Under år 2017 låg Umeå universitets fokus på vad som händer i Arktis — ett högaktuellt område där klimatförändringen ställs på sin spets. Här har vi samlat artiklar från Tänk 1 2017. Du kan också läsa mer om arktis på www.umu.se/arktis.

Aktuellt

Umeå är en del av Arktis

Umeå är en del av Arktis

I Sverige har vi haft en tendens till att vilja ställa oss vid sidan av den arktiska regionen, men det håller på att ändras. Numera räknas både Norrbotten och Västerbotten in i svenska Arktis, vilket ... Läs artikeln


Forskar om byars framtid

Forskar om byars framtid

Den traditionella synen på glesbygden måste utmanas. Det menar forskarparet Dean och Doris Carson, som är knutna till Arktiskt centrum vid Umeå universitet. De är själva ett exempel på den inflyttning... Läs artikeln


Med fokus på samers hälsa

Med fokus på samers hälsa

Urfolk har generellt sämre hälsa än övriga befolkningen. Skillnaden i förväntad livslängd kan vara hela 15 år. Men för att beskriva det svenska hälsoläget fattas en viktig pusselbit. – Vi saknar stat... Läs artikeln


Umeåforskare blir seriefigur i ny bok om fascism

Umeåforskare blir seriefigur i ny bok om fascism

Det är serietecknaren och grafiske formgivaren Kalle Johansson som i sin nya bok ”Vad är egentligen fascism?” ritat in docenten i historia Lena Berggren, Umeå universitet, som guide och expert i ett komplext ämne.
– Det kändes väldigt konstigt från början, men jag har sett serien så många gånger att jag vant mig. Men det var lite frestande att be att få superhjältekrafter, superhjältedräkt och att placeras i superhjälteposer, säger Lena.


Klimatdrivna artförflyttningar påverkar människans förutsättningar

Klimatdrivna artförflyttningar påverkar människans förutsättningar

En stor internationell studie som publiceras idag i Science beskriver hur människan påverkas när klimatförändringar driver på artförflyttning av växt- och djurarter på land, i hav och sjöar. Globala ekologiska förändringar innebär en rad utmaningar för människan och blir allt mer framträdande – från hälsorisker till ekonomiska hot och från konflikter över fiskebestånd till påverkad tillgång på globala grödor.


Tänk – ett vetgirigt magasin

Omslagsbild Tänk 2017Tänk 1 2017 har temat arktisk forskning.

Vi gör ett besök i skogsbyn Pausele – där Dean och Doris Carson bor och forskar om just byars framtid – och får veta mer om Sveriges aktiska forskningscentrum Arcum och Golfströmmens fader – Johan Sandström – som föddes i nuvarande Vindeln i Västerbotten.

Läs Tänk 2017Fler nummer