Till umu.se

Bostad

Under studietiden är det viktigt att bo bra. I början av terminen är ofta trycket på bostäder högt. En bit in på terminen brukar det lätta. Det är bra om du tidigt tar reda på vilka möjligheter som finns och ställer dig i bostadskö så snart som möjligt.

Olika alternativ

Student med flyttkartongEn bra bostad är viktigt under studietiden. Men att få tag på bostad i Umeå kan vara en utmaning. Om du är ute i god tid ökar dina chanser att hitta ett bra boende. Du kan välja att bo i ett studentrum, i en studentlägenhet, i en vanlig bostad eller kanske i kollektiv.

Studentrum och studentlägenheter

Studentrum och studentlägenheter är bara till för studenter och för det mesta är hyran inte så hög. Att bo i studentrum är ett bra sätt att lära känna andra studenter. Du har dusch och toalett på rummet, men delar kanske kök med de andra i korridoren. I många studentrum ingår ett enklare möblemang; en säng, ett skrivbord och en bokhylla. Vanligtvis är juni och juli hyresfria. Anmäl dig så snabbt som möjligt om du är intresserad. Det kostar ingenting och är inte bindande.

Kollektiv

En del studenter väljer att bo i kollektiv. Då delar man på hyran för en stor lägenhet: alla kan ha var sitt rum, med gemensamt kök och badrum. Kolla för säkerhets skull att din hyresvärd godkänner kollektivboende. Ibland kan det vara brist på mindre lägenheter och då kan det vara lättare att hitta en större lägenhet som man delar med andra.

Olika alternativ finns

Du kan förstås också hyra en vanlig lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget Bostaden eller hos någon privat hyresvärd. Balticgruppen har även studentlägenheter i Umeå.

Boende med kort varsel

Umeå kommun har också en akutrumsförmedling för dig som måste flytta hit med kort varsel.

Boende i Umeå

Berghem

Ligger vid universitetet och ca 2 km från centrum. Mysigt 1950-talsområde med villor och låga flerfamiljshus, och här finns bland annat Västerbottens museum. På Berghem ligger också Gammliavallen, hemmaarena för bland andra Umeå IK:s damfotbollslag.Visa i Google MapsLäs mer om Berghemsområdet

Carlshem

Ligger 5 km från centrum och 2 km från universitetet. Lugnt radhusområde med några mindre lägenheter. Nära till natur- och strövområden, och ett stenkast från ett av Umeås största shoppingcentrum, Strömpilen med ett tjugotal butiker, några restauranger och ett apotek. Visa i Google MapsLäs mer om Carlshem (som ingår i Ålidhemsområdet)

Lilljansberget

Sedan 2005 ett bostadsområde med hyresrätter alldeles intill campus. Visa i Google MapsLäs mer om Liljansberget (som ingår i Berghemsområdet)

Mariehem

Ligger ca 5 km från centrum och två km från universitetet. Området är byggt på 1960-talet, och består till största delen av flerfamiljshus. Ligger bredvid Nydalasjön, med bad på sommaren och preparerade skidspår på vintern. Visa i Google MapsLäs mer om Mariehemsområdet

Nydalahöjd

Ligger ca 1 km från universitetet och fem km från centrum. Fräscht område byggt på 1990-talet, med hög lägenhetsstandard. Fem minuters cykelväg från Iksu. Visa i Google MapsLäs mer om Nydalahöjd (som ingår i Mariehemsområdet)

Tomtebo

Mycket nytt område med många barnfamiljer. Ligger vid Nydalasjöns strand, ca 5 km från centrum och tre km från universitetet. Visa i Google MapsLäs mer om Tomteboområdet

Ålidhem

Ålidhem är Umeås studentområde nummer ett! Ca 4 km från centrum och 1,5 km från universitetet. Större delen av området är byggt på 1960- och 70-talen. Här bor många studenter, så bli inte förvånad om det pågår en fest i vartannat hus på lördagskvällarna. Visa i Google MapsLäs mer om Ålidhemsområdet

Ålidbacken

Kallas även Tunnelbacken av Umeåborna. Ligger ca 3 km från centrum och 500 m från universitetet. Här finns många billiga korridorsrum och en vacker utsikt över Umeälven. Visa i Google MapsLäs mer om Ålidbacken (som ingår i Ålidhemsområdet)

Ålidhöjd

Ligger på andra sidan vägen från Iksu, ca tre km till centrum. Fina lägenheter byggda på 1980-talet med en fantastisk utsikt över Umeå! Visa i Google MapsLäs mer om Ålidhöjd (som ingår i Ålidhemsområdet)

Bo i Skellefteå eller Örnsköldsvik

Studerar du på Campus Örnsköldsvik eller Campus Skellefteå? I både Skellefteå och Örnsköldsvik finns det gott om bostäder.

Läs mer om bostad i Skellefteå

Läs mer om bostad i Örnsköldsvik


Checklista

Ställ dig i bostadskö

Hör av dig till privata hyresvärdar

Håll koll på annonser på Internet och anslagstavlor

Sprid att du letar bostad

Tips om du har svårt att hitta bostad

Vid terminstart är ofta trycket på bostäder högt. En bit in på terminen brukar det lätta.

Akutrumsförmedlingen hjälper studenter att hitta tillfälligt boende. Oftast som inneboende.

Akutrumsförmedlingen

Bostäder i närliggande kommuner.

Lediga bostäder i BjurholmLediga bostäder i NordmalingBostad i Vindeln Lediga bostäder i Vännäs

Är du student och letar efter tillfälligt boende eller har du möjlighet att hyra ut?Facebookgruppen Umeå studentbostad

Facebookgruppen Lägenheter i Umeå