Lars Nittve om Duchamps flasktorkare

Tid: 14.00 - 15.00
Plats: Bildmuseet
Evenemanget vänder sig till: studenter - allmänheten - anställda

Flasktorkaren, en konstens frihetshjälte. Lars Nittve, tidigare museichef vid en rad stora konstmuseer runt om i världen, ger en föreläsning i utställningen Dada är dada. På Bildmuseet kommer Nittve att berätta om hur Duchamp befriar konsten och expanderar det vi kallar konst till en kategori av en helt annan ordning än det vi menar när vi talar om t ex musik, litteratur eller teater. Han kommer också att tala om hur en enkel flasktorkare dessutom förlöser Kinas konstnärer efter kulturrevolutionen. Om det och lite till.

Lars Nittve (f. 1953) är välkänd för många konstälskare som överintendent för Moderna Museet 2001–2010. Innan dess hade han en lång karriär som lärare vid Stockholms Universitet, konstkritiker på Svenska Dagbladet och i Artforum och förste intendent på Moderna Museet. Från 1990 var han chef för Rooseum–Center for Contemporary Art i Malmö, Louisiana Museum for Moderne Kunst i Humlebæk, Tate Modern London och, efter åren på Moderna Museet, för det gigantiska museiprojektet M+ i Hong Kong, som planeras att öppna i slutet på 2019. Sedan våren 2016 bor han i Edsåsdalen i Jämtland och ägnar sig åt att skriva och ge råd till banbrytande, icke kommersiella organisationer runt om i världen.

Den här föreläsningen är en del av programverksamheten i anslutning till utställningen Dada är dada, med verk från en av 1900-talets mest inflytelserika konströrelser. Dada uppstod 1916 i Zürich som en reaktion mot det pågående världskriget, nationalismen, det borgerliga samhällets konservativa värderingar och konventionella estetiska ideal. Under några år hann rörelsen utveckla sig till ett nätverk över stora delar av världen. Bildmuseet har lånat in konstverken från privata samlingar i Europa.

Arrangör: Bildmuseet
Kontaktperson: Bildmuseet
Evenemangstyp: Föreläsning
Lägg till i din kalender