Till umu.se

Om Umeå universitet i media

DI Digital: Sara Öhrvalls spaningar

2015-10-05
Sara Öhrvall, alumn från Handelshögskolan vid Umeå universitet, är digital strateg och styrelseledamot i bland annat Bonnier News, Bisnode och Investor. Här bloggar hon om digitaliseringen av näringslivet i smått och stort.

Folkbladet: Planerar närmare 1000 nya lägenheter vid universitetet

2015-10-05
Balticgruppen och Wallenberg Foundation planerar att bygga mellan 800 och 1000 små lägenheter i närheten av Umeå universitet.– Vi har bett kommunen att pröva en detaljplan. Tanken är att de ska ta upp frågan i byggnadsnämnden i december, säger Björn Johansson, vd på Balticgruppen Utveckling AB....

DN: De får Nobelpris i år – DN:s vetenskapsredaktör tippar

2015-10-05
"I år leds alla de naturvetenskapliga Nobelkommittéerna av kvinnor. Det förekommer också ovanligt många kvinnor i förhandsspekulationerna om vilka pristagarna blir", skriver vetenskapsredaktör Maria Günther, som tippar att upptäckter kring enzymet CRISPR-Cas9 belönas med kemipriset: Vassaste gensax...

Umeåforskare medverkar i public service-kommission

2015-09-30
Det är medievärlden.se som meddelar att flera konkurrerande bolag har tagit initiativ till en public service kommission, där bland andra Pelle Snickars, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet, ingår.

MyNewsdesk: Effekter att hämta hem efter Umeå2014

2015-09-28
Kulturhuvudstadsprojektet har studerats av Umeå universitets forskningsprogram ”Culture and Cities”, och även genererat en rad examens- och studentarbeten. Umeå2014 utvärderas därtill av PwC som nu publicerar sin slutrapport. I dagarna publicerades EU-kommissionens slutrapport om Umeås och Rigas eur...

Umeå Tidning: Sara Lilliehorn om vardagslivet vid bröstcancer

2015-09-28
Umeå Tidning har i sitt senaste nummer ett reportage om bröstcancer och socialt arbetes Sara Lilliehorn intervjuas. Länk till reportaget finns nedan:

DN: En sax för gener kan få Nobelpris

2015-09-28
"Emmanuelle Charpentier och Jennifer ­Doudna är heta kandidater till Nobelpriset. Deras gensax, utvecklad ur bakteriernas försvarssystem, har på bara några år revolutionerat ett helt forskningsfält och lovar bot för svåra sjukdomar, men har också lett till en bitter patentstrid", skriver Dagens Nyhe...

Ny Teknik: Supersnabb teknik designar alla gener

2015-09-28
Den nya gentekniken CRISPR-Cas9 kan förändra och stänga av gener med oväntad snabbhet och precision, skriver Ny Teknik. Och den upptäckt Emmanuelle Charpentiers forskargrupp vid MIMS gjorde 2012 i samarbete med en grupp vid University of California under Jennifer Doudna, används nu av forskare värld...

Arbetsvärlden: Professor skeptisk till regeringens åtgärder mot sjukfrånvaron

2015-09-25
Regeringen kom i onsdags med beskedet att man skapar ett åtgärdsprogram mot de ökande sjukskrivningarna. Men programmet får kritik från sjukförsäkringsforskaren och Ruth Mannelqvist, professor i juridik vid Umeå universitet. – Det här åtgärdsprogrammet är främst ett reaktivt program, men man pratar...

Change the game: Umeå tar täten för att förändra barn- och ungdomsidrotten

2015-09-25
Förra året sjösattes satsningen Change the game, ett Sverigeunikt initiativ för att få alla barn att tycka att det är roligt med idrott. På lördag 26/9 går årets stjärnspäckade evenemang av stapeln på Nolia i Umeå, med bland andra Idrottshögskolan vid Umeå universitet som medspelare.

VK: Umeå-professor tippas få Nobelpris

2015-09-25
Genforskaren Emmanuelle Charpentier nämns av det amerikanska företaget Thomson Reuters som trolig Kemi-pristagare, baserat på hur ofta forskares artiklar citerats.
Läs mer om Thomson Reuters förutsägningar

ETC: Forskare: "Sluta varna för barnens skärmtid"

2015-09-25
Många föräldrar oroar sig över tiden barnen ägnar åt datorn, mobilen eller surfplattan. Några vetenskapliga studier som säkert kan slå fast effekterna av ungas surfande finns inte. – Föräldrar måste se sina barn som individer och lita på att de ser på sina barn hur de mår av sina skärmaktiviteter, ...

Ökat intresse för högskoleprovet

2015-09-22
1904 personer har anmält sig för att skriva högskoleprovet i Umeå den 24 oktober – en ökning med 44 sedan förra hösten. I hela landet har 70 534 personer anmält sig till höstens prov.

P4 Västerbotten: Svaga rättigheter för resenär med funktionsnedsättning

2015-09-22
Mänskliga rättighetsdeklarationer och antidiskrimineringslagar väger i praktiken lätt mot ekonomiska realiteter och regelverk, för den som ansöker om färdtjänst. – Det kommer att vara den här avvägningen av det allmännas budget mot den enskildes rättigheter och där är den allmänna budgeten al...

SvT Västerbotten: Staten vill inte betala läkarutbildning

2015-09-21
Läkarutbildningen i Norrland måste delvis betalas av landstingen i framtiden . Det är statens besked till politiker och landsting, skriver SvT. – Vi har uppvaktat flera gånger, men utbildningsdepartementets svar är att det här får ni lösa själva, säger Diana Berggren, ansvarig för läkarutbildninge...

VK: Malin Rönnblom: När solidaritet ska bli politik

2015-09-18
Statsvetaren Malin Rönnblom skriver om hur engagemang och medmänsklighet ska göra mer permanenta avtryck i politiken. Om lokalpolitiker som avböjer att kommentera flyktingfrågan. Och om glappet mellan den etablerade politiken och människors engagemang.

Curie: Uppfostrad att ifrågasätta

2015-09-17
"Nyfikenheten har alltid drivit henne. Och lusten, passionen. Som barn ville hon veta hur både människor och symaskiner fungerar. Som forskare undersöker informatikern Annakarin Nyberg hur vi beter oss på sociala medier."

Curie: Akademin i storskogen

2015-09-17
Professor Stefan Jansson gästbloggar: Idag (17 september) fyller Umeå universitet 50 år. Jag deltar på två sätt, jag ska först medverka på morgonen i lokalradion och berätta om vår forskning sedan 15 år på en asp på campus. Hur den kan veta att hösten är på väg så att dess blad börjar bli gula varje...

Damfotboll.com: Elitdrottsstudenterna Hjohlman och Lantz stannar i Umeå IK

2015-09-14
Både målsprutan Jenny Hjohlman och lagkaptenen Lisa Lantz har skrivit på för en fortsättning i Umeå IK, på ett respektive två år. Båda studerar med elitidrottsavtal på Idrottshögskolan vid Umeå universitet.

Skellefteå kommun: Campus Skellefteå lockar fortfarande

2015-09-14
På Umeå universitet i Skellefteå har man vid teminstart antagit 45 socionomer och 39 sjuksköterskor. Totalt finns drygt 250 studenter på plats vid Umeå universitet på Campus Skellefteå, som läser till sjuksköterska, processoperatör, förskollärare eller socionom.

SVT: Universitetet firade på torget

2015-09-14
I lördags gick startskottet för Umeå universitets jubileumsvecka, 12–19 september, med tårtklaas och ballongsläpp på Rådhustorget i Umeå.
Hedersgäst under dagen var Sarah Tyler, som början av året blev den 100 000:e student som tog ut sin examen vid Umeå universitet.

Encell: Månadens forskarintervju: Mikael Stattin

2015-09-14
Mikael Stattin, docent i sociologi vid Umeå universitet, som bland annat forskar om äldres förutsättningar för att förvärvsarbeta, intervjuas av Encell, Nationellt kompetenscentrum för livslångt lärande vid Högskolan i Jönköping.

P4 Västerbotten: Umeåforskare närmare en lösning på gåtan barndiabetes

2015-09-14
Forskare i Umeå har hittat ett samband mellan arvsanlag och glutaminsyra i blodet som ökar risken för barndiabetes.
– En viktig upptäckt, säger Kristina Lejon, docent i immunologi vid Umeå universitet, som hoppas kunna slutföra projektet under hösten.

Umeå Tidning: Läkarstudent 1965 tillbaka på campus

2015-09-11
I september firar Umeå universitet 50 år. En av de studenter som var först på plats var Birger Grahn, som började studera till läkare på hösten 1965.
– Allt eftersom vi flyttade in i lektionssalarna flyttade målarna ut. Det var helt nybyggda lokaler, berättar han.

SR: "Första professorn i samiska på sju år"

2015-09-11
Mikael Vinka har utsetts till professor i samiska vid Umeå universitet, något som gläder Patrik Lantto, föreståndare vid Centrum för samisk forskning.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Presskontakt
2013-10-28

Utskriftsversion