"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik

  • Antal högskolepoäng 180 hp
  • Studietid 3 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2024

Som maskiningenjör får du ett brett tekniskt kunnande och är med och utvecklar produkter och processer för framtidens smarta, hållbara och alltmer digitaliserade industri. Du arbetar med allt från design till material och konstruktion, samt kreativa lösningar som gör tillverkningen miljövänlig och konkurrenskraftig. Genom vårt arbetslivsprogram kan du få in en fot i industrin redan under studietiden, vilket stärker din position avsevärt genom praktisk erfarenhet och ett professionellt nätverk.

Hur är det att plugga maskinteknik?

Möt våra studenter och få en inblick i utbildningen.

Under utbildningen

Under dina tre år på programmet får du både teoretiska kunskaper och utvecklar praktisk erfarenhet. Utbildningen täcker hela tillverkningsprocessen från ritning till färdig produkt. Du läser bland annat kurser i datorstödd maskinritning, mekanik, hållfasthetslära, tillverkningsteknik och produktionsteknologi. Under tredje året kan du också bredda din utbildning med kurser i till exempel programmering, projektledning, hållbar utveckling, företagsekonomi eller engelska.

Större eller mindre inslag på kurser inom programmet kan ges på engelska.

Praktiska övningar och projekt

Praktiska övningar ingår i de flesta kurser och du får ofta arbeta i projektform. Du får kunskap i att skapa fina detaljer med hjälp av CNC-styrda maskiner – och att med en dator visualisera hur en färdig komponent ska se ut och beräkna dess hållfasthet. Andra övningar kan handla om att bestämma hur en detalj ska tillverkas för att ge hög kvalitet till lägsta möjliga kostnad. Många kurser avslutas med skriftliga rapporter, där du redovisar hur du kommit fram till lösning på ett tekniskt problem.

Läs om Mohsen Salehi som läser maskinteknik vid Umeå universitet

Co-op ger arbetslivskontakt

Genom etablerade samarbeten med näringslivet kan du delta i projekt och examensarbeten direkt kopplade till industrin. Ett exempel är vårt integrerade arbetslivsprogram, Co-op, där du kan ansöka om en plats på något av de teknikföretag vi samarbetar med.

Som Co-op-student får du sommarjobb under studietiden, samt möjlighet till projektarbeten och examensarbete på företaget. Det innebär att du både får tillämpa dina kunskaper i praktiken, tjäna pengar och bygga värdefulla kontakter inom branschen, vilket kan vara avgörande för din framtida karriär.

Läs mer om Co-op

Programöversikt

Efter utbildningen

Maskiningenjörer efterfrågas av både små och stora företag och du kan arbeta inom många olika branscher.  Den tekniska sektorn genomgår en snabb digitaliserings- och automatiseringsvåg, där maskiningenjörers kompetens är i högsta grad efterfrågad. Som maskiningenjör kan du ha många olika roller, från att vara en del av ett team som driver innovation, till att vara ledare med ansvar för komplexa tillverkningsprocesser.

Många maskiningenjörer är chefer

Maskiningenjörer kommer alltid att behövas inom företag som utvecklar och tillverkar till exempel fordon, papper, stål och energi. Allt fler tekniskt avancerade produkter kräver en effektiv tillverkningsprocess och ingenjörer med rätt kompetens. Maskiningenjörer med kunskaper utöver de rent tekniska är eftertraktade på arbetsmarknaden.

Ansvar för hela processen

Som maskiningenjör inom tillverkningsindustrin kan du få ta ansvar för val av material, produktionssätt och vilken utrustning som används i tillverkningsprocessen. De val du gör måste anpassas till miljön, företagets ekonomiska resurser och vilken kompetens som finns.

 

Vanliga yrken

• Produktutvecklare
• Produktionstekniker
• Konstruktör
• Logistiker (kvalitetssäkring, optimering)
• Konsult
• Arbetsledare, projektledare/chef
• Försäljare/marknadsförare inom verkstadsindustrin

 

Examen

Högskoleingenjörsexamen.

Anmälan och behörighet

Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik, 180 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2024 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2024

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D

Urval

Betyg-Högskoleprov 66/34 procent

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 428 400 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P1560

Anmälan

Nu kan du anmäla dig. Du flyttas till Antagning.se. Sista anmälningsdag är den 15 april 2024.

Byta till Umeå - senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.

Sök senare del av det här programmet

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Florian Schmidt, programansvarig