Till umu.se

Om Umeå universitet i media

"Än har vi inte lärt av historien"

2014-04-17
Åsa Össbo, forskare på Vaartoe/Cesam, Umeå universitet, berättar i en intervju på samer.se om vägen från en uppväxt vid en reglerad sjö till en doktorsavhandling om exploateringen av Norrlands naturresurser.

Anmälningsperioden förlängd till 16 april

2014-04-16
På grund av tekniska problem är sista anmälningsdag till höstterminen 2014 framskjuten. Webbanmälan till höstens kurser och program stänger nu kl. 24.00 16 april. Läs mer på antagning.se

14000 år gamla insekter avslöjar dansk klimathemlighet

2014-04-15
I en artikel i på den danska sajten videnskab.dk presenteras hur forskare, bland andra Phil Buckland, arkeolog, Umeå universitet, har grävt fram istidsinsekter ur en mosse i Jylland och genom det kunnat visa att vintervädret har varit kallare i slutet av istiden än man tidigare trott.

THE: Magnetic north plans to reset the cultural compass

2014-04-11
Brittiska tidningen Times Higher Education skriver om Umeå universitets engagemang i kulturhuvudstadsåret, och intervjuar professor Britta Lundgren, som koordinerar universitetets aktiviteter under 2014:
"For 2014, we have tried to make something special out of these core activities, whether it is research, conferences, book projects, educational activities, posters and exhibitions, open house events, interactive events or strictly cultural events.”

Metro: "En "importfru" om dagen söker hjälp hos kvinnojouren"

2014-04-10
Isolerade, kränkta och i värsta fall svårt misshandlade – nästan varje dag söker sig en så kallad importfru till någon av landets kvinnojourer. Och mörkertalet antas vara stort. Enligt Monica Burman, universitetslektor och docent i straffrätt vid Juridiskt forum vid Umeå universitet, som var en av experterna bakom utredningen ”Kvinnor och barn i rättens gränsland”, är kraven på de utsatta kvinnorna orättvisa.

- Om mannen bara slår lite och kvinnan lämnar honom snabbt så måste hon återvända till sitt hemland. Det är en konstig särbehandling av utländska kvinnor i ett land som ska vara världens mest jämställda, säger hon.

Vetandets värld: Sveriges extrema skolmarknad oroar forskare

2014-04-09
"Forskare från England och USA varnar för konsekvenserna av det svenska skolsystemet. De uppmanar våra beslutsfattare att komma ur den svenska bubblan, och i stället se till vetenskapliga resultat", skriver Vetandets värld.
I programmet medverkar bl.a Henry M Levin (Columbia University), Sandra McNally (London School of Economics) och Lisbeth Lundahl, professor i tillämpad utbildningsvetenskap vid Umeå universitet.

SR: Umeåforskare: "Överdriven rädsla för ebolavirus"

2014-04-08
Blödarfebern Ebola är en otäck sjukdom med hög dödlighet – men ändå har knappt 2000 smittade avlidit sedan sjukdomen upptäcktes 1976; att jämföra med de över 5 000 som avlider på grund av hiv, varje dag. John Kinsman, docent i global hälsa vid Umeå universitet, som kartlagt utbrotten i Uganda åren 2000–2001, menar att panik ofta skapats i onödan av media.
– Budskapet måste vara tydligt, konsekvent och kännas ärligt, säger han.

Kemivärldenbiotech: Letar alternativ till antibiotika

2014-04-07
Genom att motverka bakteriers infektionsförmåga utan att döda dem kan man behandla bakteriella sjukdomar med långsammare resistensutveckling. Det hoppas Caroline Zetterström som disputerade på kemiska institutionen vid Umeå universitet i fjol. Läs mer om hennes forskning i ett reportage.

Folkbladet: Campusmannen dömd till skyddstillsyn

2014-04-03
Hösten 2013 polisanmälde ett stort antal kvinnor att de blivit antastade på och omkring campus. Nu har den 31-årige umebo som anhölls i november dömts skyddstillsyn för tre fall av ofredande och ett fall av sexuellt ofredande

DN Debatt: "Dåliga jobbvillkor gör att Sverige tappar elitforskare”

2014-04-02
Unga forskare måste få en ärlig chans att meritera sig för tillsvidareanställning. Därför måste meriteringstjänsterna förlängas från fyra till sex år, och villkoren för permanent forskaranställning efter det måste bli klarare. Det skriver åtta ledamöter i Vetenskapsakademien på DN Debatt, däribland Gunnar Öquist, professor emeritus i fysiologisk botanik, Umeå universitet.

Livet och konsten att formera ett volleybollag

2014-04-01
Jonny Hjelm, professor i historia, Umeå universitet, skriver i ett blogginlägg på idrottsforum.org hur han varit på filmvisning och berörts av några äldre norska kvinnors passion för volleyboll. 98-åriga Goro är volleybollagets drottning. Med sin viljestyrka, sin livslust och sina lila gympaskor är hon en inkarnation av lagets filosofi.

Svt Plus: Surfplattan som blir bäst i test

2014-04-01
Surfplattor blir allt populärare. Förra året gick försäljningen av surfplattor för första gången om laptops. Drygt en miljon plattor såldes, mer än tre gånger så många som bara två år tidigare. Men är det någon skillnad på en dyr och en billig? Plus har testat fyra olika surfplattor. De fick bland annat utstå tuffa stöttålighetstest. Till sin hjälp hade pluspanelen bland annat testaren Mariam Shirdel, fysiker vid Umeå universitet. Se ett inslag på 0:55 minuter.

IDG: Sveriges elever får tillgång till Eduroam

2014-04-01
Ett nytt avtal mellan Sunet och Punkt.se:s Skolfederation ska ge landets alla grundskole- och gymnasielever tillgång till gratis wi-fi. Skolorna bjuds nu in att ta del av det trådlösa universitetsnätverket Eduroam, som ger möjlighet att koppla upp sig på fler än 500 platser i Sverige och många tusen fler världen över.

Ny teknik: Exploderande mikroskop skadade två

2014-04-01
Ett exploderande elektronmikroskop i KBC-huset vid Umeå universitet skadade en forskare och två studenter på tisdagsförmiddagen den 25 mars.

Medvetenhet och kunskap krävs för välfungerande brottsofferarbete

2014-03-31
Forskning visar att ett välfungerande brottsofferarbete stärker såväl brottsoffers välbefinnande som rättssäkerheten. Rättsprocessen är därför beroende av brottsoffers förtroende, förståelse och deltagande. För att hela rättskedjan ska kunna tillgodose brottsoffrens behov är det av högsta vikt att aktörerna har kunskap om olika typer av brottsoffer, hur de bör bemötas samt hur och i vilket skede informationen ska ges. – Här krävs medvetenhet och kunskap på organisations- och individnivå, hävdar Therese Enarsson, lektor vid juridiska institutionen, i ett debattinlägg i Dagens juridik.


Prisad forskare gästar poddcasten "Nyfniken"

2014-03-31
Det är Anna-Lill Ledman, forskare vid Vaartoe/Cesam Umeå universitet, nyligen mottagare av Umeå kommuns vetenskapliga pris, som intervjuas i den Umeåbaserade poddcasten "Nyfniken".

EXTRAKT: Drogpåverkade abborrar kan rubba hela ekosystem

2014-03-28
I dag när man undersöker hur läkemedel påverkar fiskar tittar man främst på läkemedlets toxiska effekt. Enligt Tomas Brodin, forskare vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet, missar man då eventuella förändringar av ekologiskt relevanta beteenden. – Dagens ekotoxikologi tester är inte designade för att fånga upp ekologiska effekter. För att se toxiska effekter måste man testa väldigt höga doser. Sådana höga koncentrationer av läkemedel förekommer väldigt sällan ute i naturen. Metoden är ett problem, eftersom långt innan man når de här toxiska nivåerna kommer det att ske beteendeförändringar hos fiskarna.

Vetenskapsradion: Det svenska innebandyundret

2014-03-25
Det som från början var en lek med plastklubbor och plastbollar har på kort tid växt till en etablerad idrott. Hör bland andra Taru Tervo, forskningssamordnare på det nyöppnade innebandykompetenscentrumet på Idrottshögskolan vid Umeå universitet, berätta om hur innebandy blivit en folksport.

SR Ekot: Vattenkraften kan minska om ny utredning blir verklighet

2014-03-25
De flesta av dem stora vattenkraftverken är byggda långt innan den moderna svenska lagstiftningen i miljöbalken kom till. Ett förslag i en statlig utredning är att alla Sveriges vattenkraftverk nu ska prövas mot miljöbalken. Miljöskyddet står mot den viktiga tillgången på förnyelsebar energi och åsikterna om konsekvenserna går isär. Christer Nilsson, professor i ekologi vid Umeå universitet, säger att de största vattenkraftverken redan har försämrat den biologiska mångfalden så mycket att det inte finns någon poäng med stora åtgärder där. Men å andra sidan kanske det finns anläggningar där man till och med skulle kunna gå så långt att man tar bort dem, för att det skulle innebära enorma miljövinster.

O'Dain Rose i VK: "Allt som spelar någon roll finns här i Umeå”

2014-03-25
Sprintstjärnan O'Dain Rose trivs inte bara på löparbanan. Som student vid Handelshögskolan har han också elitidrottsavtal med Idrottshögskolan , så att studierna kan anpassas till tävlingar och träningsläger.

Om rebellen, humoristen och berättaren Alfhild Agrell på Littfest 2014

2014-03-24
Lyssna när litteraturvetare Ingeborg Nordin Hennel presenterar sin senaste bok tillika den första biografin om den norrländska författaren Alfhild Agrell (1849-1923). Vi får i ord och bild veta mer om denna kvinna som i sin tid retade Strindberg, roade Sverige och gäckade kritikerna. Presentationen skedde i samband med att boken "Alfhild Agrell: rebell, humorist, berättare" utkom på Littfest 2014 i samverkan med Umeå universitet.

Arkeologiska fynd kan skriva om norrlandskustens historia

2014-03-24
I en artikel i Norran framgår att Thomas Larsson, professor i arkeologi, Umeå universitet, vill gräva ut mer av Klosterholmen nära Bureå, i jakten på lämningar av franciskanermunkar.

AB: Så stoppar vi fascismen

2014-03-24
Historikern Lena Berggren, Umeå universitet, skriver i en artikel, publicerad i bland annat Aftonbladet, om hur vi står mitt i en ny fas av upptrappning av fascistisk aktivitet i Sverige.

Humfakdoktorand gästar poddcasten "Nyfniken"

2014-03-21
Det är Linn Svensson, doktorand, institutionen för kultur- och medievetenskaper, Umeå universitet, som intervjuas i den Umeåbaserade poddcasten "Nyfniken".

SR: Hur hantera nazisterna?

2014-03-20
Lena Berggren, docent i historia vid Umeå universitet, deltar i Sveriges radios program Studio Ett i samtal om de rasideologiska rörelserna i Sverige och hur de bör bemötas i politisk debatt.

Nyhetsarkiv