Kina-Nordiska arktiska forskningscentret (China-Nordic Arctic Research Center, CNARC) har som mål att utveckla samarbeten inom arktisk forskning, öka medvetenheten om situationen i Arktis och skapa en plattform som kan bidra till en hållbar utveckling.
I december 2013 inrättades China-Nordic Arctic Research Center (CNARC) med hjälp av gemensamma insatser från nordiska och kinesiska forskningsinstitut, som syftar till att vara plattform för akademiskt utbyte mellan Kina och de nordiska länderna. CNARC vill lyfta kunskapen om Arktis och dess globala effekter och främja samarbete för en hållbar utveckling av det nordiska Arktis och en sammanhängande utveckling av Kina i ett globalt sammanhang.
CNARC består för närvarande av 18 medlemsinstitut som alla är ledande tankesmedjor och institut för arktiska studier i sina respektive länder och som har kapacitet att påverka, samordna och initiera forskning om Arktis inom sina yrkesområden.
Arctic Center, Lapland University
Arcum, Umeå University
Dalian Maritime University
Fridtjof Nansen Institute
Icelandic Center for Research
Nord University
Norwegian Polar Institute
Ocean University of China
Polar Research Institute of China
Polar Research Secretariat of Sweden
Research Institute of China
Shanghai Institute for International Studies
Shanghai Jiaotong University
Shanghai Ocean University
Shanghai Tongji University
South China Business College'
The Arctic University of Norway
The University of Akureyri
CNARC underlättar samarbetet mellan Kina och Norden genom att:
Genomföra gemensamma forskningsprojekt i enlighet med forskningsteman om klimatförändringar i Arktis, arktiska resurser, sjöfart och ekonomi samt politik och lagstiftning i Arktis
Utveckla arktiska forskningsnätverk och gränser genom att ge kinesiska och nordiska forskare möjlighet att bedriva forskning i Arktis genom stipendieprogram
Regelbundet sammankalla symposiet för arktiskt samarbete mellan Kina och Norden och andra workshops
Underlätta informationsutbyte och kulturellt utbyte mellan Kina och de nordiska länderna i arktiska sammanhang