Klädsel vid vårpromotionens ceremoni och vårbankett

Vad ska deltagare i ceremonin ha på sig?

Doktorer, pristagare, rektor, promotorer, marskalkar och övriga som går in i processionen bär högtidsdräkt, d.v.s.

• hellång klänning
  • frack med vit fluga och vit väst
  • akademisk ämbetsdräkt (gown).
  • Om du bär national-/folkdräkt ska denna vara i högtidsutformning.

Doktorer vid vårpromotion

Foto: Mattias Pettersson

Vad ska publik som senare ska på vårbankett ha på sig?

För gäster som är publik vid ceremonin och sedan ska var med vid vårbanketten, gäller högtidsdräkt eller mörk kostym, d.v.s.

• lång, ankellång eller kort klänning som är elegantare än vanlig vardagsklädsel
  • frack med vit väst (vit fluga)
  • mörk kostym
  • folkdräkt eller nationaldräkt
  • akademisk ämbetsdräkt (gown)

Barn kan ha "finklänning" eller enbart vit skjorta (lämpligen med fluga) och byxa.

Något fler än hälften har vid tidigare vårbanketter valt frack och lång klänning. Man väljer det man tycker bäst om.

Vad ska publik som bara är med på ceremonin ha på sig?

För gäster som bara är publik vid ceremonin gäller valfri klädsel.

Ordnar och doktorshatt

Du som har en eller flera ordnar kan bära dem. Bara promotor och de doktorer vid den medicinska fakulteten som har promoveras bär doktorshatt.

Var kan jag hyra kläder?

Det finns affärer i Umeå som hyr ut högtidskläder. För aktuell förteckning, se eniro.se eller hitta.se.

Sidansvarig: Marika Wahlberg