Till umu.se

Sökhjälp och tips för bättre sökresultat

Umeå universitet är stort och det finns flera sätt att hitta den utbildning som passar dig bäst!

Ett bra tips är att göra utbildningstestet för att hitta något av de intresseområden som kan passa dig bäst.

Ett annat tips är att använda sökfunktionen och göra en utökad sökning. Då kan du  kombinera det ord du söker på med till exempel en viss termin, studietakt eller ort. På så vis får du färre, men troligtvis mer relevanta träffar på din sökning.

Gör en utökad sökning

Vad skriver jag i textfältet?

Textfältet i sökfunktionen söker på kursens eller programmets titel. Om du vet vilken utbildning du letar efter och vad den heter, skriver du helt enkelt in ett eller flera ord som finns med i titeln. Om du däremot är osäker på kursen eller programmets bebämning kan det vara bättre att lämna fältet tomt.

Jag får för många träffar

Genom att i den utökade sökningen kombinera ett sökord med t.ex. en viss termin eller studieort, får du färre men troligtvis mer relevanta träffar på din sökning.

Jag hittar inte det jag söker

Om du vet vad kursen eller programmet heter och har skrivit in det i textfältet, kontrollera att du har stavat rätt. Prova också att ta bort ett eller flera ord samt eventuellt ändra något av de andra sökalternativen i den utökade sökningen.

Vad är studietakt?

Du kan välja att läsa både på heltid eller deltid. Heltidsstudier innefattar 40 veckor per studieår, och du tar 60 högskolepoäng. Läser du t.ex. på 50% studietakt tar du 30 högskolepoäng under ett studieår.

Studera på distans eller via Internet?

Att studera på distans innebär att hela eller delar av undervisningen sker på annat sätt än i ett klassrum. För en del kurser och program gäller att du deltar i ett par sammankomster, medan du på andra inte behöver åka till universitetet över huvudtaget. Du gör de mesta av studierna på egen hand via Internet och de allra flesta utbildningar har inga obligatoriska sammankomster.

Utbildningsnivå vad är det?

Kurser och program är indelade i olika utbildningsnivåer utifrån vad du kan läsa som nybörjare respektive fortsättningsstudent. Om du aldrig tidigare läst vid något universitet eller högskola, kan du välja kurser på förutbildningsnivå eller för nybörjare respektive program på nybörjarnivå. Om du redan är student eller har studerat tidigare, kan du även välja utbildningar på avancerad nivå.

FörutbildningsnivåGrundnivåAvancerad nivå

Program eller kurs?

Det finns två olika studiegångar vid universitetet men all utbildning bygger på kurser. Antingen kombinerar du kurser som ofta behandlar ett  ämne i taget. Genom att kombinera olika kurser kan du ta ut en examen. Eller så läser du ett längre program som är hopsatta av kurser. Läser du på ett program så är du garanterad plats på alla kurser som ingår. Program leder oftast till en examen.

Visa bara utbildningar som enbart kräver gymnasiebehörighet

I den utökade sökfunktionen kan du välja att enbart visa de kurser och program som du kan söka till direkt efter gymnasiet, förutsatt att du har rätt gymnasiebehörighet förstås.

Lycka till!


Sidansvarig: Kommunikationsenheten
2011-07-04

Utskriftsversion

Kontakta oss

Ring 090-786 50 00 eller skriv i vårt kontaktformulär.