Till umu.se

Om Umeå universitet i media

Sevärd och uttrycksfull examensutställning

2017-05-24
Konsthögskolans examensutställning uppmärksammas i olika medier där det bland annat påpekas att studenternas konst är värd att fylla besökarens sinne liksom att ta plats i konstvärlden.

SR: Brännande frågor om norra Sverige i ny antologi

2017-05-24
Sveriges radio uppmärksammar i en intervju en ny antologi med texter av forskare från Umeå universitet som sätter Norrland under lupp.

SR: Uppmärksammat bildmuseum firar fem år

2017-05-22
"Vi känner nu efter fem år att vi kan jobba med utställningar på ett framgångsrikt sätt i det här huset, samtidigt som huset har en egen karaktär", säger Bildmuseets chef Katarina Pierre, en intervju i Sveriges radio P4.

VK: Bildmuseet med på topplista

2017-05-12
Det är reseföretaget TravelBird som listat de mest instagrammade turistattraktionerna i Sverige. Två besöksmål i Umeå har hamnat på listan. Bildmuseet och Västerbottens museum.

Sportfiskarna: Klimatförändringen gör våra vatten brunare

2017-05-11
Så kallad ”förbruning” vilket innebär att vattnet blir brunfärgat, är ett pågående fenomen som kommer att förändra ekosystemen i sjöar och vattendrag över hela landet. Röding är en art som kommer att påverkas av brunare vatten och sämre siktdjup. – Det är tillgången på ljus och inte främst tillgång...

YouTube and Screeen Australia: Mutant menu

2017-05-11
Genteknik kommer att förändra allt för alltid. Journalisten Vanessa Hill har gjort en dokumentär där hon pratar med experter från hela världen om CRISPR-teknik, etik och att designa DNA. Professor Stefan Jansson vid Umeå universitet intervjuas och lagar en CRISPR-maträtt 11:30 minuter in i filmen. ...

Norran: Ordmolnet över skelleftemålet

2017-05-09
Susanne Haugen – ursprungligen från Skellefteå – lektor i nordiska språk, Umeå universitet, kommenterar resultatet av tidningen Norrans uppmaning att skicka in favoritord på Skelleftemål.

SR: Umeåforskare kan bli sommarpratare

2017-05-09
Claes-Göran Olsson, pensionerad damfrisör och doktor i etnologi vid Umeå universitet, är en av kandidaterna som kan bli en av årets sommarpratare i P1.

VK: Kamp mot kolonisering

2017-05-09
Antologin "Samisk kamp, kulturförmedling och rättviserörelse", med etnologen Marianne Liliequist och Coppélie Cocq, docent i samiska studier, båda Umeå universitet, som redaktörer och författare, uppmärksammas i Västerbottens kuriren.

SvD: Bakterier i bröstmjölk bidrar till spädbarns tarmflora

2017-05-09
Olle Hernell, professor emeritus vid Institutionen för klinisk vetenskap, publicerar tillsammans med forskarkollegor vid Umeå universitet i dagarna en studie i tidskriften Jama Pediatrics. Forskningen, som uppmärksammats i Svenska Dagbladet, visar att spädbarn som ammas tar del av bakterier från mam...

Chemistry world: Fish on valium

2017-05-08
What are the consequences of unintentionally medicating wildlife against anxiety and depression? Imagine what happens when, as has been extensively shown, that Prozac type of psychiatric medicine makes it into the wild. For Jonatan Klaminder, an ecologist at Umeå University in Sweden, it’s straightf...

SR: Floskler irriterar när vi inte håller det vi lovat

2017-05-08
”Jag hör vad ni säger och jag tar det med mig” har utsetts till årets jobbfloskel. I en intervju i Sveriges radio medverkar språkforskaren Daniel Andersson där han pratar om fler fraser som idisslas.

VK: Undvik beskriva vetenskap som oproblematisk lösning

2017-05-08
Erland Mårald och Christer Nordlund, båda professorer i idéhistoria vid Umeå universitet, skriver debattinlägg i Västerbottens Kuriren apropå March for Science.

SVT: Svensk forskning visar att e-cigaretter kan skada blodkärlen

2017-05-08
Forskare vid Umeå universitet och Karolinska institutet har i en studie i tidskriften Atherosclerosis kunnat visa att e-cigaretter kan vara skadliga för blodkärlen bara efter ett fåtal inhaleringar, skriver SVT. Forskningen beskrivs i Vetenskapens värld, som SVT sänder 8 maj.

Norran Debatt: Dra nytta av nya behandlingsformer

2017-05-03
"[Det] behövs nya mekanismer för att möjliggöra för landstingen att erbjuda tidig tillgång till godkända livsavgörande behandlingar, stimulera användning av nya läkemedelsbehandlingar, som bedöms vara samhällsekonomiskt kostnadseffektiva, och att använda medicintekniska innovationer och processförbä...

Akademiska hus: Skapa framtidens studentboende

2017-05-02
Hur ska studentboende i korridor se ut för att göra det till ett attraktivt alternativ för framtidens studenter? Det var utmaningen för Daniela Lamartine och Lukas Bidö som studerar på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. Studenter har en prioritering vad gäller sitt boende – det ska vara billig...

VK: Fascismen rutas in

2017-04-27
"Fick jag bestämma skulle den ingå i skolans historieundervisning. Helst redan från högstadiet". Anders Sjögren skriver i Västerbottens Kuriren om Kalle Johanssons bok där historikern Lena Berggren, Umeå universitet, debuterar som seriefigur.

Trafikforskare i Dagens Arena debatt: Trafikskadorna ett skenande folkhälsoproblem

2017-04-26
Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin och gästforskare vid Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap, skriver i Dagens Arena att Trafikverkets uppdaterade förslag på Nollvisionen saknar bred samverkan med funktionsinderrörelsen och berörda patientföreningar. "Vi behöver en nationell sa...

VK: Fraser bra hjälp till nytt språk

2017-04-26
Parvin Gheitasi, Umeå universitet, som nyligen doktorerade med en avhandling om språkinlärning porträtteras i Västerbottens kuriren.

SR: Om hur de samiska skolorna fungerar idag

2017-04-26
Charlotta Svonni, doktorand i historia med utbildningsvetenskaplig inriktning, Umeå universitet, medverkar i Sveriges radios Nordegren och Epstein i P1, kring frågan om hur de samiska skolorna fungerar idag.

Curie: Martin Rosvall bloggar om jobbstress

2017-04-25
Fysiker Martin Rosvall gästbloggar i tidningen Curie: "Visst går det att utföra stordåd under långa stressiga arbetsdagar, men många gånger handlar ”Det är så mycket nu” nog mer om självbedrägeri i frånvaron av stordåd. Alla kan nå hjältestatus genom att klafsa runt i stressträsket. I elitidrott het...

SVT och SR: Om NMR och Almedalsveckan

2017-04-25
Lena Berggren, docent i historia, Umeå universitet, intervjuas i både SVT:s Kulturnyheterna och Sveriges radio P4 Dalarna om att Nordiska motståndsrörelsen planerar delta under Almedalsveckan.

VK: Sex med robotar

2017-04-24
Västerbottens kuriren uppmärksammade ett seminarium på Humlab, Umeå universitet, som besöktes av Charles Ess, internetforskare i Oslo, som talade om bland annat digital sex och kärlek.

Dagens Medicin debatt: Låt oss sluta låtsas att lunchen är gratis

2017-04-21
ST-läkaren Jonatan Salzer, som är universitetslektor vid Institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap, skriver i en debattartikel i Dagens Medicin att läkarkåren borde ta avstånd när läkemedelsbolag bjuder på gratisluncher. "Det är helt enkelt inte värdigt en välbetald, respekterad oc...

Malin Rönnblom i VK:
Slå vakt om en kritisk kunskapssyn

2017-04-21
Kampen mot propaganda och faktaresistens får inte hindra oss från att slå vakt om och ta ansvar för en kritisk granskande kunskapssyn där det inte finns några självklara rätt och fel, skriver statsvetaren Malin Rönnblom i Västerbottens-Kuriren. "Visserligen tar sig fake news och alternativa fakta h...

Nyhetsarkiv