Till umu.se

Tänk. Ett magasin, ett nyhetsbrev och en webbplats

Tänk. Ett magasin, ett nyhetsbrev och en webbplats

Tänk är Umeå universitets magasin, nyhetsbrev och webbsajt om aktuell forskning – i reportage, intervjuer, film, poddar och bild.
2017 års tema är Arktis, som fokus men inte som begränsning. Verkligen avgör vad som kommer att tas upp. Läs artikeln

Aktuellt

Från farligt till hotat – men miljoner människor spårlöst försvunna!

Från farligt till hotat – men miljoner människor spårlöst försvunna!

2017-03-20 Det är kallt, kalt och öde. Ständigt vinter. Inte en människa syns till, möjligtvis en isbjörn. Eller pingvin. Den bilden av Arktis sitter som etsad på hornhinnan (eller om det är i medvetandet) på alltför många utomstående betraktare.


Gruvplaner skapar svårlösta konflikter

Gruvplaner skapar svårlösta konflikter

2017-03-17 Lokalsamhällen i fjällregionen är djupt splittrade och det lokala inflytandet litet när tillstånd söks för nya gruvetableringar i Sverige. Det visar ny forskning om tre planerade gruvor i Storuman, Jokkmokk och Kiruna som alla ledde till starka protester och stor mediebevakning.


Avslutar alla investeringar i fossila bränslen

Avslutar alla investeringar i fossila bränslen

Aktum • 2017-03-14 Som fjärde lärosäte i landet har Umeå universitet tagit beslut om att avsluta alla investeringar i företag som utvinner, förädlar eller distribuerar kol, olja eller gas, så kallade fossila bränslen.


Umeåforskare blir seriefigur i ny bok om fascism

Umeåforskare blir seriefigur i ny bok om fascism

2017-03-13 Det är serietecknaren och grafiske formgivaren Kalle Johansson som i sin nya bok ”Vad är egentligen fascism?” ritat in docenten i historia Lena Berggren, Umeå universitet, som guide och expert i ett komplext ämne.


Vinnare och förlorare: klimatförändring kan leda till vegetationsskifte

Vinnare och förlorare: klimatförändring kan leda till vegetationsskifte

2017-02-16 Den globala uppvärmningen kan leda till att omfattningen av torra tempererade områden minskar med en tredjedel kombinerat med torka djupare ner i marken under jordbrukets växtsäsong. Det visar ett internationellt forskarlag lett av Geological Survey och medlemmar från sju länder, däribland Scott Wilson från Climate Impacts Research Centre (CIRC) vid Umeå universitet. Resultaten presenteras i Nature Communications.


Arktisk kunskapsspridning på Kunskapsnoden

Arktisk kunskapsspridning på Kunskapsnoden

2017-02-09 Kunskapsnoden är en av universitetets mötesplatser för dialog och samverkan. När evenemanget arrangerades för tjugonde året i rad den 8 februari gick det under titeln Arktis i Sverige – Sverige i Arktis. Forskare från Umeå universitet lyfte viktiga frågor gällande klimatutmaningar, sociala frågor, urfolk, hälsa och kultur.


Skogen och det sköna

Skogen och det sköna

Tänk • 2015-09-04 Skogen har alltid varit en central del av den norrländska identiteten. Men hur förvaltar vi skogen på bästa sätt? Och hur ska balansen mellan ekonomi, estetik och miljö se ut? Svaren har skiftat under historiens gång. Tänk lät skogsforskaren Anna Sténs göra en betraktelse över synen på skogen, från Carl von Linné till dagens bioekonomi.Sidansvarig: Michael Nordvall

Utskriftsversion

Direkt från Väven 27/3 kl 16–18

Demokrati, EU,
Brexit och populism

Ett panelsamtal i Umeå med Åsa Romson, ordförande EU-nämnden (mp), Annika Ström Melin, Dagens Nyheter, Christofer Fjellner, EU-parlamentariker (m) och Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet
Moderator: Ola Nordebo, VK

Direktsändningen sparad på Bambuser

27 mars kl. 16–18 i P5 Konferens, Väven.
Fri entré, ingen föranmälan.

Från redaktionen

Tänk är ett magasin från Umeå universitet, om vår forskning och samverkan.

Tänk är också ett månatligt nyhetsbrev, och en del av vår webb: tank.umu.se

In English, the same goes for Think tank.umu.se/en/

Tidigare nummer av Tänk

Tänk 2015

Tänk 2014

Tänk 2012