Föreläsning med 2017 års pristagare i kemi: Jacques Dubochet

Tid: 14.00 - 15.00
Plats: Aula Nordica
Evenemanget vänder sig till: studenter - allmänheten - anställda

The science that gave me a Nobel prize and the science that didn’t

– en föreläsning av Professor Jacques Dubochet, nobelpristagare i kemi.

I Aula Nordica onsdagen den 13 december kl 14:00 föreläser en av årets nobelpristagare i kemi, professor Jacques Dubochet. Titeln på föreläsningen, som kommer att hållas på engelska, är The science that gave me a Nobel prize and the science that didn’t.

Jacques Dubochet, som arbetar vid universitetet i Lausanne, Schweiz, tilldelas den 10 december Nobelpriset i kemi 2017 tillsammans med Joachim Frank och Richard Henderson för utvecklingen av kryoelektronmikroskopi, en metod som möjliggör avbildningen av biomolekyler.

Vid Umeå universitet, inom Umeå Core Facility for Electron Microscopy (UCEM), finns ett av landets två kryo-elektronmikroskop utrustade för den allra senaste metodiken inom livsvetenskaplig forskning. Värdar för besöket är Linda Sandblad, samordnare för UCEM, forskare vid UCMR, MIMS och Institutionen för molekylärbiologi, och Lars-Anders Carlson, forskare vid WCMM och Institutionen för medicinsk kemi och biofysik.

Under sitt besök kommer nobelpristagaren även träffa Umeåforskare och skolelever.

Läs mer om årets nobelpris i kemi på Nobelstiftelsens webbplats

Arrangör: Umeå universitet
Kontaktperson: Eva-Maria Diehl
Länk till direktsändning av föreläsningen