Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 22 februari 2021)
Att avsluta forskningsprojektet med väl underbyggda beslut om vad som händer med projektets data.
FAIR data
FAIR data innebär att forskningsdata ska vara sökbar, tillgänglig, interoperabel och återanvändningsbar.
Grad av tillgänglighet
Öppet eller "bara" tillgängligt? Hur tillgängligt ska projektets forskningsdata vara?
DMPonline
Med verktyget DMPonline kan du sammanställa och arbeta med forskningsprojektets datahanteringsplan.
Organisation och kontakter
Information som hjälper dig att kontakta rätt person och enhet med din fråga om forskningsdatahantering.
När projekttiden närmar sig slutet eller när du avslutar en forskningsperiod är det läge att återkoppla till datahanteringsplanen och de faktorer som finns och har funnits att förhålla sig till.
Det är dags att förbereda projektets data för långsiktig lagring. Forskningsdata ska vara strukturerat så att det är möjligt tillgå och förstå för andra oavsett om någon annan har tillgång till data eller ej.
All forskningsdata som ligger till grund för resultat ska vara väl beskriven och strukturerad så att den är begriplig även på lång sikt. Detta hjälper även dig som har samlat in data, om du i framtiden vill återanvända gammal data i nya studier.
Om hanteringen av forskningsprojektets data har varit genomtänkt, strukturerad och väl dokumenterad under forskningsprojektets gång så finns det redan en god grund för den avslutande datahanteringen. Annars måste processen rekonstrueras och beskrivas från grunden.
Färdigställa och göra tillgängliga (SND)
Organisera data under pågående projekt
Ett vanligt missförstånd är att tillgänglig data inom ramen för FAIR-principerna innebär att data måste publiceras open access. Detta stämmer inte. Tillgången till data ska vara så stor som möjligt, men också så begränsad som den behöver vara. Däremot måste graden av tillgänglighet och vad som krävs för att få tillgång till data beskrivas på ett tydligt sätt med hjälp av metadata.
FAIR data (och att göra data FAIR)
För att uppfylla FAIR-principerna är det centralt att registrera forskningsdata på ett strukturerat sätt tillsammans med utförliga metadatabeskrivningar. Beskrivningarna ska både göra data begripliga för människor och vara maskinläsbara.
I Svensk nationell datatjänsts (SND:s) nationella katalog för forskningsdata kan du registrera metadata som gör projektets forskningsdata möjlig att hitta och förstå. Det är inte nödvändigt att lagra forskningsdata hos SND för att för att registrera data där, även om det i vissa fall kan vara en möjlighet.
Ingång med information och länk till inloggning för att registrera forskningsdata i SND:s nationella katalog för forskningsdata:
Biblioteket kan ge råd och stöd vid publicering av projektets metadata i SND:s katalog. Vi granskar även poster med metadata som registreras i katalogen. Bland annat undersöker vi om registreringen uppfyller FAIR-principerna. Det går också bra att kontakta SND direkt med dina frågor.
Boka rådgivning och utbildning
När forskningsprojektet avslutas ska forskningsdata tas omhand på ett sätt som är säkert och hållbart över tid. Universitetets jurister, arkiv och IT-specialister (ITS) hjälper till med att hitta och bedöma lösningar för slutlagring av forskningsdata. De kan även hjälpa till med resurser och information om:
I FAIR-principerna beskrivs tekniska aspekter av lagringslösningen som stödjer långsiktigt hållbar, säker och tillgänglig lagring av forskningsdata. För vägledning kring sluthantering av forskningsdata kan resurser som "Arkivhandbok för forskningsmaterial" och "Dokumenthanteringsplan - Bedriva forskning" vara till hjälp. De hittas på sidan "Arkivering av forskningsmaterial" på Aurora.
Institutioner som arbetar med känsliga data har ofta egna strukturer och procedurer på plats för att skydda uppgifterna från insyn och försäkra sig om god datasäkerhet.
IT-tjänster och IT-stöd för forskning (ITS)
Arkivering av forskningsmaterial (Aurora)
Svensk nationell datatjänst (SND) har arbetat fram informationsresurser för forskare om hantering och tillgängliggörande av forskningsdata:
Du kan också vända dig till Svensk nationell datatjänst (SND) för information, råd och stöd i arbetet med forskningsdatahantering.
Mer information om kontaktvägar och hur det nationella arbetet med forskningsdata är organiserat hittar du här:
Att informera sig, göra strategiska överväganden och upprätta en datahanteringsplan.
Att bibehålla ett långsiktigt arbete med projektets forskningsdata under en forskningsprocessen.
Att avsluta forskningsprojektet med väl underbyggda beslut om projektets data.