Till umu.se

Om Umeå universitet i media

UNT Debatt: Smärtgränsen snart nådd

2016-06-28
"Vi måste få realistiska förutsättningar att utbilda våra studenter, skriver sjutton dekaner och rektorer inom teknik och naturvetenskap", bland dem Åsa Rasmuson Lestander, dekan vid Teknisk naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet.

DN: Experten: Så blir du lyckligare

2016-06-28
Lycka är ett ämne som diskuterats i alla tider. Filip Fors, som forskar om lycka vid sociologiska institutionen vid Umeå universitet, pekar i Dagens Nyheter ut några viktiga faktorer som kan göra dig lyckligare.

SVT: ”Det skrattas mindre åt kvinnliga komiker”

2016-06-28
Männen avbryter kvinnorna och skrattar sällan åt deras skämt. SVT:s Kulturnyheterna uppmärksammar Hanna Söderlunds avhandling i språkvetenskap, Umeå universitet.

Almedalen 2016 – skog, demens, energi, hälsa, skola och forskning

2016-06-27
Almedalsveckan har under åren utvecklats till att bli en av Sveriges största politiska mötesplatser. I år går händelsen av stapeln 3–10 juli. Från Umeå universitet delar ett gäng forskare och lärare med sig av sina kunskaper i olika arrangemang. Även tillträdande duon rektor Hans Adolfsson och prore...

Svt: Mikroplaster hotar livet i havet

2016-06-27
Abborrlarver får hjärnskador för att de hellre äter mikroplastpartiklar än plankton. Det är några av konsekvenser all plast som flyter omkring i havet. Enligt forskarna måste vi införa ett förbud mot mikroplaster genast. – Vi har både läkemedel och mikroplaster i Östersjön, säger Tomas Brodin, fors...

DN Debatt: ”Konsensus om EU-frågor ger risk för ökad misstro”

2016-06-26
"Frågor på EU-nivån berör allas vardag och borde leda till politiska konflikter", skriver Torbjörn Bergman och Magnus Blomgren, professor respektive docent i statsvetenskap vidd Umeå universitet med anledning av den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskap. "Sverige behöver inte en ny ”Ja eller ...

SVT: "De är länets nya klimatambassadörer"

2016-06-22
Länsstyrelsen i Västerbotten har utsett tre nya klimatambassadörer. En av dem är Peter Sköld, historieprofessor och föreståndare vid Arcum, Umeå universitet.

Mistra: Franskt-svenskt kunskapsutbyte om Arktis

2016-06-17
Arcum, Arktiskt centrum vid Umeå universitet, var tillsammans med Frankrike (!) huvudaktörer vid en workshop i Kiruna om urbanisering i Arktis, arrangerad av Mistra Arctic Sustainable Development.

Curie: Intervju med entreprenören och före detta umeåforskaren Johan Skog

2016-06-15
I en intervju i Vetenskapsrådets nättidning Curie berättar Johan Skog om sin satsning på att utveckla nya metoder för cancerdiagnostik. Johan berättar om investerarrundor och om den upptäckt som fick honom att starta ett eget medtech bolag i USA. Johan Skog gick biomedicinprogrammet vid Umeå univers...

Vetenskapsradion: Zikarisk i delar av södra Europa

2016-06-15
Lyssna på Vetenskapsradion Annika Östmans intervju med Joacim Rocklöv. Riskstudien, som Joacim gjort tillsammans med forskarkollegor vid Enheten för epidemiologi och global hälsa, publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften EBioMedicine.

The Guardian: Umeåforskare kopplar luftföroreningar med psykisk ohälsa

2016-06-14
I the Guardian den 13 juni skriver journalisten Damian Carrington att studien, som är gjord vid Umeå universitet, är den första som etablerar en koppling mellan luftföroreningar och psykisk ohälsa bland barn. Bakom studien står bland andra Anna Oudin och Bertil Forsberg, vid Institutionen för folkhä...

SR Morgon i P4 Västerbotten: Intervju med Cecilia Lindblom som disputerade vid Kostvetenskap 10/6

2016-06-13
Elever ges inte förutsättningar att nå målen i hem- och konsumentkunskap. Lyssna på radiointervju när Cecilia Lindblom berättar mer om sin studie (ca 2 timmar och 15 minuter in i programmet kan du lyssna på intervjun). Intervjun gjordes den 9 juni 2016.

Kost & Näring: Kostvetarstipendiet 2016

2016-06-13
Vi gratulerar Emma Nyström nybliven avgångsstudent från kostvetarprogrammet vt 2016 som var en av 3 studenter som fick Kost & Närings kostvetarstipendium 2016. Stipendiet delas ut årligen sedan 2012 till tre avgångsstudenter vid kostvetarutbildningarna i Sverige.

Sveriges Television uppskattade förstaårsstudenternas arbete kring framtidens TV

2016-06-09
Under en förmiddag fick förstaårs studenterna från civilingenjörsprogrammet Interaktion och design pitcha sina olika idéer kring framtidens TV för en panel från SVT.

SR och SvD: Naarttijärvi om registrering av IS-sympatisörer

2016-06-09
Markus Naarttijärvi, lektor vid juridiska institutionen, kommenterar i Svenska Dagbladet och Ekot i Sveriges Radio att Säpo vill registrera svenskar med IS-sympatier, ett ärende som just nu hanteras av Datainspektionen.

Skog och framtid: Dags för ett nytt samhällskontrakt om skogen

2016-06-08
Det är läge att tänka i nya banor för det svenska skogsbruket, det menar Erland Mårald, professor i idéhistoria och forskare inom Future Forests vid SLU och Umeå universistet, i en intervju i magansinet Skog och framtid.

Skolporten: Forskning på schemat berikar NO-undervisningen

2016-06-08
När högstadieelever fick medverka i ett verkligt forskningsprojekt i NO jobbade de engagerat – även de som tidigare inte visat större intresse för ämnet. Jenny Hellgren som disputerat vid Umeå universitet har studerat ett schemalagt forskningsprojekt på högstadiet.

P4 Västerbotten: Examensutställning med hållbart byggande

2016-06-03
I går öppnade Arkitekthögskolan i Umeå sin avslutningsutställning, där studenterna visar upp sina arbeten. De har jobbat med älvsstranden i Umeå, glesbygd eller inland, hållbart byggande, både lokalt och internationellt. Lyssna på ett radioreportage där några studenter berättar om sina arbeten (2:03...

SR: Socionomstudent från Umeå blir "lyssnarnas sommarvärd" i P1

2016-06-02
Emilia Lind - socionomstudent på termin fyra vid institutionen för socialt arbete, blir lyssnarnas sommarvärd i Sommar i P1. Emilias program kommer att handla om "att förlora allting man har för att sedan bygga upp det igen. Om känslan av ensamhet, att välja sin familj och att klara sig igenom det s...

re:flex: Det är inte de som är hatarna, det är vi

2016-06-01
"Men hatet är inte en personlig fråga, det är en strukturell fråga. Hataren är inte bara en arbetslös bitter man från Norrlands inland, som spyr ur sig kvinnohat från fejkade konton. Hataren är lika mycket du och jag", skriver forskaren Elza Dunkels i re:flex – nättidningen för folkbildningens flexi...

UR: "Fler lärare behövs för att rädda samiskan"

2016-05-31
En ämneslärarutbildning i samiska startade vid Umeå universitet efter en satsning från regeringen. Utbildningen har för närvarande inga studerande alls. Vad behöver göras för att få fram fler samiska lärare? David Kroik, doktorand, Umeå universitet, medverkar i UR:s Skolministeriet.

Havsmiljöinstitutet: Så mår Bottniska viken

2016-05-24
Varmare klimat försvårar vikaresälars fortplantning. Östersjöns övergödning påverkar även Bottenhavet. Fortsatt mindre dioxin i strömming – men nya miljögifter tillkommer. Gott om lax men sämre med havsöring. Det är några av nyheterna ur rapporten Havet 2015/2016, som nu presenterats på Havs- och v...

P4 Västerbotten: Umeåforskning kan förbättra behandling mot nervgas

2016-05-23
En studie med forskare från Umeå universitet öppnar upp helt nya möjligheter att ta fram bättre läkemedel mot sarin och andra nervgaser. – Vi har gjort en banbrytande upptäckt, säger Anna Linusson, professor på kemiska institutionen vid Umeå universitet. Lyssna på ett radioinslag (1:39 min)

VK: Grubbeskolan knep pallplats

2016-05-20
På torsdagen avgjordes Teknikåttan 2016 i Uppsala, där Grubbeskolan från Umeå knep en andraplats. Insatsen renderade 8 000 kronor till klasskassan. Teknikåttan är en rikstäckande frågetävling i naturvetenskap och teknik för elever i årskurs åtta.

Folkbladet: Bäst i Sverige på nya bostäder

2016-05-16
Enligt Folkbladets kartläggning är Umeås byggboom starkast i Sverige. Under 2015 färdigställdes ca 1 200 bostäder – eller 9,1 bostäder per 1 000 invånare, vilket är bäst i klassen bland landets 20 största kommuner. Även perioden 2013–2016 toppas av Umeå, med 6,1 bostäder/1 000 invånare. Och allt ty...

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Presskontakt
2013-10-28

Utskriftsversion