Till umu.se

Bostad

Det är viktigt att bo bra. Någon kanske nöjer sig med sovsal och dusch i korridoren, en annan vill ha ett eget rum men kan tänka sig att dela kök, och en tredje kräver balkong och öppen spis. I Umeå finns något för alla, men precis som i andra stora universitetsstäder kan det krävas lite planering för att hitta hem.

Studenter i sitt kök i en studentlägenhet.

Ställ dig i bostadskö

Oavsett om du vill bo i korridorsrum, studentlägenhet, hyresrätt eller större lägenhet för att starta ett kollektiv så ska du ställa dig i kö hos Umeå kommuns bostadsbolag Bostaden. Ännu bättre är att ställa dig i kö året innan. Det kostar ingenting att stå i kö, och du samlar ködagar tills du söker utbildning nästa gång.

Korridorsrum och studentlägenheter är bara till för studenter. Att bo i korridor kan vara ett bra sätt att lära känna andra studenter. Du har dusch och toalett på rummet, men delar kök med andra. I många korridorsrum ingår ett enklare möblemang; en säng, ett skrivbord och en bokhylla. Vanligtvis är juni och juli hyresfria.

Ställ dig i bostadskö

Kontakta privata hyresvärdar

Över hälften av de nya studenter som har en lägenhet har fått den genom någon av Umeås privata hyresvärdar. Kolla igenom listan över privata hyresvärdar och sätt igång att ringa!

Sök överallt

Internet är en bra sak för att hitta saker. Skanna igenom allt du hittar om bostäder i Umeå — Blocket är en bra utgångspunkt. Men glöm för den skull inte att hålla koll på anslagstavlor och tidningsannonser.

Akutrumsförmedling

I början av terminen är det ofta högt tryck på bostäder, men ge inte upp! Det ordnar sig. I slutet av den första terminen har i princip alla fått ett hem. Och om det blir kris finns akutrumsförmedlingen som hjälper dig att hitta tillfälligt boende. Ett samarbete mellan Umeå kommun och Umeå studentkår.

Stadsdelar i Umeå

Här kan du läsa om Umeås olika bostadsområden. Du kommer säkert att hitta ett område som passar dig, då varje stadsdel har sin egen karaktär och sitt eget utbud.

Berghem

Ligger vid universitetet och ca 2 km från centrum. Mysigt 1950-talsområde med villor och låga flerfamiljshus, och här finns bland annat Västerbottens museum. På Berghem ligger också Gammliavallen, hemmaarena för bland andra Umeå IK:s damfotbollslag.Visa i Google MapsLäs mer om Berghemsområdet

Carlshem

Ligger 5 km från centrum och 2 km från universitetet. Lugnt radhusområde med några mindre lägenheter. Nära till natur- och strövområden, och ett stenkast från ett av Umeås största shoppingcentrum, Strömpilen med ett tjugotal butiker, några restauranger och ett apotek. Visa i Google MapsLäs mer om Carlshem (som ingår i Ålidhemsområdet)

Lilljansberget

Sedan 2005 ett bostadsområde med hyresrätter alldeles intill campus. Visa i Google MapsLäs mer om Liljansberget (som ingår i Berghemsområdet)

Mariehem

Ligger ca 5 km från centrum och två km från universitetet. Området är byggt på 1960-talet, och består till största delen av flerfamiljshus. Ligger bredvid Nydalasjön, med bad på sommaren och preparerade skidspår på vintern. Visa i Google MapsLäs mer om Mariehemsområdet

Nydalahöjd

Ligger ca 1 km från universitetet och fem km från centrum. Fräscht område byggt på 1990-talet, med hög lägenhetsstandard. Fem minuters cykelväg från Iksu. Visa i Google MapsLäs mer om Nydalahöjd (som ingår i Mariehemsområdet)

Tomtebo

Mycket nytt område med många barnfamiljer. Ligger vid Nydalasjöns strand, ca 5 km från centrum och tre km från universitetet. Visa i Google MapsLäs mer om Tomteboområdet

Ålidhem

Ålidhem är Umeås studentområde nummer ett! Ca 4 km från centrum och 1,5 km från universitetet. Större delen av området är byggt på 1960- och 70-talen. Här bor många studenter, så bli inte förvånad om det pågår en fest i vartannat hus på lördagskvällarna. Visa i Google MapsLäs mer om Ålidhemsområdet

Ålidbacken

Kallas även Tunnelbacken av Umeåborna. Ligger ca 3 km från centrum och 500 m från universitetet. Här finns många billiga korridorsrum och en vacker utsikt över Umeälven. Visa i Google MapsLäs mer om Ålidbacken (som ingår i Ålidhemsområdet)

Ålidhöjd

Ligger på andra sidan vägen från Iksu, ca tre km till centrum. Fina lägenheter byggda på 1980-talet med en fantastisk utsikt över Umeå! Visa i Google MapsLäs mer om Ålidhöjd (som ingår i Ålidhemsområdet)


Sidansvarig: Kommunikationsenheten
2015-12-01

Checklista

Ställ dig i bostadskö

Hör av dig till privata hyresvärdar

Håll koll på annonser på Internet och anslagstavlor

Sprid att du letar bostad

Tänk längre

Du måste inte bo i Umeå för att plugga i Umeå. Kan du tänka dig att resa bara 20 minuter med tåg har du betydligt bättre chanser att få bostad, och får dessutom det bästa av både stads- och lantlivet på köpet.
Umeå–Örnsköldsvik: 55 min
Umeå–Hörnefors: 16 min
Umeå–Vännäs: 22 min
Umeå–Nordmaling: 26 min

Bostad i ÖrnsköldsvikBostad i Skellefteå

Bostad i BjurholmBostad i NordmalingBostad i Vindeln Bostad i Vännäs