Nyheter från Umeå universitet

Besvikelse över budgetpropositionen

2014-10-24
I går presenterade regeringen budgetpropositionen.
– Vi är besvikna eftersom anslagen till forskning och utbildning minskar, säger rektor Lena Gustafsson, men poängterar samtidigt att det finns ljusglimtar i form av nya utbildningsplatser och kvalitetsmedel till humaniora och samhällsvetenskap.

SvD Opinion: 10 förutsättningar för en klimatsmart politik

2014-10-23
Den 23–24 oktober beslutar Europeiska rådet om ramarna för klimat- och energipolitiken för 2030. Konjunkturinstitutet har på uppdrag av regeringen analyserat hur politiken skulle kunna utformas på ett kostnadseffektivt sätt. I Svenska Dagbladet visar bland andra Umeåforskarna Runar Brännlund och Tho...

Samverkanscentrum ProcessIT Innovations får fortsatt stöd av VINNOVA

2014-10-23
ProcessIT Innovations får fortsatt finansiering av VINNOVA med 18 miljoner kronor. Sammanlagt innebär det att närmare 50 miljoner kronor satsas på att utveckla processindustrin, dess leverantörer och forskare inom området processindustriell IT och automation i norra Sverige.

Medeltida DNA ger forskare viktiga ledtrådar om arter och sjukdomar

2014-10-23
I en sex meter lång borrkärna från Uppsalasjön Ekolns botten söker forskare från Umeå universitet efter gammalt DNA i jakt på information om historiska miljöer. Sjösedimentet kan avslöja när djur och växter kom till Sverige för första gången och vilka sjukdomar som härjade vid den tiden.

Hur porbildande toxiner frisätts från tarmbakterier

2014-10-23
Det porbildande toxinet ClyA frisätts från E. coli bakterier via så kallade membranvesikler. I den processen aktiveras toxinet så att det kan göra hål i mänskliga celler. Det konstateras i en avhandling från Umeå universitet, som försvaras den 24 oktober.

Tryckande sol orsakar hälsoproblem bland sockerrörsarbetare

2014-10-23
Hårt arbete under en het sol orsakar hälsoproblem för sockerrörsarbetare i Costa Rica, exempelvis i form av huvudvärk, illamående och njurpåverkan. Förekomsten av besvär förväntas dessutom öka i takt med de pågående klimatförändringarna, enligt en avhandling från Umeå universitet.

Avgaser ökar risken för havandeskapsförgiftning

2014-10-23
Luftföroreningar under graviditeten kan kopplas till både havandeskapsförgiftning och att barnet föds för tidigt. Däremot tycks föroreningarna inte öka risken för att barnet ska drabbas av astmasjukdom under småbarnsperioden, enligt en avhandling från Umeå universitet.

Skönhetsupplevelser i matematikens galleri

2014-10-23
Vad är skönhet i matematik? Den frågan griper forskarna Manya Raman-Sundström och Lars-Daniel Öhman sig an med stor entusiasm.

1200 lärare till Umeå universitet på höstlovet

2014-10-22
Då skolans elever har höstlov har lärarna möjlighet till kompetensutveckling. Under vecka 44 välkomnar Umeå universitet 1200 lärare för att ge dem möjlighet att ta del av ny forskning och nätverka med kollegor.

Nu är nya Humanisthuset invigt

2014-10-22
Det 42 år gamla Humanisthuset har vuxit med 580 kvadratmeter och byggts om för att bättre fungera som mötesplats och för att ge nya pedagogiska möjligheter. Invigningen av det nya Humanisthuset ägde rum den 20 oktober.

Sidansvarig: Michael Nordvall
2008-09-26

Allmän information

Enheten för kommunikation och internationella relationer