HeadlineImage

Välkommen till Umeå

I Umeå finns mångkultur och Norrlandsoperan, jazzfestivaler, ungdomsfestivaler, en skulpturpark och museer, t.ex. det internationellt kända Bildmuseet, Umeå universitets eget.

Umeå fortsätter att växa. Sedan Umeå universitet invigdes 1965 har stadens befolkning fördubblats (Umeå är Sveriges elfte största stad), antalet företag mer än sexdubblats, och invånarantalet är nu cirka 123 000. De inflyttade utgör 54 procent och medelåldern är 38 år, flera år lägre än riksgenomsnittet. Kommunens vision om 200 000 invånare år 2050 innebär att bostadsbyggandet är omfattande.

Umeå har ett expanderande näringsliv, och Umeå universitet tillsammans med SLU har naturligtvis stor del i den höga kunskapsnivån. Tillgången till välutbildad arbetskraft och forskningsresurser gör att stora verkstadsföretag gör miljardinvesteringar i Umeå.

De många cyklarna är ett tecken på närhet, även till andra människor. Kanske är det därför som både brottslighet och ohälsa ligger på en låg nivå. Resten av världen är heller aldrig långt borta. Umeå Airport, Botniabanan, den nya ringleden och en utbyggd hamn gör Umeå till ett logistikcentrum.

Umeå kallas ofta för Björkarnas stad. Det har sin bakgrund i den stora branden 1888 som ödelade i det närmaste hela Umeå. När staden byggdes upp igen anlades breda esplanader som brandskydd och längs dessa planterades björkar som skulle hindra elden från att hoppa från hus till hus. Idag finns i Umeå 3 000 björkar som brandskydd.

Namnet ”Umeå” är ursprungligen en böjningsform av älvnamnet ”Uma”, som troligen betyder ”den dånande”.

Umeås historia på film (från 1988)

Läs mer på: Umeå kommuns webbplats och Wikipedia.

Bild: Michael Nordvall.


Snabbfakta om Umeå

Invånare: 122 892
Medelålder: 38 år
Yta: 2 317 kvadratkilometer
Antal hushåll: 53 776
Antal företag i kommunen: 12 000
Antal studenter: 34 200
Antal soltimmar: 1 800 per år
Antal björkar i centrum: 3 000
Soluppgång 21/6: 02.21
Solnedgång 21/6: 22.59

Umeå ligger i landskapet Västerbotten och är residensstad i Västerbottens län. Landskapsdjuret är storspov, landskapsfågeln är blå kärrhök och landskapsblomman är Kung Karls spira.