Till umu.se

Om UKÄs utvärdering av arbetet med att främja hållbar utveckling i tidningen Curie

[2017-10-03] Den andra oktober överlämnade Universitetskanslersämbetet (UKÄ) rapporten ”Universitet och högskolors arbete med att främja en hållbar utveckling” till regeringen. Det är en tematisk utvärdering fokuserad på utbildning. Handelshögskolans rektor, docent Sofia Lundberg har ingått i UKÄs bedömargrupp som sakkunnig.

Ett tydligt resultat av utvärderingen är betydelsen av att ledningen tar ansvar och på ett medvetet och engagerat sätt adresserar hållbar utveckling. Det inkluderar såväl styrelse som rektor och olika centrala organ. Men det inkluderar också regeringen, som kan göra mer för att stimulera lärosätena.

För att klara klimatavtal och de globala hållbarhetsmålen krävs en omställning av samhället. Universitet och högskolor har här en nyckelroll eftersom vi utbildar människor som ska leda arbetet i decennier framåt.

Bedömargruppen ger omdömen om alla lärosäten och även förslag.

UKÄs Bedömargrupp

Professor Göran Finnveden, vicerektor för hållbar utveckling, KTH, ordförande, sakkunnig
Fil doktor Eva Friman, föreståndare Swedesd, Svenskt internationellt centrum för utbildning för hållbar utveckling, Uppsala universitet, sakkunnig
Docent Sofia Lundberg, rektor Handelshögskolan vid Umeå universitet, sakkunnig