Till umu.se

Tänk är Umeå universitets magasin och webbsajt med tonvikt på forskning, utbildning och samarbeten i reportage, intervjuer, filmer och bilder. Under år 2017 ligger fokus på vad som händer i Arktis — ett högaktuellt område där klimatförändringen ställs på sin spets.

Aktuellt

Forskar om byars framtid

Forskar om byars framtid

Den traditionella synen på glesbygden måste utmanas. Det menar forskarparet Dean och Doris Carson, som är knutna till Arktiskt centrum vid Umeå universitet. De är själva ett exempel på den inflyttning... Läs artikeln


Jättestor junikonferens om Arktis framtid i Umeå

Jättestor junikonferens om Arktis framtid i Umeå

2017-03-27 Klimatet blir allt varmare, och livet på jorden förändras. Snabbast går det i norr, i Arktis. Det vet vi. Men vilka samhällsutmaningar väntar? Kan folk bo kvar? Hur ska naturresurser fördelas och farleder kontrolleras? Blottas ny grogrund för sjukdomar och konflikter?
Den 8–12 juni samlas hundratals av världens ledande forskare vid Umeå universitet för att diskutera framtiden för människor och samhällen i norr.


Umeå är en del av Arktis

Umeå är en del av Arktis

I Sverige har vi haft en tendens till att vilja ställa oss vid sidan av den arktiska regionen, men det håller på att ändras. Numera räknas både Norrbotten och Västerbotten in i svenska Arktis, vilket gör att Umeå universitet får lättare att nationellt hävda sig som Sveriges arktiska universitet. Läs artikeln


Upplev arktiska dagar i Abisko

Upplev arktiska dagar i Abisko

2017-06-02 Under det arktiska året är Abisko en plats av särskilt intresse för Umeå universitet . Climate Impacts Research Centre (CIRC) med partners välkomnar till invigning av en forskningsstig för allmänheten och en forskningsbaserad lärplattform. Dessutom inbjuds pressen att uppleva arktisk klimatforskning på nära håll, en guidad tur på Nuolja forskningsstig och att avnjuta midnattssol.


Från farligt till hotat – men miljoner människor spårlöst försvunna!

Från farligt till hotat – men miljoner människor spårlöst försvunna!

2017-03-20 Det är kallt, kalt och öde. Ständigt vinter. Inte en människa syns till, möjligtvis en isbjörn. Eller pingvin. Den bilden av Arktis sitter som etsad på hornhinnan (eller om det är i medvetandet) på alltför många utomstående betraktare.


Umeåforskare blir seriefigur i ny bok om fascism

Umeåforskare blir seriefigur i ny bok om fascism

2017-03-13 Det är serietecknaren och grafiske formgivaren Kalle Johansson som i sin nya bok ”Vad är egentligen fascism?” ritat in docenten i historia Lena Berggren, Umeå universitet, som guide och expert i ett komplext ämne.


Med fokus på samers hälsa

Med fokus på samers hälsa

Urfolk har generellt sämre hälsa än övriga befolkningen. Skillnaden i förväntad livslängd kan vara hela 15 år. Men för att beskriva det svenska hälsoläget fattas en viktig pusselbit. – Vi saknar statistik som ger en helhetssyn över samers hälsa, säger Umeåforskaren Per Axelsson, som nu planerar en folkhälsostudie – på samernas villkor. Läs artikeln


Klimatdrivna artförflyttningar påverkar människans förutsättningar

Klimatdrivna artförflyttningar påverkar människans förutsättningar

2017-03-30 En stor internationell studie som publiceras idag i Science beskriver hur människan påverkas när klimatförändringar driver på artförflyttning av växt- och djurarter på land, i hav och sjöar. Globala ekologiska förändringar innebär en rad utmaningar för människan och blir allt mer framträdande – från hälsorisker till ekonomiska hot och från konflikter över fiskebestånd till påverkad tillgång på globala grödor.Tänk – ett vetgirigt magasin

Omslagsbild Tänk 2017Det senaste numret av Tänk har temat arktisk forskning.

Vi gör ett besök i skogsbyn Pausele – där Dean och Doris Carson bor och forskar om just byars framtid – och får veta mer om Sveriges aktiska forskningscentrum Arcum och Golfströmmens fader – Johan Sandström – som föddes i nuvarande Vindeln i Västerbotten.

Läs Tänk 2017Fler nummer