Tvåårigt postdoktorsstipendium: Epigenetik och kromosomspecifik genreglering

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Mer än 4 100 medarbetare och 32 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Vi är intresserade av kromosomspecifika mekanismer för att känna igen kromosomer och reglera genexpression på dessa kromosomer. Vi har tidigare isolerat en gen som kodar för det kromosomspecifika proteinet Painting-of-Fourth (POF), som specifikt binder till kromosom 4 hos bananfluga. Upptäckten att POF är involverad i global reglering av kromosom 4 i bananfluga gav de första bevisen på kromosomspecifika regleringsmekanismer hos icke könskromosomer och öppnar för frågor om kromosomers integritet och även hur kromosomer och kromosomspecifika mekanismer evolverar. Vår forskning är inriktad på fyra huvudfrågor: (1) Vad styr evolution och funktion av kromosomsspecifika regleringsmekanismer? (2) Hur hittar kromosomspecifika faktorer rätt? (3) Hur finjusteras ett koordinerat genuttryck? (4) Hur bildas och sprids en specifik kromatinstruktur inom och mellan kromosomer?

Stipendiaten förväntas att utveckla projekt inom området kromosomspecifik genreglering med inriktning mot molekylära mekanismer, evolution eller hel-genom analyser.

Kvalifikationer:

• Doktorsexamen i genetik, molekylärbiologi, biokemi eller liknande.
  • Goda kunskaper i engelska i både tal och skrift.
  • Dokumenterade erfarenheter av fluggenetik, evolutionär biologi och/eller hel-genom analys.

Övriga kvalifikationer:

• Kunskap och erfarenhet inom epigenetik.
  • Erfarenheter av t.ex. ChIP-seq och RNA-seq inkluderande bioinformatisk analys av NGS data.
  • Kunskaper och färdigheter i statistik och statistisk genetik.

Ansökan ska innehålla:

• Personlig beskrivning av dig själv och en motivering till varför du söker denna tjänst, inkludera en frågeställning inom kromosomspecifik genreglering som du är intresserad av att undersöka (max 2 sidor).
  • CV med publikationslista.
  • PDF kopior av dina tre bästa publikationer.
  • Kontaktuppgifter till två eller tre referenspersoner.

För mer information kontakta Jan Larsson, jan.larsson@molbiol.umu.se med e-post-subject “postdoc in epigenetics”.

Välkommen med din ansökan, märkt med Dnr FS 2.1.6-379-18. Skicka den i pdf-format till medel@diarie.umu.se (ange dnr som ärende) senast 2018-03-31.

Välkommen med din ansökan!