Till umu.se

Om Umeå universitet i media

SR: "Vill lösa konflikter mellan utvinningsföretag och urfolksgrupper"

2017-02-17
Utvinningsföretag påverkar världens urfolk men ändå ignoreras detta och om man ska få till en konfliktlösning måste urfolkens perspektiv betraktas. Sameradion uppmärksammar en ny avhandling av etnologen Kristina Sehlin MacNeils, Umeå universitet.

Läkartidningen: Längre skrivtid och nya chanser i det nya kunskapsprovet för läkare

2017-02-16
Provtiden för det teoretiska delprovets första del utökas till fyra timmar. Eftersom förutsättningarna nu ändrats sedan första och andra provtillfället har Socialstyrelsen beslutat att underkända resultat vid de första två provtillfällena inte ska räknas in i de sökandes maximalt tre försök att klar...

SvD: Universitetsrektorer anser att det är fel av regeringen att mäta samverkan

2017-02-15
Regeringen bör prioritera en helt annan väg för att stimulera lärosätenas samverkan med det omgivande samhället än att skapa nya mått. Det viktigaste regeringen kan göra är att undanröja hinder och stödja initiativ med bra kringresurser, snarare än att peka ut vad som är ”rätt” samverkan, skriver re...

VK: "Fascismens återkomst"

2017-02-14
Historikern Lena Berggren, Umeå universitet, skriver i Västerbottens kuriren att när historien ekar in i vår egen samtid och politiska handlingar tecknar fundamentet av något som aldrig skulle tillåtas återkomma, är det mer nödvändigt än det varit på väldigt länge att göra demokrati.

SVT: Forskarkritik mot Försäkringskassan

2017-02-14
SVT: Nu riktar professor Ruth Mannelqvist vid Juridiska institutionen vid Umeå universitet hård kritik mot Försäkringskassan. Systemet är inte rättssäkert, menar hon.

P4 Dalarna: Faluns historia ritas om – gruvan inte så gammal som vi trott

2017-02-14
Falu Koppargruva kan ha startat 400 år senare än man tidigare trott, det visar nya resultat som forskare från flera olika universitet tagit fram. Analyserna visar att verksamheten vid koppagruvan startade 400 år senare än man trott, men att koppar å andra sidan brutits i Garpenberg redan under tidi...

SVT: ”Den yngre generationen kvinnor kommer inte ta lika mycket skit”

2017-02-13
"Tusentals unga kvinnor samlas i en grupp och diskuterar allt ifrån nagelförlängningar till livskriser. Tjejgrupperna på Facebook inger hopp för framtiden", säger Elza Dunkels, som forskar om ungas nätvanor vid Umeå universitet.

DN: ”Sprängdåden i Göteborg liknar terrorism”

2017-02-13
I Dagens nyheter intervjuas Lena Berggren, docent i historia, Umeå universitet angående att tre män med kopplingar till vit makt-rörelsen är häktade för vinterns upprepade sprängdåd i Göteborg.

DN: "Så sätter författarna språket på plats"

2017-02-13
Annelie Bränström-Öhman, professor i litteraturvetenskap vid Umeå universitet, medverkar i en artikel i Dagens nyheter om hur författarnas uppväxtorter formar deras berättelser.

VK.se: Umeå en ännu bättre och mer jämställd idrottskommun

2017-02-13
Umeå kommun har länge haft en medveten satsning på idrott och är en bra idrottskommun. Umeå har i dag cirka 300 idrottsföreningar, ingen stad i Sverige i Umeås storlek slår det. Vi vet att bredd ger elit och vice versa. Med Gymnastikens Hus blir Umeå en ännu bättre och mer jämställd idrottskommun at...

"Den samiska boomen"

2017-02-10
Kan den ökade uppmärksamheten för Sápmi och den samiska kulturen bidra till en försoningsprocess? I Forskning.se intervjuas etnologen Lis-Marie Hjortfors, Umeå universitet, om det som tidningen kallar den "den samiska boomen".

Läkartidningen: Fler klarade andra omgången av medicinska kunskapsprovet

2017-02-08
I andra omgången av det medicinska kunskapsprovet för läkare med examen utanför EU/EES klarade sig de prövande bättre. 23 procent – 15 av 65 läkare – fick godkänt på den omdebatterade teoridelen. – Det är väldigt bra att det blir fler som klarar sig. Jag hoppas att det blir ännu fler nästa gång, sä...

SR: "Extraktivt våld från utvinningsindustrier påverkar urfolk negativt"

2017-02-07
I ett nyhetsinslag hos Sveriges radio P4 uppmärksammas Kristina Sehlin MacNeils avhandling om hur utvinningsindustrier påverkar urfolksgrupper och hur detta ofta ignoreras eller osynliggörs.

Debatt: 100 år av samisk kamp

2017-02-06
Det samiska jubileumsfirandet speglar ett århundrade av samisk kamp att själva bestämma över mark, resurser och sin utveckling, skriver Umeåforskarna Patrik Lantto och Åsa Össbo, båda verksamma vid Vaartoe – Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet.

Umeå kommun: Umeå + design = sant

2017-02-06
Umeå har en erkänd plats i världstoppen inom design. På Morgonpasset den 2 februari deltog Demian Horst från Designhögskolan. Demian Horst är programansvarig för transportdesign och bitr. rektor för strategiska samarbeten. Horst beskriver Designhögskolan som en internationell svensk skola. Ungefär ...

BBC rapporterar om klimatforskning i Umeå

2017-01-31
BBC har intervjuat forskaren Erik Björn med anledning av hans internationellt uppmärksammade nya studie som visar att klimatförändring kan leda till upp till sju gånger mer giftigt kvicksilver i fisk.

Vetenskapsradion: Förändring väntar för bergens växter när värmen kryper uppåt

2017-01-30
Framtida klimatförändringar kan ändra på näringsförhållandena för växter i bergsområden. – Trots att vi studerar sju olika regioner i den tempererade delen av världen, kan vi se generella mönster i ekosystemens egenskaper som är kopplade till näringsdynamiken, säger Maja Sundqvist, Institutionen fö...

Extrakt: "Situationerna som styr våra val i matbutiken"

2017-01-27
"I praktiken är det långtifrån självklart att det är de ideologiska värderingarna som styr vad som slutligen hamnar i matkorgen". Etnologen Matilda Marshall, Umeå universitet, intervjuas i den populärvetenskapliga tidskriften Extrakt, om att välja rätt i mataffären.

VK: "Dramat som befriar oss från skammen"

2017-01-26
"Inte en krönika till där en vuxen tycker till om denna ungdomsserie, åkallar sina egna tonårsminnen och vittnar om hur fantastisk serien är. Löftet är redan brutet, men jag ska i alla fall inte säga att Skam är fantastisk". Läs litteraturvetaren Maria Jönssons, Umeå universitet, krönika i Västerbot...

SR: "Laestadianismen växande bland unga"

2017-01-25
Lis-Mari Hjortfors, doktorand vid Vaartoe - Centrum för samisk forskning och Institutionen för språkstudier, Umeå universitet, berättar i Sameradion om sitt avhandlingsarbete som handlar om väckelserörelsen Laestadianismen och dess betydelse inom lulesamiskt område.

P4 Västerbotten: Distansutbildning fyller polisplatser

2017-01-25
För första gången är det möjligt att utbilda sig till polis på distans vid Umeå universitet, från och med vårterminen 2017. Studenterna kommer till Umeå var femte vecka men studerar resten av tiden hemma, via nätet.

NDR.de: Abisko naturvetenskapliga station i tysk tv-dokumentär

2017-01-20
Dokumentären ingår i en serie som handlar om Europas speciella tågrutter. Denna del handlar om SJs arktiska tåg från Luleå till Narvik. Teamet gör ett stopp i forskningsstationen i Abisko, 20 mil norr om polcirkeln. Climate Impacts Research Centre (CIRC) bedriver forskning och undervisning med fo...

VK: Här jobbar människor från 37 olika länder

2017-01-19
Västerbottens-Kuriren publicerade nyligen ett reportage om den internationella forskningsmiljön på Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet. Institutionens 175 anställda kommer från 37 olika länder och endast cirka 40 procent är infödda svenskar, konstaterar reportern som i artikeln i...

Rádio Sápmi: Litet resultat efter hundra års kamp för samiska rättigheter

2017-01-19
Patrik Lantto intervjuas i Rádio Sápmi, professor i historia och föreståndare på Vaartoe på Umeå universitet, om att det inte har hänt så mycket när det gäller rättigheter till land och vatten, trots att frågan till och från varit på tapeten sedan 1900-talets början.

Dagens Medicin: NUS utsett till bästa universitetssjukhus 2016

2017-01-18
Idag presenterade Dagens Medicin resultaten i tävlingen Sveriges bästa sjukhus 2016. Norrlands universitetssjukhus hamnar på första plats i kategorin bästa universitetssjukhus.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Michael Nordvall
2009-09-25

Utskriftsversion