Det finns gott om resurser som arbetar för att underlätta arbetet med forskningsdatahantering, både vid universitetet och nationellt. Här hittar du kontaktuppgifter och information som hjälper dig att kontakta rätt del av organisationen med din fråga.
Universitetets resurser
Samordnare för universitetets arbete med forskningsdata
Universitets rektor har tilldelat biblioteket samordningsansvaret i arbetet med att bygga upp en lokal organisation som ska samarbeta och stödja forskare i arbetet med att hantera och tillgängliggöra av forskningsdata.
Thomas Kieselbach är samordnare för universitetets infrastrukturarbete för forskningsdatahantering.
Bibliotekets arbetsgrupp för forskningsdata finns tillgänglig för rådgivning och kompetensutveckling inom forskningsdatahantering. Vi hjälper dig bland annat när du ska upprätta en datahanteringsplan.
Vid universitetet finns domänspecialister för forskningsdatahantering inom fältet registerforskning. Domänspecialister stöttar sina forskarkollegor i arbetet med forskningsdatahantering. Domänspecialisterna ingår i en nationell kompetensnod tillsammans med kollegor från andra lärosäten.
Universitetsjuristerna och arkivet finns att tillgå för frågor som rör juridik och handlingar. De finns att kontakta via universitetsledningens kansli.
Svensk nationell datatjänst (SND) är ett konsortium som drivs av nio lärosäten, varav Umeå universitet är ett. Inom ramen för SND pågår arbete med att bygga upp en nationell organisation, inklusive teknisk struktur, för hantering och tillgängliggörande av forskningsdata.
SND organiserar kontaktpersoner och specialister inom området forskningsdatahantering som du som forskare kan vända dig till för rådgivning. De tillhandahåller även informationsmaterial, online-utbildning (kursen BAS online), fortbildningstillfällen och evenemang inom området. SND:s primära funktion är att stödja tillgänglighet, bevarande och återanvändande av data och relaterade material. Dessa mål korresponderar väl med FAIR-principerna.
SND samlar domänspecialister inom olika forskningsområden från flera av landets lärosäten i en kompetensnod. Forskare som vill ha rådgivning av en domänspecialist kan vända sig till vilken specialist som helst inom noden. Kontaktuppgifter och uppgifter om forskningsdomän för domänspecialisterna finns på SND:s hemsida.