken Hjärnstark. Föreläsningen är en försmak på vårterminens Hälsa på Campus och vänder sig kostnadsfritt till studenter och anställda vid Umeå universitet.