Hoppa direkt till innehållet
printicon

Arcum-affilierad forskare en del av ny internationell medicinsk forskningssatsning

Clas Ahlm, FOU-direktör vid Region Västerbotten och professor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet, är med i en ny internationell forskningssatsning mot dödliga virussjukdomar som sprids mellan människa och djur. Projektet syftar till att utveckla nya mediciner mot dessa typer av sjukdomar.

Projektet bygger på en plattform där man studerar hur människans immunförsvar naturligt utvecklar neutraliserande antikroppar, och sedan använder denna information för att ta fram biologiska läkemedel vid virusinfektioner. Detta är en vidareutveckling av den metod som tidigare framgångsrikt används för att utveckla terapi mot det fruktade ebolaviruset. Forskning att utveckla antikroppsbaserad behandling mot sorkfeber har tidigare påbörjats i Umeå, och har nu inkluderats som en del det gemensamma internationella forskningsprojektet.

– Äntligen finns nu chansen till effektiv behandling mot ’Norrlands blödarfeber’. Som infektionsläkare har jag mött hundratals personer med sorkfeber, varav vissa blivit svårt sjuka och några avlidit. Det är patienter som ställt upp och möjliggjort vår forskning. Detta är ett tydligt exempel på hur samverkan mellan sjukvård och forskning lokalt kan leda till nya behandlingar globalt, säger Clas Ahlm.

Läs mer om satsningen i UmU:s nyhetsartikel.

Affilierad forskare

Clas Ahlm
Professor, överläkare
E-post
E-post
Telefon
090-785 23 09

Läs mer om Arcum

Arktiskt centrum
Arktiskt centrum

Umeå universitet har en rik och tvärvetenskaplig arktisk forskningsagenda som innefattar samtliga fakulteter.

Om Arktiskt centrum
Om Arktiskt centrum

Centrumbildningen vid Umeå universitet fokuserar på arktisk forskning.