Temat för året är AI och informationssäkerhet. Vi ställer oss frågan vart vi är på väg när det gäller artificiell intelligens och tillförlitlig information inom hälso- och sjukvård.
Det går inte att undkomma ämnet artificiell intelligens just nu. På relativt kort tid har AI gått från nästan science fiction till att användas av i stort sett alla med ett litet teknikintresse. Står vi inför ett paradigmskifte eller är vi redan mitt uppe i det? Wikipedia beskriver AI på följande sätt:
Artificiell intelligens (AI) eller maskinintelligens är förmågan hos datorprogram och robotar att efterlikna människors och andra djurs naturliga intelligens, främst kognitiva funktioner såsom förmåga att lära sig saker av tidigare erfarenheter, förstå naturligt språk, lösa problem, planera en sekvens av handlingar och att generalisera.
I den här konferensen kommer vi lära oss mer om hur AI kan påverka vård- och biblioteksverksamheter på olika sätt. Vi får ta del av exempel på hur vården använder AI och utforskar även hur biblioteket kan dra nytta av den och utveckla vår verksamhet. Vi kommer att få höra samtal om både utmaningar och möjligheter nu och i framtiden.
På konferensen tar vi upp informationssäkerhet i betydelsen tillförlitlig information, att rätt information finns tillgänglig för rätt personer, och i rätt tid. Det innebär att den information som vårdpersonalen har tillgång till kommer från säkra källor och är lättillgänglig.
Överbibliotekarie Umeå universitetsbibliotek.
Porträtt på Mikael Wiberg.
Professor vid institutionen för informatik, Umeå universitet. Arbetande ledamot av Kungliga Skytteanska samfundet, samt tidigare vetenskaplig ledamot av Etikprövningsmyndigheten. Mikael är chefredakör för ACM Interactions och han bedriver forskning om vårt framväxande interaktionssamhälle - inkluderat frågor om AI:s roll relaterat kompetens och verksamhetsutveckling.
På konferensen föreläser Mikael om "AI-driven verksamhetsutveckling - utmaningar och möjligheter".
I sitt föredrag kommer Mikael att beröra den pågående, så kallade tredje vågen av AI, och dess betydelse för kompetens- och verksamhetsutveckling. Han kommer att prata om AI:s möjligheter och dess utmaningar vid integration i verksamheter, dess beröringspunkter till informationssäkerhet och integritet, samt en modell för refleksivt införande av AI. Hur blir det till exempel när man AI-fierar vården? Vad är potentialen och nyttan, och var är fallgroparna? I sitt föredrag ger han exempel på relaterad forskning, såväl som praktiska aspekter att förhålla sig till för att dra nytta av den nya tekniken.
Porträtt på Kjell Asplund.
BildBjörn FotografProfessor emeritus i medicin vid Umeå Universitet, styrelseordförande för Socialstyrelsen och vice ordförande för Cancerfonden. Tidigare bland annat generaldirektör vid Socialstyrelsen samt ordförande för Statens medicinsk-etiska råd och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU). Omfattande vetenskaplig och populärvetenskaplig publicering, bland annat boken Fuskarna om oredlig forskning.
På konferensen föreläser Kjell om "Den digitala patienten- teknik och mänskliga värden".
Med den digitala utvecklingen och det snabba intåget av AI (särskilt maskininlärning) i hälso- och sjukvården, har en rad nya möjligheter öppnats att utveckla precisionen i diagnostik och behandling, patientsäkerhet och prognostik. AI kan också avlasta vårdpersonalens administrativa bördor och förbättra vårdplanering och utbildning. Kjell kommer att ge exempel på hur maskininlärning redan nu visat sig överlägsen i arbetsmoment som sjukvårdspersonalen hittills utfört.
Men med ökad tillämpning av AI i vården uppstår nya etiska dilemman. Vi kommer att ställas inför svåra vägval. Bias och fördomar, medvetna eller omedvetna, byggs ofta in i algoritmerna. Till ”health illiteracy” adderas ”digital illiteracy” med ökade klyftor i vården som resultat. Några andra frågor Kjell kommer att diskutera är: Avhumaniseras vården? Kan patienternas integritet bevaras? Utarmas vårdarbetets intellektuella innehåll? Två slutbudskap om vårdens digitalisering blir: Utnyttja! Bemästra!
Porträtt på Ragnberth Helleday.
BildKlas SjöbergSpecialist i lungmedicin och allergologi, arbetar dels som överläkare och medicinskt ansvarig på Andningsenheten lungsektionen Medicincentrum Norrlands universitetssjukhus, dels som medicinskt informationsansvarig överläkare (CMIO) på region Västerbotten.
Ragnberth är disputerad inom luftföroreningsforskning med koppling till luftvägspåverkan. Ett flerårigt intresse för eHälsa och vårdens förutsättningar för digitalisering innebär att Ragnberth i sin roll nu fungerar som en kunskapsbrygga mellan digitaliseringsorganisationen och hälso- och sjukvårdsförvaltningen med hälso- och sjukvårdsdirektören.
På konferensen deltar Ragnbert i pandeldebatten.
BildMattias Pettersson
Specialistsjuksköterska inom intensivvård och Anestesi, Norrlands universitetssjukhus.
Doktorand inom medicinsk vetenskap vid Umeå universitet där hennes forskningsområde är AI inom sjukvården, med fokus på postoperativ vård, Anestesi/Operation och intensivvård (AN/OP/IVA).
På konferensen föreläser Sara om "AI och IVA-patienter".
Porträtt på Kristin Ahlm.
Anställd vid FOUI-staben och arbetar som strateg för att driva HTA Norrr samt Kunskapsstyrning för Region Västerbotten. Disputerad inom rättsmedicin vid medicinsk fakultet.
På konferensen deltar Kristin i föredraget om HTA Norr (Health Technology Assessment). HTA Norr är ett samarbete mellan de fyra norra regionerna (Jämtland Härjedalen, Norrbotten, Västernorrland och Västerbotten) där Kristin arbetar som strateg och deltagit i att starta upp verksamheten. I detta föredrag talar hon, tillsammans med Mattias Lennartsson och Marika Nordström, och ger en beskrivning av HTA Norr och dess process.
Porträtt på Mattias Lennartsson.
Bibliotekarie Medicinska biblioteket, Umeå universitetsbibliotek som arbetar med sökuppdrag, undervisning och handledning. Mattias är även involverad som informationsspecialist i HTA Norr.
På konferensen deltar Mattias i föredraget om HTA Norr. HTA Norr är ett samarbete mellan de fyra norra regionerna (Jämtland Härjedalen, Norrbotten, Västernorrland och Västerbotten) där Mattias jobbar med informationssökning till HTA-uppdrag till det nationella kliniska kunskapsstödet (NKK). I detta föredrag berättar han, tillsammans med Kristin Ahlm och Marika Nordström, om sitt arbete och hur HTA Norr är organiserat.
Porträtt på Marika Nordström.
Bibliotekarie Medicinska biblioteket, Umeå universitetsbibliotek som arbetar med undervisning, handledning och sökuppdrag. Marika är även kontaktperson för Eira samt verksam inom HTA Norr.
På konferensen deltar Marika i föredraget om HTA Norr. HTA Norr är ett samarbete mellan de fyra norra regionerna (Jämtland Härjedalen, Norrbotten, Västernorrland och Västerbotten) där Marika jobbar med informationssökning till HTA-uppdrag till det nationella kliniska kunskapsstödet (NKK). I detta föredrag berättar hon, tillsammans med Kristin Ahlm och Mattias Lennartsson, om sitt arbete och hur HTA Norr är organiserat.
Specialist i allmänmedicin och yrkesverksam som distriktsläkare inom Region Västerbotten.
Har sedan cirka 10 år ett uppdrag som allmänläkarkonsult (AKO) med inriktning på framför allt de psykiatriska specialiteterna (barn- och ungdomspsykiatri och vuxenpsykatri). AKO-gruppen ansvarar för att ta fram samarbetsriktlinjer tillsammans med alla primärvårdens vårdgrannar. AKO-gruppen arbetar även med Nationellt kliniskt kunskapsstöd (NKK) och både granskar och bedömer riktlinjer innan publicering samt upprättar lokala tillägg som berättar för användare hur Region Västerbotten arbetar. Sedan 3 år är Thomas också ordförande för AKO-gruppen. Parallellt med detta har han även ett uppdrag som medicinskt sakkunnig för Beställarenheten, Region Västerbotten.
På konferensen föreläser Thomas om "Kunskapsstöd - bland annat Nationellt kliniskt kunskapsstöd (NKK)". Han kommer att prata om arbetet med NKK, historik och nuläge samt var de hoppas landa så småningom.