Om vägen till fred i Kongo

Denis Mukwege besöker Umeå universitet i samband med Årshögtiden och talar fredagen den 21 oktober kl. 11 i Aula Nordica. Samma kväll visas dokumentärfilmen "The man who mends women" om Dr. Mukweges liv och arbete.

I ett land som genom historien har benämnts såväl ”Mörkrets hjärta” som ”Världens våldtäktscentrum” har Denis Mukwege, kirurg och gynekolog, kommit att personifiera hoppet. Han är högt respekterad, hyllad och prisbelönt världen över. Under många år har han behandlat tiotusentals kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld.

Denis Mukwege är chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra DR Kongo och leder sedan 1999 arbetet där. År 2014 mottog han det prestigefyllda Sacharovpriset av Europaparlamentet. Priset ges till personer som har gjort betydande insatser i kampen för mänskliga rättigheter över hela världen.

Sedan 2010 är Denis Mukwege hedersdoktor vid Medicinska fakulteten vid Umeå universitet.

Den 21 oktober har Umeå universitet förmånen att få hälsa Dr. Denis Mukwege välkommen tillbaka till Umeå.

Fredag 21 oktober

A road to peace

Fredspriskandidaten Dr. Denis Mukwege talar om vägen till fred i Kongo. Eventet är på engelska.
Tid: 11.00–12.00
Plats: Aula Nordica
Fri entré. Inga biljetter krävs. Insläpp 10.30.

Utöver Dr. Mukwege medverkar Thierry Michel, filmregissör, Ellinor Ädelroth, professor emerita som arbetat med Dr. Mukwege på Panzisjukhuset, och Marika Griehsel, moderator.

För den som inte har möjlighet att närvara går det fint att följa oss live:
www.umu.se/om-universitetet/aktuellt/live

Arrangemanget är en del av Umeå universitet årshögtid.

Visning av filmen "The man who mends women"

Filmregissör Thierry Michel har följt Dr. Mukweges oförtröttliga kamp för kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld i Kongo. Dokumentären "The man who mends women" visas nu i Sverige; bland annat ser Sveriges riksdag filmen några dagar före visningen i Umeå.

Plats: Vävenscenen
Tid: kl. 16.00 och 20.00
Fri entré. Biljetter till arrangemanget finns att hämta på Infocenter, Umeå universitet och Kulturreceptionen, Väven, från den 10 oktober.

Filmen är 1 timme och 52 minuter lång och visas med svensk text. Efter filmvisningen samtalar filmregissören Thierry Michel och Dr. Mukwege på engelska. Moderator: Marika Griehsel.

Arrangör

Umeå universitet i samarbete med Läkarmissionen, Pingstmissionens Utvecklingsarbete (PMU) och Right Livelihood Award Foundation.

Länk till kalendariet

Sidansvarig: Petra Käck

Denis Muwege

Bild: Torleif Svensson

Hjältemodig hedersdoktor med starkt band till Umeå

I samband med Årshögtiden besöks Umeå universitet av hedersdoktor Denis Mukwege som kämpar mot det sexuella våldet i Demokratiska republiken Kongo. Vid besöket talar han om vägen till fred i hemlandet och deltar vid en filmvisning. Läs hela nyheten

Om Årshögtiden

Bild Ellinor Ädelroth och Denis Mukwege.
Ellinor Ädelroth och Denis Mukwege vid Årshögtiden 2010. Foto: Mattias Pettersson.

Umeå universitets årshögtid infaller i slutet av oktober. Då promoveras hedersdoktorer, nya professorer installeras och vetenskapliga priser delas ut.

Se årets föreläsningsprogram