Till umu.se

Om Umeå universitet i media

Norrlands universitetssjukhus bäst i Sverige - igen

2018-01-18
Norrlands universitetssjukhus, NUS, i Umeå blev 2017 utsett till Sveriges bästa sjukhus i tidningen Dagens Medicins årliga rankning. NUS toppade även rankningen 2016, då som nu med Universitetssjukhuset i Linköping på andra plats. Norrlands universitetssjukhus har, som namnet antyder, en nära koppli...

Hållbart byggande: Hallå där, Thomas Olofsson, professor i energieffektivisering…

2018-01-15
Tre frågor till Thomas Olofsson som genom Umeå universitet och tillsammans med partners från Finland och Norge undersöker möjligheten att inrätta ett renoveringscentrum i norra Skandinavien och samordnar en workshop i Umeå på temat energieffektiva renoveringar den 23 januari.

GP Debatt: Det behövs en ny skarp maktutredning efter metoo

2018-01-11
Trots att frågor om kvinnors rättigheter stått på den politiska dagordningen i mer än ett halvt sekel vittnar metoo-berättelserna om att kvinnors intressen inte tas på allvar. Det är dags för en ny maktutredning och politiska förslag som tillförsäkrar kvinnor kroppslig integritet och ökad egenmakt. ...

DN: Ömma uttryck mellan män på 1700-talet

2018-01-10
Dagens nyheter uppmärksammar historieforskaren Ina Lindbloms avhandling vid Umeå universitet om publicisten Carl Christoffer Gjörwells bevarade brevsamling.

P4 Västerbotten: Snart kan vilda renar vandra i våra skogar

2018-01-09
Det var över hundra år sedan det fanns vilda renar i Sverige, men snart kan de vara tillbaka i våra skogar. – Huvudanledningen är att den här underarten av ren, skogsvildrenen, har minskat kraftigt på global nivå och är nu nere på ungefär 4 000 individer i världen, säger Stig-Olof Holm, universitet...

Norrbottens Kuriren: Blinkande stolpar med förhinder

2018-01-08
De svarta sopsäckarnas tid kan snart vara ute – till förmån för blinkande stolpar. Men vädret ställer till problem för renvarningsprojektet. – Vi har tvingats planera om. Men i vinter hoppas vi kunna köra ett tekniktest med verklig drift samtidigt, säger Jan-Åke Olofsson, universitetsadjunkt vid In...

IP: Hur ska aktuell skolforskning integreras i skolan?

2018-01-08
Piteå kommuns skolledare deltar i fyra utbildningstillfällen per år fram till 2020 för att söka svaret på den frågan. De arbetar tillsammans med skolforskare Ulrika Bergmark, från LTU och Stina Westerlund, Umeå universitet samt utbildningsförvaltningens vetenskaplige ledare Kristina Hansson.

Extrakt: Forskare letar lösningar på gruvkonflikter

2017-12-20
I Sverige har vi en lång tradition av mineralbrytning, och en lika lång historia av konflikter kring gruvornas påverkan på ekonomi, miljö och människa. Vad spär på konflikterna, och vad kan minska dem? Det har forskaren Anna Zachrisson vid Umeå universitet tittat närmare på.

Ann-Catrine Eriksson: "Därför är tomten röd"

2017-12-19
Utbildningsledaren, konst- och genusvetaren, Ann-Catrine Eriksson, Umeå universitet, intervjuas i Sveriges radio P4 om bland annat julkortsdrottningen Jenny Nyström och varför det stora dryckesföretagets tomte aldrig slog igenom här.

SR: Stort intresse för sång på högstadiet

2017-12-15
I oktober doktorerade Linn Hentschel, Umeå universitet, med en avhandling i pedagogiskt arbete med genusinriktning om flickor och pojkars sjungande i musikundervisning. I en intervju i Sveriges radio P4 berättar hon bland annat om hur flickor tonar ner sina kunskaper i sång.

P4 Västerbotten: Nobelpristagaren Dubochet på besök i Umeå

2017-12-14
Jacques Dubochet är en av de tre som delade på årets Nobelpris i kemi. Han är nu på besök i Umeå. P4 Västerbotten har träffat honom. Norrsken och lära sig av kollegorna med Umeås kryoelektronmikroskop – det är vad Jacques Dubochet hoppas på när han besöker Umeå. I klippet (4:58 min) berättar han ...

KIT Framsteg: 5 vetenskapliga skäl att sluta vara rädd för GMO

2017-12-14
Ratar du genetiskt modifierad mat – och vet du i så fall varför? Här är fem saker du bör ha koll på för att fatta ett beslut grundat på forskning. Stefan Jansson, professor i cell- och molekylärbiologi vid Umeå universitet, och andra forskare vid svenska lärosäten förklarar mer.

Opulens: Selma, Sara, Gittan och stol nummer 7

2017-12-13
”Precis som Selma hade Elin Wägner kappfickorna fulla av feministiskt smuggelgods när hon intog sin stol. Somligt blev kvar, instoppat i lönnfack och insytt i stolstoppning och klänningsfållar”, skriver litteraturvetaren Annelie Bränström-Öhman, Umeå universitet, i kultur och samhällsmagasinet Opule...

SR: Kärlek och feminism förändrar världen

2017-12-13
I en intervju i Sveriges radio P4 berättar litteraturvetaren Anneli Bränström Öhman, Umeå universitet, bland annat om sin forskning om hur textilier används i litteraturen.

Medial uppmärksamhet för lärarutbildningen Snabbspåret

2017-12-08
Flera medier uppmärksammar hur Snabbspåret vid Umeå universitet har blivit en succé för nyanlända lärare.

VK: Ta aldrig konsten som förespegling för förtryck

2017-12-07
Katrin Holmqvist Sten, t f prefekt på Konsthögskolan vid Umeå universitet, skriver i en debattartikel i Västerbottens-Kuriren att konstnärlig frihet innebär rätten att ifrågasätta och återspegla, engagera och utmana – inte att ta sig friheter, kränka eller förtrycka med konsten som förespegling.

SR: Sverigefinnarna har betytt mycket

2017-12-07
I en intervju i Sveriges radio P4 Blekinge berättar historikern Martin Hårdstedt, Umeå universitet, om finländarnas betydelse för Sverige och för Olofström.

P4 Malmöhus: Bättre matteresultat om eleverna får tänka själva

2017-12-07
Trots att svenska elever presterat dåligt i matematiktester i internationella mätningar de senaste åren, så kan trenden vända med hjälp av förändringar i undervisningen. För forskning visar nämligen att det finns faktorer som kan påverka matematikkunskaperna långsiktigt. – Ett exempel är att låta e...

SR: Läs skönlitteratur för att förstå hur det är att vara kvinna

2017-12-06
Elena Lindholm, docent i spansk litteratur, Umeå universitet, berättar i en intervju på Sveriges radio P4 hur undanskuffad feministisk litteratur från tidigt 1900-tal är viktig nu, speciellt i Metoo-tider.

VK: Modig och gränslös reporter

2017-12-05
I en essä i Västerbottens-Kuriren skriver idéhistorikern Lena Eskilsson, Umeå universitet, om journalistpionjären Ester Blenda Nordström, vars liv i dagarna åter aktualiserats genom den Augustprivinnande biografin Ett jävla solsken av Fatima Bremmer.

DN Debatt: Det krävs ökade infrastrukturinvesteringar

2017-12-04
Både regeringen Reinfeldt och Löfven har haft problem med att nå överskottsmålet i de offentliga finanserna. Frågan är om det är det som tillåtits styra verklighetsbeskrivningen? Den frågan ställer Lars-Fredrik Andersson, Rikard Eriksson (Institutionen för geografi och ekonomisk historia) och Sandro...

Svd Debatt slutreplik: ”Regeringen bör ta Svanen i örat”

2017-12-04
Svanens företrädare kommer med häpnadsväckande påståenden i debatten kring GMO. Det är inte rimligt att Nordens officiella miljömärkning gör sin egen tolkning av vetenskaplig konsensus, skriver professor Stefan Jansson i en slutreplik i Svd Debatt. Läs mer.

SVT Västerbotten: Nu ska studenter ta hand om patienter på ny vårdcentral

2017-12-04
SVT var på plats den 1 december när Umeå universitet och Västerbottens läns landsting invigde länets första undervisningsmottagning.

VK Debatt: Lägg inte allt ansvar på primärvården

2017-12-04
"Jag tror att alla som är involverade i behandlingen av typ 2 diabetes, oavsett specialitet, får ta på sig ett ansvar att anpassa behandlingen efter den risk som patienten har." Det skriver Olov Rolandsson, professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, i en replik till en debattarti...

SR: Samiska perspektiv på kvinnohistorien och kvinnorörelsen

2017-11-29
Kvinnohistoriska muséet i Umeå håller konferens till minne av den samiska pionjären Elsa Laula Renberg. Anna-Lill Drugge, doktor i historia vid Umeå universitet, är en av talarna.

Nyhetsarkiv