HeadlineImage

Möt personerna bakom Umeå Lunar Venture

Studenter, forskare och lärare. Alla är de knutna till Umeå universitet. Men vilka är det? Här får du möta några av personerna bakom projektet.

Ända sedan han läste om Apollo-uppdraget första gången har Sebastian Sjöquist fascinerats av månen – både som teknisk erövring och som mytisk bild i sagor och sägner.

Namn: Sebastian Sjöquist
Ålder: 26 år
Om: Jobbar som projektledare, och är nybakad systemvetare.
Personliga egenskaper: Noggrann, metodisk, diplomatisk, lättsam, målmedveten, problemlösare.
Hobbies: skidåkning, fiske, modellraketer, 3D-printing och modellerande, teknik och tillverkning.
Roll i Umeå Lunar Venture: Jag är medgrundare av Scube – Space Science Sweden – och är uppdragets projektledare med ansvar för den dagliga driften av projektet. Ansvarar för att alla vet vad dom ska göra och när, och sköter kontakten med både universitetet och våra externa partners som Part Time Scientists och Atmel.

Tomas Härdin.

Namn: Tomas Härdin
Ålder: 30 år
Om: Jobbar som forskningsingenjör vid Matematik och matematisk statistik. Är utbildad civilingenjör i teknisk datavetenskap.
Roll i Umeå Lunar Venture: Är teknisk lead inom projektet. Har alltid varit teknikintresserad och utvecklar en del fri mjukvara.

Maria Hamrin.

Namn: Maria Hamrin
Ålder: 44 år
Om: Är en morgontrött docent i rymdfysik och även programansvarig för civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik vid Umeå universitet – samma program som jag en gång läste själv. Älskar nya utmaningar och kreativa processer.
Hobbies: Amatörcellist med ett inspelat spår på en CD i genren Death metal.
Roll i Umeå Lunar Venture: Är vetenskapligt ansvarig för projektet.

Isak Silander.

Namn: Isak Silander
Om: Jobbar som förste forskningsingenjör vid institutionen för fysik, Umeå universitet. Är också medlem i Space Science Sweden.

Clayton Forssén.

Namn: Clayton Forssén
Ålder: 25 år
Om: Studerar 4:e året på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, Umeå universitet, men inriktning mot rymden. Är sedan många år tillbaka fascinerad av rymden, framförallt solsystemet, eftersom det är något som vi med dagens teknologi kan utforska. Vill lära mig mer om månen, och ser extremt mycket fram emot att få jobba direkt i ett uppdrag som involverar en av himlakropparna i vårt solsystem.
Intressen: När jag inte studerar ser jag gärna en film eller spelar spel med mina kompisar. Om tid ges brukar jag försöka hänga med min bror ut i skogen för en övernattning eller två. Annars så spelar jag mest troligt gitarr eller dricker kaffe.
Roll i Umeå Lunar Venture: Mitt uppdrag i projektet är att konstruera en sensor som kan mäta det elektriska fältet på månen.

Kalle Sträng.

Namn: Kalle Sträng
Ålder: 23 år
Om: Studerar 4:e året på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, Umeå universitet.
Fascineras av månen för att det är det första stoppet på vägen för att undersöka resten av solsystemet.
Intressen: På fritiden umgås jag mest med kompisar.
Roll i Umeå Lunar Venture: Jag ska vara med och bygga instrumentet som ska mäta det elektriska fältet.

Krönika i Aktum nr 2, 2016

Krönika i Aktum Online

Civil rymdfart på frammarsch

Tomas Härdin är forskningsingenjör vid UMIT och CTO på Space Science Sweden. Där arbetar han tillsammans med Umeå universitet för att ta fram instrument som ska mäta elektriska fältet vid månytan.