Till umu.se

Om Umeå universitet i media

GP: Läkare missar att anmäla mord

2014-11-26
ST-läkaren Gisela Pettersson visar i en studie från rättsmedicin vid Umeå universitet att bara drygt hälften av alla onaturliga dödsfall resulterar i rättsmedicinsk undersökning. Det kan innebära att mord inte upptäcks. – Det handlar dels om okunskap, dels om att det finns en inneboende motvilja in...

helahälsingland.se: "Socialtjänstlagen gäller även romer"

2014-11-26
De socialchefer som hänvisar till socialtjänstlagen som skäl till att inte hjälpa tiggare bryter mot lagen. Det menar Andreas Pettersson, jurist och doktorand vid Juridiskt forum på Umeå universitet.

Vårdförbundet: En av tre har somnat bakom ratten i ambulansen

2014-11-25
Det är ett vanligt problem att ambulanspersonal är så trötta att de blir en säkerhetsrisk, enligt Vårdförbundets undersökning bland närmare 1000 ambulanssjuksköterskor. – Detta är chockerande och visar på ett utbrett problem, säger Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet....

Aftonbladet debatt: Kommunerna är skyldiga att bistå EU-migranterna

2014-11-23
Lagen är tydlig – men det struntar kommunerna i. Det skriver Andreas Pettersson vid Juridiskt forum på Umeå universitet med anledning av att många svenska kommuner inte följer socialtjänstlagens regler för stöd och hjälp till de romska migranterna som vistas i Sverige.

SvT Nordnytt: Jobbet inte avgörande för flytten

2014-11-21
Mönstret håller i sig, vi lämnar landsbygden för storstan. Men jobbet är inte lika avgörande som förr.
– Vi flyttar för att vi vill flytta, säger Kerstin Westin, professor i kulturgeografi vid Umeå universitet.

P4 Västerbotten: Umeåbon öppnar dörrar med chip i handen

2014-11-20
Emilott Lantz i Umeå är en av de första i Sverige att ha opererat in ett chip i sin hand. Emilott hoppas kunna använda chippet till att t ex. låsa upp dörren på jobbet. Emilott Lantz är alumn från Umeå universitet och arbetar numera på Codemill. Lyssna på ett radioreportage (7:28 min)

Infotech Umeå: Opererar in chip i kroppen

2014-11-20
Emilott Lantz, alumn från Umeå universitet och f d studentrekryterare vid vår fakultet, har opererat in ett mikrochip i sin kropp. Med ett datorminne under huden tar hon steget mot en framtid där människan blir direkt uppkopplad mot maskiner och internet.

P4Västerbotten: Hon vill forska fram cement utan koldioxidutsläpp

2014-11-19
Bodil Hökfors kan förstås skilja på cement och betong, men det kan inte författaren Jan Guillo i sin senaste bok "Att inte vilja se"! Expert på betong och Årets Betongforskare heter Bodil Hökfors, teknisk doktor vid Umeå Universitet och projektledare vid Cementas utvecklingsavdelning. Hon har gjort ...

Stipendium till musiketnologi-alumn för arbete med visarkiv

2014-11-18
Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur har tilldelat visarkivarie Marcus Brännström, Västervik, ett stipendium ur Marie-Louise och Gösta Virdings fond. Marcus Brännström har läst musiketnologi vid Umeå universitet.

Svt: Läkemedelsrester kan störa fiskens fortplantning

2014-11-17
Forskare från Umeå universitet har påbörjat ett ovanligt fiskförsök i Älvkarleby. Forskarna vill veta om fiskars lekbeteenden påverkas av läkemedel. Det finns stora mängder läkemedelsrester i våra sjöar och vattendrag, men vilken påverkan de har på fiskarnas beteenden är i stort sett outforskat. Mer...

SR P4: Ubåtskränkningarna - Historieprofessor Martin Hårdstedt kommenterar "Mycket allvarligt läge"

2014-11-14
Sveriges radio P4 rapporterar idag att ÖB nu bekräftar att främmande makt kränkte svenskt vatten i oktober. Martin Hårdstedt, militärhistoriker och professor vid Umeå universitet, säger att läget är allvarligt.

Örnsköldsviks kommun:
Tvåtusen elever testar teknik i praktiken

2014-11-13
Den 18-21 november är det dags för de årliga NoT-dagarna för elever i grundskolan och gymnasiet i Örnsköldsvik. Årets tema är ”Förnybar energi med vatten som energikälla”. Umeå universitet bidrar med föreläsningar för gymnasieskolans naturvetenskaps- och teknikelever.

Sportfiskarna: Forskning visar på ökat skyddsbehov av skogsvatten

2014-11-13
En ny studie från forskningsprogrammet Future Forest visar att de områden i skogen där grundvatten strömmar ut är extra skyddsvärda och har stor betydelse för många arter, däribland fisk. Lenka Kuglerová, doktorand vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, och hennes kollegor har tidiga...

Folkbladet: "1300-talsmynt funna i Norsholm"

2014-11-07
Martin Rundkvist, arkeolog, Umeå universitet, berättar i Östergötlands Folkblad om hur flera mynt från 1200- och 1300-talet grävdes fram i Norsholm i somras.

ÖP: Erik från Gällö designar framtidens BMW-bilar

2014-11-03
Den svenske designern Erik Melldahl, från Gällö, har börjat arbeta hos BMW där han ska designa och rita konceptuella bilar för framtiden. Erikhar studerat masterprogrammet i transportdesign vid Umeå universitet - en av de mest prestigefyllda utbildningarna inom fordonsdesign i världen. – Som examen...

SR: "Kyrkornas skatter riskerar bli museiföremål utan sammanhang"

2014-10-31
Helena Wangefelt Ström, doktorand i museologi, Umeå uiversitet, intervjuas i Sveriges radio om vad ska vi göra av alla kyrkor och religiösa föremål?

VK: Forskare kritiserar lagtolkning

2014-10-29
Kommunen har det yttersta ansvaret för tiggarna. Nu försöker de bara hitta kreativa lösningar för att spara pengar. Det menar Andreas Pettersson, forskare i socialrätt vid Umeå universitet. Han får medhåll av kollegan Lena Wennberg, båda vid Juridiskt forum.

SvD: "Anteckningar från ett träsk mitt i världen"

2014-10-28
Svenska Dagbladet skriver om den sedan tidigare uppmärksammade boken "Stilens munterhet. Sara Lidmans författardagböcker från Missenträsk 1975-1985" av litteraturprofessor Annelie Bränström Öhman.

Alumn från Umeå universitet ny redaktionschef för Västerbottensnytt

2014-10-24
Anders Bäckström heter den nya redaktionschefen för SVT:s regionala nyhetsprogram Västerbottensnytt. Han är en tidigare student vid Umeå universitet där han studerade statsvetenskap.

"En poesi som ställer krav"

2014-10-14
Vilka metoder ska vi egentligen använda oss av när vi studerar digitala miljöer och material? Frågan ställs av Julia Pennlert, doktorand i litteraturvetenskap, Umeå universitet, i ett samtal publicerat på nättidningen Populär poesi.

Pedagogiska magasinet: Proven kan sänka elevers självbild

2014-10-08
Är de nationella proven ett bra verktyg för bedömning eller kan de rentav ha negativa konsekvenser för elevernas lärande? Didaktikforskarna Gunnar Sjöberg och Eva Silfver har följt införandet av proven i matematik i årskurs 3.

VK: Uppfinningen finns snart överallt

2014-10-08
Uppfinningen som belönas med Nobelpriset i fysik finns snart i varje hem. – Om du har renoverat badrummet har du säkert satt in vita lysdioder, säger Ludvig Edman, professor i fysik vid Umeå universitet. Ludvig Edman har träffat den mest kände av de tre fysikpristagarna.

VK Debatt: Aktiebolag bör inte äga skogsmark i Sverige

2014-10-06
Jordförvärvslagstiftningen måste revideras. Riksdagen bör besluta att införa juridiska styrmedel som underlättar uppstyckning och försäljning av aktiebolagens skogsmarksinnehav till enskilda. Reglerna mot bulvanuppköp bör samtidigt ses över. Anställda inom skogsbolagen bör ges förtur till förvärven ...

DN: ”Många män vet inte vad hushållet egentligen kostar”

2014-10-03
Fortfarande känner många kvinnor ett större ansvar för vardagsekonomin än män. De använder sina ”egna” pengar för att köpa saker till barnen och hushållet, och drar sig för att lägga ner för mycket på sig själva. Många män inser inte hur mycket ”vardagslivet” egentligen kostar, säger Umeåforskaren C...

ÖP: "Han underkänner två domstolar"

2014-10-01
Östersundsposten uppmärksammar den nya boken "Historien och Härjedalsdomen. En kritisk analys", utgiven av CeSam, Umeå universitet, skriven av arkivarien och författaren Lars Rumar. Den 10 september släpptes boken då Lars Runmar även medverkade vid CeSams seminarieserie med föreläsning om bakgrunden...

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Karin Wikman
2013-10-28

Utskriftsversion