Art Friday med Yafei Qi och Reynold Reynolds

Tid: 17.00 - 21.00
Plats: Bildmuseet
Evenemanget vänder sig till: studenter - allmänheten - anställda

Fredag på Bildmuseet med konst, bar och fri entré! Välkommen till ännu en Art Friday!

Förutom utställningar och barmingel med andra museibesökare har du denna fredag chansen att möta den amerikanska konstnären och filmskaparen Reynold Reynolds och den kinesiska konstnären Yafei Qi, som även hon arbetar med film. Klockan 19-20 i flexhallen kommer de båda att berätta om sitt arbete, visa bilder och film (20-30 min vardera. Språk: engelska).

REYNOLD REYNOLDS (f. 1966) är en amerikansk konstnär och filmskapare. Från 1995 samarbetade han nära med fotografen Patrick Jolley (1964–2012) inom såväl film-, video- och fotokonsten som skulptur- och installationskonst. Filmen Burn blev den avslutande delen av en trilogi uppbyggd kring temana luft, vatten och eld. Både Reynolds egna verk och de arbeten han gjorde tillsammans med Jolley behandlar trauman, paranoia och förträngning och hur katastrofer återges i medierna. Hans arbeten kännetecknas av surrealism, makaber humor och en melankolisk poesi. (http://artstudioreynolds.com/)

YAFEI QI (f. 1987) är en kinesisk konstnär verksam i Bergen och Beijing. Hon arbetar med rörlig bild och installation och har en bakgrund i måleri och filmskapande. Hon fokuserar på relationen mellan olika rum, använder ljus, performance, scener och ljud för att expandera rummet och dela upp tiden. Yafei Qi har regisserat kortfilmer och experimentella videos och deltagit i ett flertal grupputställningar. Hon är utbildad i film- och videokonst vid China Academy of Fine Arts, och tog sin masterexamen i fri konst vid Kunst- og designhøgskolen i Bergen 2016. (http://qiyafei.com/)

Den här fredagskvällen sker i samarbete med Iaspis, Konstnärsnämndens internationella program för bild- och formkonstnärer. De medverkande konstnärerna har fått Iaspis residensstipendium för att arbeta i Umeå under några månader denna höst. Iaspis regionala grupp består av Bildmuseet och Konsthögskolan, Umeå universitet; Vita Kuben, Norrlandsoperan; Galleri Verkligheten; Umeå Kommun och Museum Anna Nordlander i Skellefteå.

Bildmuseet har öppet hela dagen, men startar fredags-afterworken kl 17:00. Restaurangen erbjuder en lätt meny för den som vill äta en bit. Art Friday pågår till kl 21:00, och vill du fortsätta kvällen efter det så är det bara en kort promenad till Umeås nattliv.

Arrangör: Bildmuseet
Kontaktperson: Bildmuseet
Evenemangstyp: Övrigt
Lägg till i din kalender