HeadlineImage

Umeå Lunar Venture – snart på månen

Månen har alltid fascinerat och förbryllat människan. Inom de närmaste åren ska fler av dess hemligheter avslöjas. En grupp studenter och forskare i Umeå ska då bli först i världen med att mäta det elektriska fältet på månens yta. Samtidigt blir Umeå universitet det första svenska lärosäte att landa på himlakroppen. Redan nu är rymdentusiasterna i Umeå Lunar Venture i full gång med att utveckla de mätinstrument som ska skickas med raketen.

Rödbrun måne under en månförmörkelse.
Bild: Oliver Stein, Wikimedia.

Månen är vår närmaste granne i rymden och faktiskt den enda himlakropp som människan har besökt. På 1960–1970-talet var månen ett hett resmål, sedan övergavs vår första utpost i rymden för att i stället utforska andra delar av solsystemet. Sedan 1976 har bara en enda månlandning genomförts – Kina skickade 2013 upp en robotstyrd månlandare med en rover, en obemannad landfarkost, för att göra geologiska undersökningar på månen. Men, nu har kapplöpningen till månen startat igen och Umeå universitet och dess studenter är med!

Tävling lockade
Initiativet kommer från Space Science Sweden, en grupp rymdintresserade i Umeå. Tillsammans med det tyska ingenjörskollektivet PT Scientists deltar de i Googles tävling Lunar Xprize som går ut på att skicka en privatfinansierad raket till månen. PT Scientists har i samarbete med biltillverkaren Audi utvecklat en rover som kan köra över månytan, placera ut mätutrustning och skicka data tillbaka till jorden.

Tyskarna efterlyste entusiaster som ville utveckla experiment att genomföra på månen. Space Science Sweden antog utmaningen – och fick uppdraget.
– Vi har utvecklat en termiskt skyddad container för vetenskaplig mätutrustning, berättar Sebastian Sjöquist, projektledare vid Space Science Sweden.

Sebastian Sjöquist, Isak Silander och Tomas Härdin är med och utvecklar mätinstrumenten som ska skickas till månen. Foto: Mattias Pettersson.

Första mätningen på plats
De kontaktade institutionen för fysik vid Umeå universitet och civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik. Där nappade man snabbt på idén och bestämde sig för att bygga ett instrument som kan mäta det elektriska fältet vid månens yta. Sådana mätningar har aldrig gjorts förut, det har bara gjorts datorsimuleringar av det elektriska fältet. Det elektriska fältet sätter måndammet i rörelse, vilket kan störa elektronisk utrustning. Mer kunskap om det är viktigt inför framtida färder till månen och liknande himlakroppar.

Forskargrupper i rymdfysik och optisk fysik kommer att bidra med sin kompetens i projektet, medan frivilliga studenter är de som bygger och testar instrumentet. Några av dem kommer att ägna hela sommaren åt detta arbete. När hösten närmar sig så kommer det finnas en prototyp av experimentet och övrig utrustning som Space Science Sweden kan vidareutveckla.

Ett viktigt mål med projektet är att visa att det går att utveckla vetenskapligt relevanta rymdinstrument med små resurser – och att det mesta jobbet kan göras av studenter. Mätningarna av det elektriska fältet på månen ska också resultera i minst två vetenskapliga artiklar och flera populärvetenskapliga publikationer. Ytterligare ett syfte med projektet är att sätta Umeå universitet, institutionen för fysik och dess studenter på kartan.

Text: Anna-Lena Lindskog