Till umu.se

Om anmälan och antagning

Här hittar du information om anmälan, behörighet, antagning och antagningsstatistik.

Du behöver förkunskaper

För att studera på högskolan behöver du grundläggande behörighet. Ofta krävs också särskild behörighet. Är du inte formellt behörig finns möjlighet att bedömas som behörig genom reell kompetens/undantag. Om du har utländsk gymnasieutbildning som ger behörighet till högskolestudier i det land där du läste gymnasieutbildningen, så är du grundläggande behörig. Men du behöver dessutom engelska, svenska och i vissa fall matematik.

Du kan komplettera din utbildning via komvux, gymnasieskola eller folkhögskola. Umeå universitet ger även behörighetsgivande utbildningar i naturvetenskapliga och tekniska ämnen samt introduktionskurser i språk och samhällsvetenskap. Läs mer om våra utbildningar på förutbildningsnivå till höger. Under vissa förutsättningar kan du som går årskurs tre på gymnasiet söka och bli antagen till sommarkurser. Information för dig som går sista terminen på gymnasiet finns på denna sida.

Gör en anmälan

Du hittar information om behörighet, hur platser fördelas och anmälan på respektive program och kurssida. Webbanmälan fullföljer du på Antagning.se. Är du behörig och vill att det görs en individuell prövning kan du ansöka om Avsteg från gängse urvalsgrunder.

Om du har skyddad identitet är det viktigt att du gör anmälan via pappersblankett. Sverige har anmälnings- och studieavgifter för sökande utanför EU EES-länderna och Schweiz.

När du har anmält dig

Följ din anmälan på Antagning.se och komplettera med de meriter som saknas. Du kommer att få ett antagningsbesked som du måste tacka ja till för att behålla din plats. Om du blir antagen men inte kan påbörja din utbildning kan du ansöka om anstånd med studiestarten för att påbörja utbildningen en senare termin. Om du är missnöjd med beslut om behörighet när du får ditt antagningsbesked kan du överklaga beslutet.


Sidansvarig: Antagningen
2015-01-19

Utskriftsversion

Sista anmälningsdag

Höstens utbildningar: 15 april
Vårens utbildningar: 15 oktober
Sommarkurser: 17 mars
Designhögskolan: 15 januari och 1 mars, se Viktiga datum nedan
Programmen för Fri konst: 3 mars

Hitta övriga viktiga datum
Viktiga datum

Kontakta oss

Ring 090-786 50 00 eller skriv i vårt kontaktformulär.