Till umu.se

Om Umeå universitet i media

"En poesi som ställer krav"

2014-10-14
Vilka metoder ska vi egentligen använda oss av när vi studerar digitala miljöer och material? Frågan ställs av Julia Pennlert, doktorand i litteraturvetenskap, Umeå universitet, i ett samtal publicerat på nättidningen Populär poesi.

Pedagogiska magasinet: Proven kan sänka elevers självbild

2014-10-08
Är de nationella proven ett bra verktyg för bedömning eller kan de rentav ha negativa konsekvenser för elevernas lärande? Didaktikforskarna Gunnar Sjöberg och Eva Silfver har följt införandet av proven i matematik i årskurs 3.

VK: Uppfinningen finns snart överallt

2014-10-08
Uppfinningen som belönas med Nobelpriset i fysik finns snart i varje hem. – Om du har renoverat badrummet har du säkert satt in vita lysdioder, säger Ludvig Edman, professor i fysik vid Umeå universitet. Ludvig Edman har träffat den mest kände av de tre fysikpristagarna.

VK Debatt: Aktiebolag bör inte äga skogsmark i Sverige

2014-10-06
Jordförvärvslagstiftningen måste revideras. Riksdagen bör besluta att införa juridiska styrmedel som underlättar uppstyckning och försäljning av aktiebolagens skogsmarksinnehav till enskilda. Reglerna mot bulvanuppköp bör samtidigt ses över. Anställda inom skogsbolagen bör ges förtur till förvärven ...

DN: ”Många män vet inte vad hushållet egentligen kostar”

2014-10-03
Fortfarande känner många kvinnor ett större ansvar för vardagsekonomin än män. De använder sina ”egna” pengar för att köpa saker till barnen och hushållet, och drar sig för att lägga ner för mycket på sig själva. Många män inser inte hur mycket ”vardagslivet” egentligen kostar, säger Umeåforskaren C...

ÖP: "Han underkänner två domstolar"

2014-10-01
Östersundsposten uppmärksammar den nya boken "Historien och Härjedalsdomen. En kritisk analys", utgiven av CeSam, Umeå universitet, skriven av arkivarien och författaren Lars Rumar. Den 10 september släpptes boken då Lars Runmar även medverkade vid CeSams seminarieserie med föreläsning om bakgrunden...

Norran: "P O Enquists 80-årsdag firades"

2014-09-30
I samband med författaren och hedersdoktorn Per Olov Enquists 80-årsdag, medverkade Anders Öhman, professor och Anders Persson, lektor, båda Umeå universitet, vid en heldag arrangerad av "Författarbyn Hjoggböle".

P4 Västernorrland: Abborrarnas beteende förändras av våra mediciner

2014-09-25
En vanlig ångestdämpande medicin påverkar fiskar i våra vattendrag. Våra kommunala reningsverk klarar inte av att rena resterna när vi spolar i våra toaletter. Tester på aborrar ger klara besked säger Tomas Brodin, forskare och ekolog vid Umeå universitet. Lyssna på ett reportage (4:34 min)

Ny Teknik: Dioxiner kan bildas i reningsfilter

2014-09-22
Vid sopförbränning bildas dioxiner, som ska renas bort från rökgasen med hjälp av filter. Men en ny avhandling vid Umeå universitet visar att dioxiner kan bildas inuti filtren. – Tanken är att dioxiner ska fastna på ytor i filtret. Om det bildas en massa dioxiner där sätts ytorna som fångar upp dio...

Umeå Tidning: Så föds en viral succé

2014-09-15
– Visste man exakt varför vissa videos blir virala på sociala medier så skulle man kunna sälja receptet för stora pengar, säger sociologiprofessor Simon Lindgren till Umeå Tidning, apropå den aktuella kampanjen ALS ice bucket challenge (som även haft deltagare från Umeå universitet).

SR: Vetenskapsjournalistikens uppdrag och utmaningar

2014-09-12
I samband med radioprogrammet Vetandets världs fyrtioårsjubileum webbsänds ett seminarium om vetenskapsjournalistik och ett avsnitt av Vetandets värld på samma tema. Christer Nordlund, professor i idéhistoria vid Umeå universitet, är en av de medverkande.

DN Debatt: ”Gör brandområdet till ett jättelikt skyddat reservat”

2014-09-11
Branden i Västmanland hade katastrofala konsekvenser rent mänskligt men öppnar samtidigt för att till låg kostnad skapa det i särklass största skyddade skogsområdet i södra Skandinavien. Vi uppmanar miljöministern att agera snabbt, innan det historiska tillfället försvinner, skriver 21 professorer d...

SDS: "Klimatskepticismen frodas på högerkanten"

2014-09-08
Martin Hultman, idé- och miljöhistoriker, Umeå universitet, skriver tillsammans med Ann-Sofie Kall, miljösociolog, Sveriges Lantbruksuniversitet, i ett inlägg i Sydsvenska Dagbladet bland annat om hur Sverigedemokraterna "...likt andra klimatskeptiker intar en positivistisk hållning till vetenskap, ...

Umeåforskare vill se mer miljörättvisa

2014-09-04
Idé- och miljöhistorikern Martin Hultman, Umeå universitet, skriver i ett debattinlägg i Västerbotttens Kuriren att om miljöfrågorna var prioriterade borde miljörättvisa vara lika självklart som att skolpengen går till undervisning.

Uppmärksammad forskning om Sara Lidmans dagböcker

2014-09-03
Det är litteraturprofessor Annelie Bränström Öhmans kommande bok om Sara Lidmans dagböcker: "Stilens munterhet. Sara Lidmans författardagböcker från Missenträsk 1975-1985", som uppmärksammats i Sveriges radios "Lundströms bokradio".

Umeåprofessor bidrar när SR:s Vetandets värld firar 40

2014-09-02
Christer Nordlund, idéhistoriker, Umeå universitet, medverkar när vetenskapsradion på SR håller seminarium, firar och sänder program med anledning av Vetandets världs 40-års jubileum.

P4 Västerbotten: Iskallt vatten till stöd för ALS

2014-09-01
I fredags hällde ett tjugotal forskare vid Umeå universitet iskallt vatten över sig till stöd för forskning inom nervsjukdomen ALS. Lyssna på ett reportage (2:54 minuter)

SvD: Åkessons uttalande om att äldre svälter ihjäl döms ut

2014-08-27
Jimmie Åkesson kopplade i SVT:s partiledarutfrågning ihop forskning som visar att 15 000 äldre riskerar att dö av näringsbrist med kostnaderna för asylinvandring. SD-ledarens uttalande sågas av forskaren som står bakom rapporten. – Näringsbristen handlar till största del om kunskapsbrist och överme...

Kost & Näring: Tre av Kost & Närings kostvetarstipendier har tilldelats Umeåstudenter!

2014-08-27
Läs intervjun med en av våra studenter, Ruth Panashe.

SR: "Umeå universitet efterlyser professor i samiska"

2014-08-26
Heidi Hansson, professor, institutionen för språkstudier, Umeå universitet, intervjuas i Sverige radio om varför man söker ny professor i samiska.

SvD: Människa och maskin allt mer lika på nätet

2014-08-25
Medieforskaren Pelle Snickars, Umeå universitet, skriver i en artikel i Svenska Dagbladet om hur automatiserade småprogram tar allt större plats på nätet och därmed bidrar till att sudda ut skillnaden mellan vad som är mänsklig och/eller maskinell aktivitet.

GP: "Lena Berggrens bok är välbehövlig i debatten"

2014-08-21
Historikern Lena Berggren, Umeå universitet, utkom i våras med boken "Blodets renhet - en historisk studie av svensk antisemitism", en bok som Göteborgs Postens recensent menar är ett välbehövligt bidrag i dagens svenska rasismdebatt.

SVT: 15 000 gamla riskerar att svälta ihjäl

2014-08-20
Ikväll, torsdag, kl 20.00 sänder SVT1 Sveriges bästa äldreboende - ett år senare. Yngve Gustafson professor i geriatrik vid Umeå universitet anser att äldrevården i Sverige har så stora problem att liv är i fara. – Vi vet att mer än hälften av de gamla på svenska äldreboenden är undernärda. Det bety...

Curie: Forskare följer musikfiler på nätet

2014-08-19
Vetenskapsrådets tidning Curie uppmärksammar i en artikel ett forskningsprojekt som leds av Pelle Snickars, medieforskare vid Umeå universitet, som går ut på att starta ett skivbolag för att undersöka hur mediekulturer sprids på nätet.

Allehanda: 225 nya studenter till Örnsköldsvik i höst

2014-08-19
225 nya studenter kommer till Campus Örnsköldsvik i höst för att studera vid universitet eller yrkeshögskola. De populäraste programmen i höst är sjuksköterskeprogrammet och socionomprogrammet, som båda haft fler än 500 sökande till de 40 platser som finns på respektive program, skriver allahanda.se...

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Michael Nordvall
2009-09-25

Utskriftsversion