Tidigare arrangemang 2018

Sverigepremiär:

P3 Perspektiv – hur fan är man en bra feminist?


Onsdag 23 maj
Kl: 12.00–13.00
Vardagsrummet, Humanisthuset

Live: Fricky


Hanna Hellquist åker ut i landet och söker svar på svåra frågor i ”P3 Perspektiv”. Tillsammans med en namnkunnig panel erbjuds olika synvinklar på brännande samhällsfrågor, första frågan är: hur fan är man en bra feminist egentligen?

P3 Perspektiv inleder i Umeå som en del av Kultur på campus. Efter sommaren blir det ett samtal i Göteborg och Malmö. Allt sker framför publik men spelas in och finns som podd i P3 Nyheters poddflöde.

Facebook

Liveinspelning av SR-podden
Det politiska spelet


Torsdag 17 maj
Kl. 12.00–13.00
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Sveriges Radios succépodd ”Det politiska spelet” gästar oss för en liveshow. Kom och hör programledaren Henrik Torehammar och Ekots inrikespolitiska kommentatorer Tomas Ramberg och Fredrik Furtenbach om spelet bakom den svenska inrikespolitiken.

Hur mår partierna inför slutspurten? Hur kommer väljarna att agera? Och vilka lokala frågor kommer att dominera fram till valdagen?

Lyssna på Det politiska spelet
I samarbete med Umeå studentkår, Utrikespolitiska föreningen Umeå och Umeå Teaterförening.

Valborg på campus
Med Umeå Studentkör, Nationskören och Balettakademien

Fredag 27 april
Kl. 12.10–12.40
Campusdammen


Precis lagom till årets första grönska sjunger Umeå Studentkör och Nationskören in våren tillsammans med Balettakdemien. Det vankas således körsång, dans, sprakande eldar och vårvindar friska. Välkommen till en klassisk universitetstradition!

Eftersom 30 april i år infaller på en klämdag, firar vi den 27 april i stället. I händelse av regn flyttar vi in till Lärarutbildningshuset.

MÄSTERBOTTEN BLOCKPARTY#2 

- WARMUP MED RANDOM BASTARDS & HOOPDIGGAS

Torsdag 26 april
12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Under hela april månad hyllar crewet storspovens hemkomst till Västerbotten genom #storspovsmånad. En återkommande musikhögtid där artisterna släpper flera låtar i veckan under hela månaden. Det hela avslutas 27-28/4 med Mästerbotten Blockparty på Väven, där alla uppträder och står på scen tillsammans. Läs mer här.
Torsdagen innan, den 26 april, bjuds på förfest hos Kultur på campus i Ljusgården. Crewet säljer också biljetter till Mästerbotten samt merch till kompispriser.

DJS: Hoopdiggas
LIVE: Random Bastards Crew

Det kreativa kollektivet Random Bastardshar på många sätt en unik plats inom svensk musik och kultur. Den gemensamma kärleken till att skapa och påverka genomsyrar allt Random Bastards gör – vare sig det handlar om musik, skate, snowboard eller events. Tryggheten är grogrunden som fått artistkarriärer som Trainspotters, Cleo, Fricky och Gonza-Ra att blomstra. 2014 släppte kollektivet hyllningslåten "UÅ" som enligt SVT "gjort turistbyrån överflödig" efter miljoner lyssningar.

HOLY

Fredag 13 april
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Starting out as a bedroom project for Swedish musician Hannes Ferm, HOLY released his first LP in 2015, which was championed by the likes of the Anton Newcombe (BJM) and the Dennis Lyxen (Refused), and was nominated for both "Years Best Pop Album" (Gaffa awards) and "Best Rock Album" (Manifest awards).

The first album "Stabs" was a thrilling mix of 60s garage rock and lo-fi pop, drawing comparisons to the work of Thee Oh Sees and Deerhunter. The long-awaited second LP "All These Worlds Are Yours" sees a much larger production all around, recorded over a year in Stockholms Studio Cobra, with much more focus on Ferm's songwriting.

Lyssna
I samarbete med Umeå Open

Författarbesök under Bokveckan

Anki Edvinsson

Torsdag 15 mars
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Vårdvetarhuset

Anki Edvinsson berättar om Umeådeckaren Lust att döda

Ett möjligt terrorattentat i centrala Umeå lamslår den annars så livfulla staden. Parallellt sker ett brutalt mord som förbryllar den lokala poliskåren. Hänger de två händelserna ihop? Hur kan detta ske här? Polisparet Per Berg och Charlotte von Klint utses till att jaga skuggor som inte syns i en stad lamslagen av sorg. I utkanten rör sig också två unga, trasiga män, på väg utför i full fart, och en invandrartjej vars livssituation blir allt svårare att hantera. I detta kriminaldrama finns monster av alla de slag, både väntade och oväntade. Men de drivs alla av lust att döda.

Anki Edvinsson har verkat som programledare i TV, journalist och väderpresentatör. Nu kan hon också titulera sig deckarförfattare. I mars ges hennes debutbok “Lust att döda” ut, som är första delen i en kriminalroman-serie som utspelar sig i Umeå med omnejd. Edvinsson har studerat kriminologi vid Umeå universitet. 

Media om boken

Anki Edvinssons hemsida
I samarbete med Northchapter och Bokveckan.

Halm


Onsdagen 28 februari
Kl. 12.00–12.30
Lindellhallen

Country och Bluegrass från utkanten av stan. Halm turnerar just nu Sverige runt med nya skivan Raised by the Fire. Låtarna är, precis som vi, väldigt olika men ändå med ett tydligt sound. Man kan säga att vår musik är vår gemensamma personlighet som speglar allt det relevanta i våra liv just nu.

Lyssna här

NorrlandsOperan presenterar utdrag ur

Orfeo och Euridice

Tisdag 27 februari
Kl. 12.10–12.40
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Om en kärlek som övervinner döden
Orfeo och Euridice är en magisk och passio­nerad operaföreställning för alla som nån gång älskat eller längtat efter att förstå kärleken. Musiken är skriven av Christoph Willibald Gluck och operan utspelas ursprungligen i över-­ och underjorden i den grekiska mytologin.

Här, i regissör Åsa Kalmérs och scenograf Bente Rolands­dotters tolkning av kärlekens krav och möjligheter befinner vi oss i nutid. Inledningsvis hemma hos paret Orfeo och Euridice.

Den ljuvliga musiken av Christoph Willibald Gluck gör oss sällskap när vi sedan tas med till en oupptäckt inre värld. Kanske är den största skammen den att inte känna sig älskad? Både livet och döden speglas här, i tankens vindlande gångar, i skildrandet av en relation med kärlek så stark att den bokstavligen övervinner döden.

NorrlandsOperan

Spöket i Köket

Torsdag 22 februari
Kl. 12.10-12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Spöket i Köket har utmärkt sig som en ny urkraft på folkmusikscenen. Ett svenskt/danskt/belgiskt folkfusion-storband med sällan skådad partypotential. Spöket hanterar lika väl skira visor och polskor som käftsmälliga reels och schottisar. Det sjungs på fyra språk och spelas tjugotalet instrument!

Musiken är ur nordiska och kanadensiska folkmusiktraditioner. Både äldre bitar och egna låtar i traditionell stil, allt arrat för Spökets sättning vilket bäst beskrivs som ovanligt hipp bordunorkester med funkblås. Ett lounge/rave-folkband, det enda i sitt slag!

Clara Tesch - fiol
Mads Kjøller-Henningsen - flöjter, vevlira, sång
Emma Engström - piano
Erik Bengtsson - bas
Lies Hendrix – box
Nisse Blomster - gitarr, banjo, mandolin, stomp, sång
Albin Lagg - trumpet
Ella Wennerberg - trombon
Henrik Büller - barytonsax, altsax
Erik Larsson - tenorsax, klarinett

Live på Folk at Heart, Örebro

Med snön kommer glädjen tillbaka

I samarbete med Umefolk

Melody Farshin


Onsdag 31 januari
Kl. 12.10–12.50
Vardagsrummet, Humanisthuset

Stand up-comedy
Melody är komikern som fyller både invandrar- och kvinnokvoten på en och samma kväll! Hon är utbildad inom mänskliga rättigheter och är som hon kallar det ”en svensk tjej i invandrarförpackning”. Med varsin fot i de bägge världarna bjuder hon på nya perspektiv.

Melody på Youtube

Melodys Facebook
I samarbete med Fanny Stand-up


Sidansvarig: Jonas Ericson

Utskriftsversion