Till umu.se

Om Umeå universitet i media

SVT: "Museichefen: Känns oerhört osäkert"

2014-12-19
Bildmuseets chef Katarina Pierre tvivlar på Umeå kommuns lösning när det gäller finansiering av verksamheten vid museet efter 2015.

Infotech Umeå: Examensarbeten öppnar dörren till arbetsliv

2014-12-18
Examensarbetet är ofta ett första steg ut i arbetslivet. Det är ett vetenskapligt arbete men också ett tillfälle för studenter och företag att lära känna varandra. It-företaget CGI är ett av företagen i Umeå som gärna tar emot studenter och har så här före jul bjudit in studenter till en information...

Svt Västerbottensnytt: Prisvinnande app fixar matlagningen

2014-12-18
Att få till god och näringsriktig mat kan vara en utmaning i vardagen. Matappen Food flow vann nyligen en applikations-tävling bland IT-elever på universitetet. Det gällde att på 24 timmar skapa det mest användarvänliga digitala hjälpmedel till något vardagsnära problem, till exempel recept. Den än...

Infotech Umeå: Forskning kring datacenter uppmärksammas

2014-12-17
Johan Tordsson, forskare i datavetenskap och en av grundarna till startup-företaget Elastisys, har utsetts till docent i datavetenskap vid Umeå universitet. Med ett ben i forskarlivet och ett ben i företagsvärlden ägnar sig Johan Tordsson åt att skapa mjukvara som gör datacenter mer effektiva och bi...

NIKK: Lag och rätt i Norden i fokus för nytt jämställdhetsprojekt

2014-12-16
Rättens förmåga att skapa jämställdhet står i fokus när nordiska forskare möts i Umeå. Att lagstifta fram jämställdhet har gett framgång i Norden men alla länder har inte gått samma väg.

Regeringskrisen: Umeåforskare debatterar de etablerade partiernas bemötande av SD

2014-12-16
I ett pressmeddelande ger forskarna Mattias Lundberg och Michael Gruber fyra tips till övriga partier för att minska antalet Sverigedemokratiska röster den 22 mars.

SvD Brännnpunkt: Tro får inte ersätta vetenskap

2014-12-16
Åsa Strand och Stefan Jansson, professorer vid Umeå Plant Science Center, är två av sex ledande forskare som kritiserar svenska och EU-politikers undfallenhet inför löst grundade krav att stoppa forskning om genmodifierade växter (GM). – Att frångå dagens regler som grundas på en vetenskaplig proce...

SR: "Därför slutade politikerna prata om klimatet"

2014-12-15
Martin Hultman, teknik- och miljöhistoriker, Umeå universitet, har skrivit en ny bok om klimatdebatten tillsammans med Jonas Anshelm vid Linköpings universitet, något som uppmärksammats av Sveriges radio där Martin Hultman intervjuas om boken.

VK: "Angeläget om samiskt utanförskap"

2014-12-11
I en ny bok medverkar Marianne Liliequist, professor i etnologi, med ett antal unika intervjuer med icke renskötande samer, om utanförskap och tillhörighet.

Två humanioraforskare delar "Tankar för dagen"

2014-12-09
Annelie Bränström Öhman, professor i litteraturvetenskap och Kalle Grill, lektor i filosofi, medverkar båda i Sveriges radios morgonprogram "Tankar för dagen".

SR P1: Vägen till filosofin

2014-12-09
Filosofilektor Kalle Grill vid Umeå universitet medverkar i Sveriges Radios program Tankar för dagen vid fyra tillfällen i december där han talar om bland annat vägen till filosofin.

Lokaltidningen Mitti.se: Gulan kokade utanför skalet

2014-12-08
Har du sett ett kokt ägg med den runda gulan utanför trots att skalet bara har tunna sprickor? Det hade inte äggkokaren Erik Rengberg heller. – Det här är verkligen mystiskt, konstaterar fysikern Patrik Norqvist vid Umeå universitet. Se (0:38 min) video och läs artikel.

P4 Västerbotten: Hårdare regler mot genmodifierade växter bygger inte på fakta

2014-12-08
Stefan Jansson, professor vid Umeå universitet, tycker att regeringen med sina hårdare regler mot genmodifierade växter bortser från fakta i sina beslut. Lyssna på ett radioinslag (5:09 min)

Infotech Umeå: Brist på utvecklare får it-företag att gå ut i skolor

2014-12-08
Trots att utvecklare är ett av de snabbast växande yrkena i Sverige ropar it-företagen efter fler medarbetare. Joanna Åström, IT-företaget Knowit, tillsammans med Jakob Nordström, Emil Nylind och Sanna Ågren, alla tre studenter på Teknisk datavetenskap, besökte Dragonskolan i Umeå där de träffade n...

Yle.se: Ska vi tillåta genmodifierad mat i EU?

2014-12-08
Genmodifierad mat är en av många omstridda frågor i frihandelsavtalet mellan EU och USA. USA vill exportera genmodifierade produkter till EU, men EU fasar för konsekvenserna. Enligt Stefan Jansson, professor vid institutionen för fysiologisk botanik vid Umeå Universitet, har det forskats tillräcklig...

Celiaki-artikel prisad på Läkarstämman

2014-12-08
Forskarna Annelie Ivarsson (huvudförfattare) och Olof Sandström (en av tre medförfattare) prisades på Medicinska riksstämman för artikeln "Celiaki är en vanlig sjukdom som är lätt att missa", som bedömts som årets bästa översiktsartikel i Läkartidningen (från nr 11/2014).

Johanna Björklund bloggar om språk- och datavetenskap

2014-12-03
Språkteknologi är ett brett område där språk- och datavetenskap möts. Inom detta ämne forskar Johanna Björklund, universitetslektor vid institutionen för datavetenskap. Med start den 8 december bloggar hon under två veckor på universitetets Forskarblogg.

VK: "Bildning som motstånd"

2014-12-01
Julia Pennlert, doktorand i litteraturvetenskap, Umeå universitet, kommenterar i en VK-krönika en nyutkommen antologi som aktualiserar debatten om humanioras roll och betydelse.

Svt Västerbottensnytt: Framtidens viktigaste verktyg

2014-11-28
År 2020 kommer Europa att sakna en miljon programmerare. Fler barn bör introduceras till programmering och i Umeå startas nu Kodstugor där man bjuder in barn 9-13 år. Klara Sporrong och Mikael Wikner, studenter på civilingenjörsprogrammet i interaktion och design hjälper till som lärare. -Barn är s...

GP: Läkare missar att anmäla mord

2014-11-26
ST-läkaren Gisela Pettersson visar i en studie från rättsmedicin vid Umeå universitet att bara drygt hälften av alla onaturliga dödsfall resulterar i rättsmedicinsk undersökning. Det kan innebära att mord inte upptäcks. – Det handlar dels om okunskap, dels om att det finns en inneboende motvilja in...

helahälsingland.se: "Socialtjänstlagen gäller även romer"

2014-11-26
De socialchefer som hänvisar till socialtjänstlagen som skäl till att inte hjälpa tiggare bryter mot lagen. Det menar Andreas Pettersson, jurist och doktorand vid Juridiskt forum på Umeå universitet.

Vårdförbundet: En av tre har somnat bakom ratten i ambulansen

2014-11-25
Det är ett vanligt problem att ambulanspersonal är så trötta att de blir en säkerhetsrisk, enligt Vårdförbundets undersökning bland närmare 1000 ambulanssjuksköterskor. – Detta är chockerande och visar på ett utbrett problem, säger Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet....

Aftonbladet debatt: Kommunerna är skyldiga att bistå EU-migranterna

2014-11-23
Lagen är tydlig – men det struntar kommunerna i. Det skriver Andreas Pettersson vid Juridiskt forum på Umeå universitet med anledning av att många svenska kommuner inte följer socialtjänstlagens regler för stöd och hjälp till de romska migranterna som vistas i Sverige.

SvT Nordnytt: Jobbet inte avgörande för flytten

2014-11-21
Mönstret håller i sig, vi lämnar landsbygden för storstan. Men jobbet är inte lika avgörande som förr.
– Vi flyttar för att vi vill flytta, säger Kerstin Westin, professor i kulturgeografi vid Umeå universitet.

P4 Västerbotten: Umeåbon öppnar dörrar med chip i handen

2014-11-20
Emilott Lantz i Umeå är en av de första i Sverige att ha opererat in ett chip i sin hand. Emilott hoppas kunna använda chippet till att t ex. låsa upp dörren på jobbet. Emilott Lantz är alumn från Umeå universitet och arbetar numera på Codemill. Lyssna på ett radioreportage (7:28 min)

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Karin Wikman
2013-10-28

Utskriftsversion