Nyheter från Umeå universitet

Umeå efter 2014 – stadens framtid diskuteras på Sliperiet

2014-09-16
Vilka kortsiktiga och långsiktiga lärdomar går att dra av Kulturhuvudstadsåret? Har Umeå2014 förändrat bilden av staden? Hur ser Umeås fortsatta utveckling ut? Välkommen till ett panelsamtal om Umeå 2064 torsdagen den 18 september.

Vanligt med alkohol och droger hos omkomna

2014-09-16
Alkohol, läkemedel och illegala substanser som påverkar hjärnan är vanligt både bland förare i trafiken och bland drunkningsoffer. Dessa substanser har troligen haft betydelse för den inträffade händelsen, enligt en avhandling från Umeå universitet.

Nu kan du anmäla dig till vårens utbildningar

2014-09-15
Vill du studera i vår? Nu har anmälan till vårens utbildningar öppnat. Sista anmälningsdag är den 15 oktober.

Umeå Tidning: Så föds en viral succé

2014-09-15
– Visste man exakt varför vissa videos blir virala på sociala medier så skulle man kunna sälja receptet för stora pengar, säger sociologiprofessor Simon Lindgren till Umeå Tidning, apropå den aktuella kampanjen ALS ice bucket challenge (som även haft deltagare från Umeå universitet).

Studerar Parkinsonmekanismer med hjälp av tillväxtfaktorer och kemiska substanser

2014-09-15
Tillväxtfaktorn GDNF kan bli en väg att skydda både kroppsegna och injicerade dopaminproducerande celler i hjärnan. Det kan i sin tur ge möjligheter att stoppa sjukdomsutvecklingen vid Parkinsons sjukdom, enligt en avhandling från Umeå universitet.

Viktigt med rehabilitering av muskelstyrka efter protesoperation

2014-09-15
Många patienter som får ny knäled på grund av artros drabbas ofta av nedsatt fysisk förmåga. Styrka i lårmuskulatur och god balans är därför avgörande för resultatet efter ingreppet. Det konstateras i en avhandling från Umeå universitet.

Nya vatten blir som ”gamla” – en konferens om restaurering av vattendrag

2014-09-15
Det femåriga restaureringsprojektet Vindel River LIFE håller sin avslutningskonferens i Lycksele den 22-24 september. Det här är tillfället att diskutera vattendragsrestaurering och hur den kan förbättra miljön.

Museet som konservator eller progressiv kraft

2014-09-15
Under 1960-talet lanserades en ny svensk kulturpolitik där staten utmanade svenska museer genom ett nytt program. För museerna innebar det en uppmaning till förnyelse. Frågan ställdes om man var beredd att förnya sin verksamhet i en samhällsorienterande riktning; där museerna uppmuntrades att delta ...

Umeåforskare tar plats i Vita huset

2014-09-11
Joacim Rocklöv, forskare vid enheten för epidemiologi och global hälsa, kommer att medverka i en workshop om infektionssjukdomen dengue i Vita huset i Washington, USA, den 15 september.

Ny bok av Umeå-psykologen Mattias Lundberg

2014-09-11
"Den lyckliga pessimisten" heter en ny bok av Mattias Lundberg, docent i psykologi vid Umeå universitet, och umeåfödde komikern och programledaren Jan Bylund.

Sidansvarig: Michael Nordvall
2008-09-26

Allmän information

Enheten för kommunikation och internationella relationer