Till umu.se

Att studera vid Umeå universitet

Om du väljer att studera vid Umeå universitet hoppas och tror vi att du kommer att trivas. Drygt 31 500 studenter har redan gjort valet. De flesta studerar på Campus Umeå där nästan alla utbildningar finns samlade inom gångavstånd.

Student i arbete
Oavsett om du väljer att studera på Campus Umeå, Campus Skellefteå eller Campus Örnsköldsvik så kommer du att smittas av den härliga drivkraft som finns vid ett av landets största universitet. Här finns både spännande utbildningar och framgångsrik forskning.

På Umeå universitet finns omkring 1 600 kurser och 150 program. Väljer du att studera här kanske det känns tryggt att veta att du kommer till ett av landets främsta universitet som har tillräckligt lång historia för att garantera kvaliteten på din utbildning, men är ungt nog för att det ska vara högt i tak och öppna dörrar.

Unikt för campus Umeå är att de flesta utbildningarna finns samlade inom gångavstånd. Tio minuters promenad från campus Umeå finns Konstnärligt campus.

Campus Umeå

På campus händer alltid något. Mittpunkten är Universum – en mötesplats med galleria som rymmer kafé, frisör, ett litet snabbköp och studieplatser. Här finns också restauranger, pubar, klubbar och annat. Här hittar du Aula Nordica, en scen för musik, föreläsningar och högtider.

Iksu Sport

Som student på Umeå universitet kan du lätt kombinera idrott och studier. Att friskvårdsanläggningen Iksu ligger på campus gör att träningen blir ett naturligt inslag i studentlivet. Det är en av Europas största friskvårdsanläggningar och har ungefär 25 000 besökare varje vecka.

Här finns nybyggda studieplatser som gör det enkelt att förena studier och motion. Iksu satsar på breddidrott och på bredd i utbudet. Här kan man simma, klättra, gympa och mycket mer. Här finns också tillgång till massör, naprapat, dietist och andra tjänster. På Iksu hittar man dessutom Nordens största gym. För studenter med barn erbjuder Iksu särskilda aktiviteter.

Läs mer om Iksu Sport

Kultur på campus – unikt projekt i Sverige

Kultur på campus är ett Sverigeunikt projekt som levererar gratis kultur till studenter och personal vid Umeå universitet. Vid lunchtid någonstans på campus kan du varje vecka njuta av musik, film, litteratur, dans, teater eller konst. Exempel på några som medverkat i Kultur på campus är Bob Hansson, Sofia Jannok, Håkan Nesser och Veronica Maggio.

Läs mer om Kultur på campus

Bibliotek

Umeå universitetsbibliotek är det största vetenskapliga forskningsbiblioteket i Norrland och här finns det gott om läsplatser, grupprum, tysta läsesalar och flera datorlabb. På Konstnärligt campus finns ett specialbibliotek för arkitektur, konst och design. På Campus Umeå finns Universitetsbiblioteket UB och Medicinska biblioteket MB som har öppet alla dagar i veckan under terminerna. UB håller till i ljusa och luftiga lokaler mitt i Lindellhallen på Campus Umeå. Här finns cirka 1,5 miljoner böcker fördelade på 33 000 hyllmeter. Här finns också Resurslabbet med datorer som har program anpassade för skriv- och läshjälp. MB ligger ett stenkast från campus på Norrlands universitetssjukhus och här finns informationsresurser för studerande och anställda vid medicinsk fakultet.

På Campus Örnsköldsvik finns UB Örnsköldsvik i samma hus som stadsbiblioteket. Umeå universitetsbibliotek har varje år omkring en miljon besökare på sina tre bibliotek.


Sidansvarig: Kommunikationsenheten
2015-06-26

Campus Skellefteå

Umeå universitet Campus Skellefteå är det lätt att hitta tid med din lärare och andra studenter över programgränserna. Campusområdet har allt samlat där biblioteket erbjuder en härlig studiemiljö med modern arkitektur och utsikt mot älven.

Campus Örnsköldsvik

Umeå universitet Campus Örnsköldsvik erbjuder ett brett utbud av program och kurser i nära samarbete med företag och organisationer i regionen. Det ger verklighetsanknutna utbildningar och goda chanser till jobb efter utbildningen.

Konstnärligt Campus

Konstnärligt campus – en mötesplats för forskning, utbildning och yrkesverksamhet inom arkitektur, design, konst och nya medier. En kreativ miljö utan motstycke.