Till umu.se

Om Umeå universitet i media

Mediespanarna om akademiska hjältar och fuskare

2016-02-09
I kölvattnet av den senaste tidens debatter och skandaler talar Erik Lindenius och Jesper Enbom, båda Umeå universitet, i podcasten Mediespanarna om bland annat historikern Dick Harrison, Bosse Lindqvists KI-avslöjande, och även om Agnes Wold och Hans Roslings popularitet.

DN: "Tro på en platt jord kan få dödliga konsekvenser"

2016-02-09
Konspirationsteorier har funnits sedan medeltiden. Christer Nordlund, professor i idéhistoria, Umeå universitet, är en av de som medverkar i Dagens nyheters helgläsning om att när människor förnekar delar av vetenskapen kan konsekvenserna bli allvarliga.

Umeåforskare i Yle: Ny Kvarkenfärja återbetalar sig på elva år

2016-02-05
Enligt en utredning av professor Lars Westin och forskaren Jonas Westin, båda vid Centrum för regionalvetenskap vid Umeå universitet (Cerum) bör en ny färja över Kvarken mellan Umeå och Vasa bli samhällsekonomiskt lönsam efter 14 år med nuvarande trafikflöden – och redan efter 11 år med en trafiktil...

SR: Klartecken för att genförändra mänskliga embryon

2016-02-03
Christer Nordlund, professor i idéhistoria, Umeå universitet, medverkar i Sveriges radios P1-morgon och kommenterar det faktum att brittiska forskare har fått det första klartecknet för att genförändra mänskliga embryon.

TV4 Nyheterna: Serverhallar drar mycket ström

2016-02-03
Det går åt mycket energi när miljarder människor surfar på nätet. Men en ny avhandling av datavetaren Mina Sedeghat vid Umeå universitet visar att det går att spara både pengar och miljön. Titta på ett nyhetsinslag (2 min 14 sek)

DN: "Så ska public service blomstra i en digital era"

2016-02-02
I en artikel i Dagens nyheter ger medieprofessor Pelle Snickars, Umeå universitet, förslag på hur SVT, SR och UR ska hävda och definiera sig i en tid när konkurrensen kommer från helt nya håll.

Våldtagna män i vårdens skugga

2016-02-02
Det finns en begränsad kunskap om våldtäkt på män. Samtidigt har det börjat märkas i samhällsdebatten. Etnologen Jens Lindbergs avhandling uppmärksammas i Sveriges radio och Dagens ETC.

VK Brännpunkt: Dags att lämna landsbygden som problembärare?

2016-02-01
"Det är tydligt att det finns ett uppdämt behov av att tala om landsbygdens situation i relation till stadens tolkningsföreträde. Att det finns en stor frustration och trötthet över att som landsbygdsbo alltid bli benämnd som någon som måste ändra på sig, rycka upp sig, ta sitt ansvar", skriver stat...

Curie: Samverkan borde vare en självklarhet i både forskning och utbildning

2016-02-01
"Är det också vårt språkbruk som leder oss in i märkliga tankebanor? Att vi talar om utbildning, forskning och samverkan, istället för att /.../ se samverkan som något integrerat i, och fördelaktigt för, både utbildningen och forskningen?" skriver Umeå universitets rektor Lena Gustafsson i tidningen...

VK: Kvinnorna föredrar tätorterna

2016-01-29
86 procent av Sveriges kommuner tappar unga mellan 18 och 25 år. De flyttar till större orter, ofta för att studera, och väljer att stanna kvar efter studierna. – En långsiktig effekt är att åldersstrukturen skiljer sig väsentligt mellan städer och landsbygd. Fler barn föds i städerna och dödstalen...

VK: "Åskådare med eget ansvar"

2016-01-28
Vid förintelsens minnesdag arrangerades en utbildning för niondeklassare i Umeå om tolerans och mångfald. I Västerbottens-Kuriren refereras en av talarna som var Lena Berggren, docent i historia, Umeå universitet.

Malin Rönnblom i Curie: "Och så var ordningen återställd"

2016-01-25
"En av de maktrelationer som länge intresserat mig som forskare är den mellan stad och land. Att staden ständigt får symbolisera modernitet, utveckling och framgång medan landsbygden görs till bakåtsträvande och i behov av stöd", skriver statsvetaren Malin Rönnblom, gästbloggare hos Vetenskapsrådets...

SvD Debatt: ”Stryp skattepengar till pseudovetenskap”

2016-01-21
Kommunikologi används frekvent inom offentlig verksamhet, trots att det handlar om pseudovetenskap. Det krävs nya rutiner och krav vid upphandlingar, skriver Mattias Lundberg, docent i psykologi vid Umeå universitet.

P4Västerbotten: Nytt plåster kan hjälpa ambulanspersonal

2016-01-21
Ny design kan förbättra ambulanssjukvården. Den förhoppningen har studenter på Umeå universitets masterprogram för avancerad produktdesign. Jenny Homstens bidrag blev ett plåster som ska hjälpa ambulans, polis och räddningstjänst med bättre informationsflöde när de anländer till en olycksplats. Lyss...

Origo: "Matematik berör mig djupt"

2016-01-20
Att hålla på med spännande, vacker matematik är som att gå på en bra konsert – eller att vara kär! Det menar Manya Raman Sundström, forskare och lärarutbildare vid Umeå universitet. I Lärarförbundets tidning för lärare i matematik, teknik och naturvetenskap berättar Manya mer om sin forskning som i...

Origo: Mönster i bild och slöjd hjälper matematiken

2016-01-20
– Jag försöker trycka på att arbeta med mönster och mönsterskapande i skolan, säger Brittmari Bohm, universitetsadjunkt och studierektor vid Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik. Hon menar att elever och även en del vuxna behöver träna sig att se mönster för att kunna ska...

VK: "Därför sörjer vi Paris mer än Istanbul"

2016-01-19
Är det skillnad på folk och folk? I Västerbottens-Kuriren intervjuas Erik Lindenius, doktor i medie- och kommunikationsforskning, om varför svenska medier reagerade olika när de gällde rapporterna om terrordåden i Paris och Istanbul.

DN Debatt: ”Systematisk forskning krävs för att minska självmorden”

2016-01-14
13 debattörer, bland dem Lars Jacobsson, Jussi Jokinen och Ellinor Salander Renberg (alla professorer i klinisk vetenskap vid Umeå universitet), framhåller det systematiska arbetet för att minska antalet trafikdöda som exempel på hur samhället skulle kunna bekämpa de fortsatt höga självmordstalen.

New York Times listar fotobok publicerad av Bildmuseet/MMK som en av de bästa

2016-01-13
Bland de bästa fotoböckerna från 2015 finns Dayanita Singhs "Museum of Chance" (Steidl förlag), publicerad av Bildmuseet Umeå universitet i samarbete med MMK Museum für Moderne Kunst i Frankfurt. Det skriver New York Times.

Debatt: "Starkare regional utveckling kräver samarbete!"

2016-01-13
Varje år attraherar Umeå universitet tusentals nya studenter till regionen. Många väljer dock att flytta efter avslutad utbildning – hur får vi fler att stanna kvar och bidra till regionens utveckling? En effektiv åtgärd är att utöka samarbetet mellan universitet och företag, myndigheter och organis...

VK: "Här levdes liv och drömdes drömmar"

2016-01-12
Litteraturprofessor Annelie Bränström Öhman, Umeå universitet, skriver i Västerbottens-Kuriren om hur det är det glesa i glesbygden som gör ont. Det som finns emellan. Enstakagårdarna mellan byarna. Kalhyggena mellan skogarna.

Svt: Fästingfritt i kylan

2016-01-11
Det kalla vädret utan snö gör att många fästingar dör. – Om det är lite snö och mycket tjäle förväntar man sig att de fryser bort. Men det behövs längre perioder av kyla och ingen snö, säger professor Sven Bergström vid Umeå universitet till SVT Nyheter Västerbotten.

SR P4: "Glutenfri trend inte en lösning för alla"

2016-01-11
Den glutenfria trenden har varit stark de senaste åren. Men det finns ingenting som bevisar att man mår bättre av att äta glutenfritt, såvida man inte lider av celiaki. Det säger professor Anneli Ivarsson i en intervju i P4 Extra.

SR: "Att döda i Guds namn"

2016-01-08
I en intervju medverkade Tomas Lindgren, professor i religionspsykologi vid Umeå Universitet, i Sveriges radios "Vetenskapsradion Forum" och talade om hur religion inverkar på olika konflikter och om vad som får vanliga människor att begå grymma religiösa våldshandlingar.

SR: Att döda i Guds namn

2016-01-07
Tomas Lindgren, professor i religionspsykologi vid Umeå Universitet, deltar i Vetenskapsradion Forum och talar om hur religion inverkar på olika konflikter och om vad som får vanliga människor att begå grymma religiösa våldshandlingar.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Presskontakt
2013-10-28

Utskriftsversion