Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Open access-tidskrifter

Allt innehåll i en open access-tidskrift eller på en open access-plattform är tillgängligt för alla redan när det publiceras. Ibland, men inte alltid, betalar du som upphovsperson en publiceringsavgift (article processing charge, APC). för att täcka kostnader kring publicering och lagring. Eftersom avgiften betalas i förskott behöver du vara uppmärksam, så att förlaget som du publicerar dig hos är pålitligt.

Open access-tidskrifter är fritt tillgängliga vetenskapliga tidskrifter vars innehåll antingen kan läsas fritt eller både läsas och återanvändas fritt, beroende på licens. För att hitta kvalitetsgranskade open access-tidskrifter inom ditt ämnesområde, använd till exempel Directory of Open Access Journals (DOAJ).

Finansieringen av publicering i open access-tidskrifter kan se olika ut. Ibland tar de ut en publiceringsavgift, en så kallad article processing charge (APC). De stora förlagen och tidskrifterna tar i regel ut en APC, men majoriteten av tidskrifterna i DOAJ gör inte det.

Umeå universitet har ingen särskild fond för open access-publicering. Däremot har biblioteket avtal som ger rabatter vid open access-publicering via bibliotekets prenumerationer.

Directory of Open Access Journals DOAJ

Rabatter för open access-publicering

Opålitliga erbjudanden om open access-publicering

Det finns idag en rad oseriösa utgivare, så kallade predatory publishers, som utger sig för att vara legitima open access-förlag. De tjänar bland annat sina pengar på att ta ut publiceringsavgifter för att leverera ett resultat som har dålig kvalité eller låter bli att leverera något alls. Deras tidskrifter har ofta namn som är snarlika etablerade tidskrifters och de marknadsför sig ofta genom direktmail till forskare. Det händer att en tidigare pålitlig publiceringskanal har köpts upp av en opålitlig utgivare.

Biblioteket har gjort en guide för att bedöma trovärdigheten hos en publiceringskanal. Vi rekommenderar även resurserna hos Think/Check/Submit för att bedöma tidskrifters tillförlitlighet. Du kan också kontakta biblioteket för hjälp med bedömningen. 

Guide: Bedöm publiceringskanalens trovärdighet

Think. Check. Submit.

Andra sätt att publicera open access

Parallellpublicering

Parallellpublicering - att göra en kopia tillgänglig via ett öppet arkiv eller en personlig hemsida.

Hybridpublicering

Hybridpublicering - Open access som tillval.