Till umu.se

Tidigare arrangemang 2017

Robin Paulsson


Torsdag 7 december
Kl. 12.10–12.40
Lärarhuset

Robin Paulsson debuterade som ståuppkomiker 2001 och har hunnit göra massor inom TV och radio som komiker, manusförfattare och programledare. Han har medverkat i radioprogrammen Deluxe och Hej Domstol i P3, skrivit manus till sketchprogrammen Kvarteret Skatan och Extra Allt i SVT och medverkat i TV4:s Parlamentet. Robin har även varit programledare för Svenska Idrottsgalan i SVT både 2011 och 2012.

Robins egen talkshow Robins på SVT går i höst in på sin 12:e säsong med massor av spännande gäster. 2015 programledde även Robin Melodifestivalen med Sanna Nielsen och fick lysande recensioner. Till Kultur på campus kommmer han som den lysande ståupkomiker han är.

Missa inte detta!

Robin, stand-up

Robin, stand-up med David Batra

#USApodden

Onsdag 6 december
Kl. 12.00–13.00
Lärarhuset

Vad händer med USA under Donald Trumps presidentskap, och hur påverkas omvärlden av besluten i Washington?

Sveriges Radios Sara Stenholm Pihl och Ginna Lindberg diskuterar amerikansk politik tillsammans med Inger Arenander, politisk reporter Ekot samt tidigare korrespondent i Washington och Ivar Ekman, programledare för Konflikt i P1.

Välkomna till en liveinspelning inför publik av #USApodden!

Mer om USApodden
Inspelningen är ett samarbete mellan Utrikespolitiska föreningen, Kultur på campus, Umeå Teaterförening och Sveriges Radio.

Sibelius Inspiration
 


Torsdag 30 november
Kl. 12.10–12.50
Lärarhuset

Vi fortsätter att fira Finlands 100 års jubileum, nu med en jubileumskonsert i världsklass. Den finske nationalikonen Jean Sibelius musik framförs av två av Finlands främsta musiker, Nasig Azezian, piano, och Jussi Makkonen, cello.

Jean Sibelius är Finlands internationellt mest kända kompositör och hade en stor betydelse för landets nationella väckelse.

Sibelius Inspiration demoJean Sibelius: Nocturno Op. 24 No. 8 (Music video)
I samarbete med Kyrkan på campus

Kent Wisti
"Konsten att leva och modet att dö"


- Kent Wisti i samtal med Per Nilsson

Torsdag 9 november
Kl. 12.10–12.50
Lärarhuset

Kent Wisti, präst, bildkonstnär och satiriker vars hyllade teckningar sprids överallt i sociala medier och har getts ut i verket ”I det här jävla landet”(2016)

Per Nilsson är filosof och författare. Han har skrivit böcker om konst och filosofi bl a ”Non Serviam, Philosophical Essays on Arts of Living” (2015)

Ur ”I det här jävla landet” av Kent Wisti
”Leken, humorn, tron och kreativiteten är frukter ur samma träd, ånga ur samma inblåsta livsande. I vårt förhållningssätt till världen är det genom detta som vi anar det gudomliga. Det är genom detta vi orkar att leva lite till och det är genom detta vi får mod att dö, när den stunden är här. Här är också trons hemmaplan oavsett religionstillhörighet. Att använda skapandet är att leva sitt liv i spänningsfältet mellan kärlek och död, mellan ängslan och tillit, mellan vanmakt och allmakt.

Tron och konsten sammanfaller i en mission som går ut på att ge människan ork att leva och mod att dö. Det som vi lite högtidligt kan kalla för hopp.

Det blir också narrens uppgift. Det blir humorns uppgift. Det är långt mellan glädje och glättighet och i konsten, tron och humorn finns snarare glädje än glättighet. Kamp snarare än fördragsamhet. Eggelse snarare än likgiltighet. Det enskilt största hotet mot mänskligheten i dag är människor utan humor. Det är människor och strukturer som vanvårdat barnets skicklighet att kliva in och ut ur lekens rum. Varje djup måste ha en yta men varje yta vilar inte på ett djup. Det är långt mellan glädje och glättighet.”

I samarbete med Kyrkan på campus.

Po Tidholm om sin nya bok:

Läget i Landet

Fredag 27 oktober
Kl. 12.10–12.50
Lärarhuset

89 tankar om periferier, politik och varför landsbygdsfrågan är viktigare än du tror.

Läget i landet är en rak och tankeväckande beskrivning av landsbygdernas kris. Jour­nalisten Po Tidholm tecknar den svenska regionalpolitikens historia, fångar dagens utveckling och föreslår också en och annan lösning.

En långsam glidning, ett förflyttat fokus till staden, har lämnat de svenska landsbygderna politiskt övergivna. Valet av Trump, Storbritanniens Brexit-omröstning och Le Pens framgångar synlig­gjorde en kulturell konfliktlinje mellan stad och land. Och något oväntat så hamnade fokus på landsbygdsfrågan. Populisterna röstades fram av en försmådd landsbygdsbe­folkning som länge hade känt sig bortglömd och inte förmått delta i det stora liberala mångfalds- och valfrihetsprojekt som poli­tiken förvandlats till.

Liknande mönster återfinns här; en växande misstro och oron över ett land som faller itu. Vad är det som har hänt?

Po Tidholm, journalist, är född och bosatt i Hälsingland och mångårig medarbetare bland annat i Dagens Nyheter och på Sveriges Radio. Sedan mitten av nittiotalet har Tidholm undersökt hur landsbygdens roll förändras när Sverige urbaniseras, nu senast i boken Norrland (2012 / 2014) och SVT-serien Resten av Sverige (2016). Po Tidholm har sommarpratat två gånger i P1 och prisats som “Årets lantis” av tidnin­gen Land.

I samarbete med Kyrkan på campus

En försmak av

50th Edition Jazz Orchestra

Jonas Knutsson & Rickard N Jokela Duo


Torsdag 26 oktober
Kl. 12.10–12.50
Lärarhuset

Umeå Jazzfestival firar 50 år! Umeås jazzmusikliv har en unik historia som sträcker sig långt mer än ett halvt sekel bakåt i tiden. På många sätt kan dess moderna berättelse sägas inledas under 1960-talet då såväl grupper som enskilda musiker vann erkännande långt utanför landets gränser. Kronan på verket blev Umeå Jazzfestival som startade 1968. Nu inleds ett årslångt jubileumsfirande med 50th Edition Jazz Orchestra som intar Idunscenen under lördagseftermiddagen! 

En försmak ur jubileumsorkestern sker på Kultur på campus då projektets musikaliske ledare Jonas Knutsson intar scenen med förtrupp. Här väljer Jonas att bjuda in en av dessa många begåvade musiker som startat sin karriär i Umeå. För basisten Rickard N Jokela är utan tvivel en musiker att räkna med. Hans nysläppta debutalbum har hyllats i media och i mötet med Jonas bländande saxofonspel återupptas duo-samarbetet som inleddes då Rickard studerade på Musikaliska akademin i Stockholm. Helt klart kommer deras låtlista fyllas av jazzpärlor men också teman och impovisationer inspirerade av många olika musikkulturer världen över.

Jonas Knutsson saxofoner, Rickard N Jokela bas.

Umeå Jazzfestival

Skandal!

- Ett explosivt sång-och-dans-drama om de kvinnliga nobelpristagarna i fysik, kemi och medicin

Torsdag 12 oktober
Kl. 12.00–13.00
Ljusgården, Lärarhuset

Besatta Teatern berättar om den verklighet som historiens vetenskapskvinnor har ställts inför genom åren: hinder och motstånd, exkludering - till och med förnedring. Vi gör det förstås på vårt eget sätt med mycket humor, musikalitet och interaktivitet.

I Skandal får vi möta sex av historiens kvinnliga forskare som erhållit Nobelpris och ett par som blev utan.

Vi ställer oss frågor om strukturer och vanemönster, visar upp fördomar, gestaltar orättvisor och sjunger om skandaler - allt varvat med fakta och statistik.

Besatta Teatern
Åsa Karlin och Tess Paulsen är skådespelare med över 25 års erfarenhet var av teater, film och TV. Båda har arbetat på ett flertal teatrar bl.a. Stockholms stadsteater, Riksteatern, Västanå teater och Dramaten och synts i många TV-produktioner såsom Beck och Solsidan.

Nu driver vi vår egen ambulerande teater. Besatthet är vårt ständiga tema. Med humor, kvickhet, sång, dans och drama vill vi skildra historiska kvinnor i nutidsperspektiv.

Se trailer
I samarbete med Kyrkan på campusVuxen på en vecka (Viikossa aikuiseksi)

Finsk komedi, 92 min (svensk text)


Torsdag 5 oktober
Kl. 12.00–13.30
Hörsal F, Humhuset

Vi firar Finlands 100-årsjubileum med långfilm! Filmen är textad på svenska.

Välkommen på ett ”sex- och alkoholfritt” vuxenhetsläger för vuxna! Ditt nya liv börjar här! En grupp främlingar samlas i Åbo skärgård för att fira en annorlunda semestervecka på något som marknadsförts som ett läger för vuxna som vill bli mera vuxna.

Reklamvideon ser lockande ut med sina galopperande hästar med fladdrande manar, men i verkligheten visar sig detta bara vara symboliskt för det fria sinnet. Och när gruppledaren smiter iväg till sin hunds förlossning måste deltagarna finna tillväxtens frön i sig själva och i varandra. Lägret kanske inte riktigt fyller löftet om ”den härligaste veckan i ditt liv” men en sak är säkert; ingen återvänder till vardagen från ön oförändrad.

Efter succéfilmen 21 sätt att förstöra ett äktenskap, som sågs av över 400 000 personer, vänder sig regissör-manusförfattaren Vuoksenmaa sin blick från parförhållanden till individen: filmen handlar om människors stapplande försök att växa upp. Vuxen på en vecka är den andra delen i "den komiska smärtpunktstrilogin"; en serie av tematiskt sammanhängande självständiga filmer.

Huvudrollerna spelas av den finska komedins främsta skådespelare. Regi: Johanna Vuoksenmaa, i rollerna: Minttu Mustakallio, Iina Kuustonen, Taneli Mäkelä, Essi Hellén, Minna Koskela, Eppu Salminen, Anna-Leena Sipilä, Jarkko Niemi, Lauri Tanskanen, Jarkko Pajunen

Inga biljetter, först till kvarn gäller!

Trailer, tyvärr inte med svensk text

Faust
NorrlandsOperan

Torsdag 28 september
Kl. 12.10–12.30
Ljusgården, Lärarhuset

Lyssna på ett utdrag ur operan och hör dirigent Eric Solén berätta.

Operan berättar historien om Faust som trött och besviken på livet, säljer sin själ till Djävulen. I utbyte mot evig ungdom och kärlek svär han att tjäna Mefistofeles – Djävulen – i livet efter döden.

Livets stora frågor kommer upp till ytan i höstens opera. Faust är baserad på Goethes mästerverk om livets existentiella utmaningar och kombineras med Gounods musik.

Varje historia har flera sidor och när NorrlandsOperan tar sig an denna operaklassiker så berättas både Fausts och Marguerites versioner av händelseförloppet.

Faust är en av NorrlandsOperans största produktioner någonsin. 150 kostymer, dansare, kör, hela symfoniorkestern och fantastiska solister på en scen som sätter alla på prov.

Läs mer

Bob Hansson

Om social hållbarhet

Onsdag 20 september
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Hållbarhet handlar inte bara om miljö, det finns också en social hållbarhet att värna om. Hur får vi våra mänskliga relationer att hålla? Våra kärleksrelationer, vänskapsrelationer, släktrelationer och arbetsrelationer. Och hur håller vi själva ihop mitt i allt detta?

Bob Hansson är författare, poet och föreläsare.  Allt Bob gör - gör han av precis samma förhoppning - att stärka livslusten och plåstra om den sorg som våra liv faktiskt rymmer.

I samarbete med Sida och SEE Hållbarhetsvecka.SEE Hållbarhetsvecka

Mats Jonsson
-om serieromanen Nya Norrland


Fredag 15 september
Kl. 12-10-12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Nya Norrland kastar sig handlöst ned i den klyfta mellan stad och landsbygd som allt mer framstår som en av vår tids avgörande konflikter.

När Mats Jonssons familj flyttade till Bollstabruk 1974 hade den ångermanländska sågverksorten 3 600 invånare, full sysselsättning och ett rikt affärsliv. Fyrtio år senare går Mats omkring bland förfallna hus i ett samhälle som förlorat hälften av sina invånare, trots att sågverket omsätter en miljard om året och har blivit ett av de största i Europa.

Med vrede och svart humor skildrar Jonsson både Bollstabruk och platsen han flyttat till - Telefonplan i Stockholm - där designbyråer, mäklarkontor och tusentals nya bostadsrätter poppar upp samtidigt som skolbarnen hänvisas till baracker och tvivelaktiga friskolor.

Hur blev det så här? Var uppstår egentligen Sveriges välstånd, och vart tar det vägen?

I sitt sökande efter svar wallraffar han i bostadsrättsföreningens styrelse, kartlägger sina grannar och infiltrerar Konstfack. På jakt efter en strimma hopp för det döende Bollstabruk intervjuar han politiker, nationalekonomer och sina gamla klasskamrater. Han pratar med högstadieelever, asylsökande och SD-väljare. Fikar med ortens eldsjälar, frågar sina föräldrar varför de blev så arga när han flyttade, och går på företagsgala i Folkets hus där han en gång dansade sin första tryckare.

Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har skildrat sitt liv i fem serieromaner, senast den kritkerhyllade Mats kamp (2011). Han är redaktör för tidskriften Galago, ritar serier i Aftonbladet och har givit ut tre barnböcker

Mats Jonsson i Babel i söndags

Läs mer
I samarbete med Kyrkan på campus

Svante Henryson
-öppen repetition och samtal

 

Torsdag 14 september
Kl. 12.10–12-50
(samtal med bandet till 14.30!)
Ljusgården, Lärarhuset

Svante Henryson, cello
Jon Balke, piano
Morgan Ågren, trummor

Triojazz med en ovanlig sättning. Musiken har jazzens sväng och improvisation och kammarmusikens dynamik, med ett hårdrocks-uttryck som ligger och lurar. Svante har spelat mycket med Jon respektive Morgan var för sig, men det är första gången alla tre spelar tillsammans.

Efter konserten, som har formen av en öppen repetition, stannar bandet kvar för ett improviserat samtal. Häng kvar!

Svante Henryson växte upp i Umeå, där han började sin musikerbana som el- och kontra-basist inom rock och jazz. Efter studierna, bl.a. vid Musikaliska Akademien i Prag, blev han rekordung solobasist i Oslo Filharmonien.

Därefter följde ett musikaliskt lappkast och han flyttade till USA för att bli elbasist i ett världsberömt hårdrockband. Under de många långa världsturnéerna lärde han sig ytterligare ett instrument: cello – hans unika spelstil är gränssprängande i både klanger, teknik och inte minst genremässigt.

Henryson är även en prisbelönt tonsättare. På verklistan återfinns orkesterverk, kammarmusik och körverk. Han är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien samt konstnärlig ledare för Umeå Kammarmusikfestival. 2014 fick han P2:s Jazzkatten/Årets Musiker, och belönades 2015 med det prestigefyllda Nordiska Rådets Musikpris.

www.henryson.net
I samarbete med Umeå Kammarmusikfestival & Umeå Jazzstudio.

Cleo & Broke ´N Tipsy

Torsdag 7 september
Kl 12.00-13.00
Universum, på Välkomstmässan


Cleo. Svenska rappens mamma. Med dryga 10 år på hiphop-scenen har hon gjort musik med artister som Linda Pira, Adam Tensta, Alina Devecerski, Looptroop Rockers, Kristin Amparo, Syster Sol, Mwuana och Trainspotters. 

2015 vann hon titeln ”Årets Liveakt” på Kingsizegalan och året efter ”Årets Live” på Manifestgalan. Hon stod även nominerad till ”Guldmicken” på P3 Guld-galan 2015.

”Nathalie Missaoui är född att stå på scenen – med allt vad det innebär (...) Jag ska villigt erkänna att detta var de bästa 90 minuterna jag har sett. Och kanske den bästa svenskahiphopspelning jag har upplevt i mitt liv hittills.” - Recension i Kingsizemagazine 2015.

Första EP kom 2007 och följdes upp av debutalbumet 2011 och den prisbelönade EP:n ”Vem E Han” tillsammans med Kristin Amparo 2014. Däremellan har hon släppt flertalet singlar. I Maj kom första solo EPn ”Vi Har Sagt Allt” även den producerad av Broke ’N Tipsy. 

Vi har sagt allt

Vandraren, TV 4

Cleo, Facebook

Filip Lundgren

Onsdag 24 maj
kl. 12.10–12.50
SLU´s innergård

(om solen inte skiner: Restaurangen Hansson och Hammar, precis bredvid).

Hans musik har beskrivits som "skimrande Norrlandsindie med karg inramning, men med välkomnande melodier". Sedan debuten med ”Där inget annat finns” 2015 har Filip Lundgren turnerat och jobbat på nytt material som släpps hösten 2017.

I februari kom första smakprovet i form av singeln Förlåt, och under våren kommer ännu en singel från EP’n. Under spelningen på campus kommer Filip att uppträda solo och spela nyskrivet material, men även material från debutalbumet.

Filips ord om låten:
- ”Förlåt handlar inte helt oväntat om att be om förlåtelse för någonting. Det svåra i just den här situationen är att jag är osä­ker på att jag ens sårat någon, eller gjort något fel. Det är det som kan hända om en är som jag och får dåligt samvete 100 gånger om dagen.”

Filip Lundgrens Facebook

På väg, officiell video

Filip Lundgrens hemsida

Pressfoto: Amanda Jonsson (www.amandamariajosefina.se).

Stina och Arktis

Onsdag 17 maj
Kl. 12.10–12.50
Campusdammen

(Om solen mot förmodan inte skiner, Ljusgården, Lärarhuset)

Under Umeå kulturhuvudstadsår 2014 släppte Stina och Arktis singeln "Vår stad (Anthem)". Låten skrevs som en kommentar till de förvandlingar staden genomgick inför arrangemanget och fick stor spridning. 

2016 kom EP:n "Fifty- Fifty". Albumet tar avstamp i 90-talets Umeå, i en miljö där punkscenen gav möjligheter till att vara någon annan än en normativ tjej. Skivan mottogs varmt av den stora musikbloggen Hymn: "Umeåbandet Stina och Arktis hade vi som ett av våra veckans fynd härom veckan. Nu kan jag inte sluta lyssna på deras smått fantastiska EP Fifty-Fifty. För en som tycker att starka melodier och berättande, samhällsengagerade texter på svenska är en lyckad kombination är det här bland det bästa som släppts i det här landet på väldigt länge."


Musikmagasinet Hymn om EP:n: Se här
Stina och Arktis:Lyssna här
Musikvideo Vår stad (Anthem): Se här

Algesten

Ljusgården, Lärarhuset
Onsdag 10 maj
Kl. 12.10-12.50

Campusuppvärmning inför spelningen på Studion 20 maj! Se här

Det är skillnad på comebacker och comebacker. När Jakob Nyström, en av pop-Umeås bästa låtskrivare genom tiderna, nu är tillbaka efter flera års tystnad är det en stor händelse. Hans tidigare band Isolation Years och Two White Horses efterfrågas fortfarande, trots att de gav ut sina senaste album 2007 respektive 2009. Båda skulle hamna högt om det hölls en omröstning om vilka Umeåband man helst skulle vilja se återförenade.

Jakob har alltid använt sin omvittnat breda musikalitet – det sägs att han kan få blyertspennor att sjunga om det behövs – till att skapa innerlig, melodiös och tillgänglig pop. På det nya materialet, som han ger ut under artistnamnet Algesten, känns det som att han ytterligare har förädlat sitt glimrande pophantverk.

– De nya låtarna är skrivna under flera år och känns lite som en ofrivillig soloaffär där texterna skvallrar om att jag egentligen vill tillbaka till en gemenskap, berättar Jakob. När jag spelade i Isolation Years var det faktiskt lite tvärtom. Jag skrev mig bort från bandet, distanserade mig. I nya Never Leaving har den där vaga känslan av isolering blivit en del av mig själv och går inte att skaka bort, refrängen ”Meet me in a while I’m coming home” är som ett önsketänkande.

Algestens musik är också frukten av lång erfarenhet – från många olika sammanhang. Förutom de egna akterna har Jakob under åren varit fast medlem i Annika Norlins band Säkert!, turnerat med Deportees och Jonas Bergsten och gjort musik till föreställningar som han haft tillsammans med Olof Wretling från humorgruppen Klungan.

Algesten på Spotify. Lyssna här

Algesten på Facebook. Se här

Valborg på campus

Med Umeå Studentkör, Nationskören och Balettakademien

Fredag 28 april
Kl. 12.10–12.40
Campusdammen

En modern klassiker! Lagom till årets första grönska dansar Balettakademien in våren tillsammans med Umeå Studentkör och Nationskören.

Det vankas alltså dans, körsång, sprakande eldar och vårvindar friska. Vad mer kan egentligen begäras denna dag? Kom i tid!

Dansare: Lyuba Angelcheva Shiryaeva och My Wiklund.
 

(Vid regn: Ljusgården, Lärarutbildningshuset)

Molnskugga

Torsdag 27 april
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Nio kvinnor från nio länder i en gripande performance med Tomas Tranströmers dikter som bas. De läser dikter eller kortare poesifragment ömsom på svenska, ömsom på sina modersmål.

”Upplägget är givetvis genialiskt; det finns få poeter som låter sig brukas så handgripligt som Tranströmer utan att förlora i mystik och existentiell tyngd.” Västerbottens Kuriren

”Man önskar onekligen att många ska få se det här  -  lilla mästerverket  -  skulle jag faktiskt vilja kalla det.” Sveriges Radio P1

”Ganska märkligt att höra Tranströmers dikter läsas, först på svenska och sen på sju språk till, det blir inte långtråkigt, när det går från vietnamesiska till arabiska till spanska, man är hela tiden med, man sitter där och ögonen tåras.” Kulturnytt, P1

Missa inte detta!

Idé och konstnärlig ledare: Gunilla Samberg

Läs mer om Molnskugga på bloggen

Lunchklubben

Onsdag 5 april
Kl. 12.10–12.50
Dramasalen (L 117, bredvid fiket) Lärarhuset

Dags för skönt lunchdisco!

Presidenten tar en paus från spelningarna i Amsterdam och Berlin och riggar upp sina skivspelare på campus istället. Det som toppar topplistorna blandas med remixade klassiker och några egenproducerade verk.

Vi laddar med ljud, ljus och rök, kom och dansa!

För ett jämställt Festivalsverige


Q&A med Elisabeth Rosenbrand, Musikens Makt

Torsdag 30 mars
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Makten över Musiken Umeå tillsammans med Kultur på campus bjuder in till ett Q&A (frågor och svar) med Elisabeth Rosenbrand från festivalen Musikens Makt i Luleå. Genom åren har festivalen tydligt tagit ställning och prisats för sitt arbete mot en inkluderande och jämställd musikscen. Festivalen har snabbt vuxit och hyllats i hela Sverige för dess höga kvalitet och förmåga att locka spännande akter till Luleå.

Förutom att bossa över Musikens Makt driver Elisabeth bokningsbolaget Kallbrand Agency, produktionsbolaget Pancake Lady samt sitter med i styrelsen för den nationella samarbetsorganisationen Livemusik Sverige.

Kom och hör henne prata om Musikens Makt, hur det är att arrangera en popfestival i Luleå, hur hon har arbetat för en jämställd festival och hur arrangemang och festivaler kan påverka en förändring i samhället.

Moderator Hanna Kangassalo.

Makten över Musiken verkar för jämställdhet inom musikbranschen.
Se mer

På Global Piano Day:
Olov "Klyv-Olle" Lindroth

Onsdag 29 mars
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Inom den svenska folkmusiken finns det två brister enligt Klyv-Olle. Den ena är piano och den andra är improvisationer. Tur då att han råder bot på detta, samtidigt som han tar traditionerna i beaktande. Han har turnerat runt hela Sverige och halva Europa och spelat på de flesta jazzklubbar och folkmusikfestivaler med band som Adeln och Klyv-Olle Trio.

Denna gång blir det en solokonsert där det kommer att spelas folkmusik från hela Sverige, och improviseras fritt. Det hör till ovanligheterna att Klyv-Olle ger solo-konserter, så passa på att lyssna på denna unika konsert på Internationella pianodagen.

Lyssna här

Piano Day firas över hela världen för att hylla pianot. För att hylla de som spelar på det, stämmer det, flyttar det, men främst för att hylla alla de som lyssnar! Eftersom pianot har 88 tangenter är det årets 88:e dag som gäller, den 29 mars!

Se mer

IMPROSHOW med HÄK och Dilan & Moa


Tisdag 21 mars
Kl.12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Var med när två humorduos möts på scenen för första gången i en helt improviserad teaterföreställning. Publiken bestämmer förutsättningarna för allt som sker på golvet och ingen vet vad som ska hända!

HÄK (Humor är kul), bestående av Elvira Lander och Tora Larsson, har tidigare besökt Kultur på campus som stand up-komiker och de driver varsin klubb i stan, Skum och Fanny. Nu möter de malmöduon Dilan Apak och Moa Lundqvist i ett improvisationsprojekt som senare kommer att turnera under namnet SKULD.

Dilan & Moa har du kanske hört i P3 eller poddarna "Dilan & Moa" och "Lilla Drevet" eller så har du sett deras föreställning Det Nya Tråkiga som turnerat i landet. Missa inte detta unika möte. Det kommer bli episkt.

Dilan och Moa

HÄK, Humor är kul

The Tarantula Waltz

Onsdag 15 mars
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Markus Svensson, personen bakom namnet The Tarantula Waltz, har precis avslutat sin tredje Europaturné med The Tallest man on Earth och släppte precis ett nytt album. Missa inte denna gratiskonsert på Kultur på campus.

OBS! Umeå Open tillsammans med KEP ordnar också ett ballongregn där du har chansen att få en gratisbiljett till Umeå Open!

The Tarantula Waltz har turnerat nästan oavbrutet i åratal och delat scen med akter som First Aid Kit, Damien Jurado och Iron & Wine.
 Dessutom blev han förra året personligt utvald att öppna för The War On Drugs Europaturné.

Han har uppmärksammats som “Best of What’s Next” av Paste Magazine och han har även lovordats av Brooklyn Vegan, Uncut, The Line of Best Fit och Clash Magazine.
Den senaste i raden av stora amerikanska bloggar som hypat The Tarantula Waltz är bloggjätten Consequence of sound som efter att ha fått höra några låtar från nya skivan spår att 2017 blir Tarantula Waltz år
Blue As In Bliss släpps fysiskt och digitalt i februari 2017 via skivbolaget Woah Dad!

www.thetarantulawaltz.com

Slincraze

Tisdag 7 mars
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Slincraze (Nils Rune Utsi) är samisk rappare från Nordnorge och har något inget annan har. Hans stil baseras på samiska traditionella melodier mixat med hip hop och är inte som något annat du hört.

Han är också aktuell i norska dokumentärfilmen Arctic Superstar, som visas på Folkets hus samma dag, tisdag 7 mars kl. 18 på Folkets Bio.

Missa inte denna konsert på Kultur på campus!

I samarbete med Samiska veckan

Feels good (official video) Se här

Min Guovlu (official video) Se här

Suhtadit (official music video) Se här

Om filmen Arctic Superstar Se här

Kristian Anttila

Onsdag 1 mars
Kl. 12.10–12.50
Bildmuseet

”Rum 4, Avd 81” är Kristian Anttilas första helt akustiska skiva. Anttila, som debuterade 2003, har från sina 6 album haft otaliga P3-hits och är en av Sveriges flitigast turnerande artister.

”Rum 4, Avd 81”

”Hej! Kristian Anttila heter jag. Jag är man. Jag är 36 år gammal. Jag sjunger och spelar gitarr. Jag vet att det är dåligt men nu är det så. Det var liksom det som fanns tillhands. Jag blir glad när jag sätter mig med gitarren. Jag tycker det låter fint som det gör. Jag behöver inte härma mina idoler längre. Det kommer av sig självt.

Dom här 9 låtarna spelade jag in i all sin enkelhet så att Jakob och Sonja kunde få höra. Det lät så raspigt över telefon tyckte dom. Det blev väldigt fint tyckte dom också och sa att alla borde få höra. Mmm så här har ni. Och egentligen kanske inte en gitarr hade behövts. En benflöjt hade räckt. Eller en kokosnöt. Ett sus i bakgrunden. Nåt litet sällskap åt orden bara för det är vad denna skivan handlar om; Orden. Jag är en stor poet nämligen.

Detta faktum har tidigare skymts av rökmaskiner, rövarliv och elgitarrer. Denna gången har jag städat bort allt sånt bös man mest brukar använda för att försöka bli rockstjärna. Men vad är då Rum 4 Avd. 81? Jo, jag hamnar där ibland. Särskilt mycket då.

www.kristiananttila.com

www.birdsrecords.se

Olov Antonsson
 

Onsdag 22 februari
Kl. 12.00–12.30
Lindellhallen

Olov Antonsson från Umeå solodeputerade 2016 med skivan ”Nere och ute i AC län”. Skivan har hyllats av kritiker i bland annat Dagens Nyheter, Sonic, TT Nyhetsbyrån, Sydsvenskan, Norran och Västerbottens-Kuriren. 

Citat om skivan:

"Olov Antonssons musikaliska briljans står inte i paritet med hans försäljningsframgångar. Egentligen borde han bada i guldskivor just nu. Egentligen borde han vara ute på en egen Rullande Åska-turné just nu.” Johan Jacobsson, Sonic.

”Gör för Umeå och Skellefteå vad 'Känn ingen sorg för mig Göteborg' gjorde för Håkan Hellströms hemstad.”Po Tidholm, Dagens Nyheter.

Johanna i parken på Youtube
Se mer

Himlen över Hedlunda på Youtube
Se mer

Olov Antonsson på Facebook
Se mer

Olov Antonsson spelar med fullt kompband och blåssektion i Lindellhallen 22 februari.

I samarbete med Öppet Hus på Umeå universitet.

MÄSTERBOTTEN

- WARMUP MED RANDOM BASTARDS & HOOPPDIGGAS 

Torsdag 9 februari
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Broder John, Cleo, Trainspotters och Fricky kommer till Kultur på campus för att ge en preview av lördagens "Mästerbotten"-fest på Väven.

Livemusik, DJ, merch och biljetter till kompispris! 

DJ: Hoopdiggas 

LIVE: Cleo, Trainspotters, Broder John, Fricky  

Random Bastards har satt Norrland på hiphopkartan, men det slutar inte där. 

Det kreativa kollektivet, startat 2002 av EP-aktuella Cleo, P3 Guld-nominerade Trainspotters, världskände konstnären Marc UÅ och ett stort kompisgäng har sedan dess producerat hyllade internationella skateboard- och snowboardfilmer, slutsålda klädkollektioner, fyllda och prisbelönta musikklubbar samt ett snart tresiffrigt antal skivsläpp.

2014 släppte gruppen hyllningslåten "UÅ" som enligt SVT "gjort turistbyrån överflödig" efter miljoner lyssningar.

 Se mer

Stuoris ja Bálddonas
 

Måndag 6 februari
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

6 februari är samernas nationaldag, missa inte detta!

Stuoris & Balddonas (Stoor och skrämmande) en Umeåbaserad grupp som spelar jojk med bluesiga influenser. Grunden till allt material är traditionella jojkar som gått i arv genom generationer, eller som har plockats upp från gamla arkivinspelningar. Jojkens repetitiva format skapar öppningar för nya influenser och instick från den instrumentala delen. Krister Stoor och Börje Kaddiks röster från fjället och skogen möter det sena 1900-talets rock- och bluesriff. Förebilden är Black Sabbath med deras tempobyten och J.J. Cales coola beat.

Gruppen kommer nyligen från lyckade spelningar i Wien där man framträdde vid Universitet für Musik und darstellende Kunst Wien. Förutom Stoor och Kaddik, trummor kommer Jonas Strandgård, gitarr, Peter Uven, gitarr och Johan Wållberg, bas att framträda.

Stuoris ja Bálddonas på Hammock Sessions: 
Se mer

Krister Stoor om jojk på Youtube:
Se mer

Medan Klockan Tickar

- Om fyra forskare som vigt sina yrkesliv åt klimatet

Iscensatt läsning av Dramaten, Riksteatern och Östgötateatern

Julia Dufvenius spelar en av rollerna i Medan Klockan Tickar.

Tisdag 31 januari
Kl. 12.10–12.55
Bildmuseet, Flexhallen
 

Obs, biljetterna slut!

Vi vet numera mycket om hur det står till med vår jord, vårt klimat och hur vårt sätt att leva påverkar klimatet. Men hur gör vi för att få våra regeringar, och oss själva, att också fatta tillräckligt drastiska beslut utifrån den informationen? Vad tänker de som vet mest av alla om hotet mot jordens framtid – klimatforskarna?

Mängder av forskare över hela världen ägnar sina yrkesliv åt att kartlägga miljöhotet, försöka hitta strategier och förhållningssätt som kan styra utvecklingen åt rätt håll. I den här föreställningen, som bygger på intervjuer med fyra etablerade klimatforskare, får vi ta del av forskarnas tankar, rädslor och förhoppningar.

Hur är det att komma hem till sin familj på kvällen efter att ha ägnat en hel dag åt katastrofscenarios? Hur bör vi egentligen leva? Och vad är drivkraften bakom att just de blivit klimatforskare?

Forskarna har intervjuats av fyra dramatiker, vilket resulterat i en pjäs med utgångspunkt i intervjuerna. Fyra skådespelare gestaltar pjäsen i en iscensatt läsning. Dramatiker: Ninna Tersman, Anders Duus, Dougald Hine, Jesper Weithz. Manus är sammanställt och bearbetat av Gustav Tegby.

Regissör:
Sara Giese

Skådespelare:
Julia Dufvenius
Jennie Silfverhjelm
Krister Kern
David Lenneman

Läs mer

I samarbete med Umeå Teaterförening.


Sidansvarig: Jonas Ericson

Utskriftsversion