Till umu.se

Bostad

De allra flesta studenter bor i närheten av campus där de flesta studentbostäderna finns. I början av höstterminen är det högst tryck på bostäder, men det lugnar oftast ned sig i mitten av terminen. Börja leta i god tid och ställ dig i kö redan när du börjar fundera på att studera i Umeå, så underlättar det dina chanser att du får ett bra boende.

Studenter i sitt kök i en studentlägenhet.

Ställ dig i bostadskö

Oavsett om du vill bo i studentkorridor, studentlägenhet eller hyresrätt så ska du ställa dig i kö hos Umeå kommuns bostadsbolag Bostaden så fort du funderar på att studera på Umeå universitet. Det kostar ingenting att stå i kö. Balticgruppen är den största privata aktören på studentlägenheter och de har ingen kö, utan där är det först till kvarn som gäller.  Även Svenska studenthus har studentlägenheter där du kan ställa dig i kö.

Studentkorridor och studentlägenheter är bara till för studenter. Att bo i korridor kan vara ett bra sätt att lära känna andra studenter. Du har i de allra flesta fall dusch och toalett på rummet, men delar kök med andra. I många korridorsrum ingår ett enklare möblemang; en säng, ett skrivbord och en bokhylla. Vanligtvis är juni och juli hyresfria.

Ställ dig i bostadskö

Kontakta privata hyresvärdar

Över hälften av de nya studenter som har en lägenhet har fått den genom någon av Umeås privata hyresvärdar. Kolla igenom listan över privata hyresvärdar och sätt igång att ringa!

Sök överallt

På internet kan du hitta flera ställen för att hitta bostad, främst på Facebook-grupperna Lägenheter i Umeå och Umeå studentbostad där du framförallt kan hitta möjligheter som andrahandsuthyrningar, kollektiv eller inneboende. Annonssajter som Blocket är en bra men glöm för den skull inte att hålla koll på traditionella annonser på anslagstavlor eller i dagstidningarna.

Akutrumsförmedling

Umeå studentkår har även en akutrumsförmedling, http://umebo.montania.se/, som i första hand hjälper nya studenter vid Umeå universitet och SLU att få tag i boende vid terminsstart. Medlemmar i Umeå studentkår prioriteras. Du kan bli medlem i Umeå studentkår även om den kurs eller program du ska läsa inte ligger under deras kårområde.

Stadsdelar i Umeå

Här kan du läsa om några av Umeås olika bostadsområden. Varje stadsdel har sin egen karaktär och sitt eget utbud.

Berghem

Ligger vid universitetet och ca 2 km från centrum. Mysigt 1950-talsområde med villor och låga flerfamiljshus, och här finns bland annat Västerbottens museum. På Berghem ligger också Gammliavallen, hemmaarena för bland andra Umeå IK:s damfotbollslag.Visa i Google MapsLäs mer om Berghemsområdet

Carlshem

Ligger 5 km från centrum och 2 km från universitetet. Lugnt radhusområde med några mindre lägenheter. Nära till natur- och strövområden, och ett stenkast från Strömpilen – ett mindre shoppingcentrum.

Visa i Google MapsLäs mer om Carlshem (som ingår i Ålidhemsområdet)

Lilljansberget

Sedan 2005 ett bostadsområde med hyresrätter alldeles intill campus. Visa i Google MapsLäs mer om Liljansberget (som ingår i Berghemsområdet)

Mariehem

Ligger ca 5 km från centrum och 1-2 km från universitetet. Området är byggt på 1960-talet, och består till största delen av flerfamiljshus. Ligger bredvid Nydalasjön, med bad på sommaren och preparerade skidspår på vintern.Visa i Google MapsLäs mer om Mariehemsområdet

Nydalahöjd

Ligger ca 1 km från universitetet och fem km från centrum. Fräscht område byggt på 1990-talet, med hög lägenhetsstandard. Fem minuters cykelväg från Iksu. Visa i Google MapsLäs mer om Nydalahöjd (som ingår i Mariehemsområdet)

Tomtebo

Mycket nytt område med många barnfamiljer. Ligger vid Nydalasjöns strand, ca 5 km från centrum och tre km från universitetet. Visa i Google MapsLäs mer om Tomteboområdet

Ålidhem

Ålidhem är Umeås studentområde nummer ett! Ca 4 km från centrum och 1,5 km från universitetet. Större delen av området är byggt på 1960- och 70-talen. Här bor många studenter, så bli inte förvånad om det pågår en fest i vartannat hus på lördagskvällarna. Visa i Google MapsLäs mer om Ålidhemsområdet

Ålidbacken

Kallas även Tunnelbacken av Umeåborna. Ligger ca 3 km från centrum och 500 m från universitetet. Här finns många billiga korridorsrum och en vacker utsikt över Umeälven. Visa i Google MapsLäs mer om Ålidbacken (som ingår i Ålidhemsområdet)

Ålidhöjd

Ligger alldeles i anslutning till campus och på andra sidan vägen från Iksu, ca tre km till centrum. Fina lägenheter byggda på 1980-taletVisa i Google MapsLäs mer om Ålidhöjd (som ingår i Ålidhemsområdet)


Sidansvarig: Kommunikationsenheten
2016-08-18

Checklista

Ställ dig i bostadskö

Hör av dig till privata hyresvärdar

Håll koll på annonser på Internet och anslagstavlor

Sprid att du letar bostad

Tänk längre

Du måste inte bo i Umeå för att plugga i Umeå. Kan du tänka dig att resa bara 20 minuter med tåg har du betydligt bättre chanser att få bostad, och får dessutom det bästa av både stads- och lantlivet på köpet.
Umeå–Örnsköldsvik: 55 min
Umeå–Hörnefors: 16 min
Umeå–Vännäs: 22 min
Umeå–Nordmaling: 26 min

Bostad i ÖrnsköldsvikBostad i Skellefteå

Bostad i BjurholmBostad i NordmalingBostad i Vindeln Bostad i Vännäs