"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Creative commons

Creative commons (CC) är ett välkänt och välanvänt licenssystem som gör det möjligt att publicera öppet tillgängligt på ett sätt som är enkelt att tolka, med en licens som är maskinläsbar. På denna sida hittar du information om licenssystemet och vad olika varianter av CC-licenser innebär.

Licenssystemet Creative commons (CC) är just nu det tydligaste sättet att identifiera graden av open access för en publikation. CC-licenser beskriver på ett kort, förutsägbart och tydligt sätt vad andra än upphovsrättsinnehavaren får göra med en publikation.

Mer information om hur CC-licenser fungerar i förhållande till upphovsrätten:

Upphovsrätt och open access

Creative commons-licenser

Det finns flera CC-licenser som alla bygger på varandra. Licenserna är internationellt gångbara och förhåller sig till den upphovsrättslagstiftning som gäller i respektive land. 

CC BY: Erkännande

CC BY är den licens som tillåter att ett verk används på flest sätt, samtidigt som det fortfarande är obligatoriskt att hänvisa till upphovspersonen.

Så länge som upphovspersonen blir hänvisad till på ett korrekt sätt innebär CC BY att andra får kopiera, distribuera, framföra och remixa ett verk. Det finns forskningsfinansiärer som kräver att ett verk ska ha en CC BY-licens om det publiceras open access mot en avgift (article processing charge, APC).

CC BY är basen för creative commons-licenserna. Licensdelar kan läggas till CC BY i olika kombinationer för att begränsa de tillåtna användningsområdena. Exempelvis kan det se ut såhär:

  • CC BY-SA
  • CC BY-SA-NC

Följande licensdelar finns att använda som tillägg:

-SA: Dela på samma sätt

SA står för "Share alike". Andra får distribuera ditt verk under en identisk licens som den du har valt för ditt arbete.

-NC: Icke kommersiellt

NC står för "Non-Commercial". Andra får kopiera, distribuera, visa upp, framföra eller remixa ditt arbete, men endast för icke-kommersiella syften.

-ND: Inga omarbetningar tillåtna

ND står för "No derivative works". Andra får kopiera, använda och sprida ditt verk, men de får inte förändra eller remixa det på något sätt.

Läs mer:

CC0: Allmän egendom

CC0 är det största steget bort från enskild upphovsrätt. CC0 är inte en licens utan en märkning som visar att upphovspersonen avstår från att göra de begränsningar som normalt ingår i upphovsrätten. Med en CC0-märkning övergår arbetet till att vara allmän egendom så långt som det är möjligt enligt lag. Kvarvarande begränsningar beror på lagar som inte går att förhandla bort. Lagstiftningarna kan skilja sig åt globalt sett. 

CC0 på Creative Commons hemsida

Öppen online-kurs: Creative commons-licenser i vetenskaplig publicering

Biblioteket erbjuder en online-kurs om Creative commons-licenser i  vetenskaplig publicering. Kursen är gratis, nätbaserad och helt öppen, enligt konceptet MOOC (massive open online course).

Länk till kursen

Online-kurs: Creative commons-licenser i vetenskaplig publicering

Olika sätt att publicera open access

Open access-tidskrifter

Open access-tidskrift eller open access-plattform - öppen tillgång redan från början.

Parallellpublicering

Parallellpublicering - att göra en kopia tillgänglig via ett öppet arkiv eller en personlig hemsida.

Hybridpublicering

Hybridpublicering - Open access som tillval.

Innehållet på denna sida ska ses som information och inte som en juridisk rekommendation. Kontakta universitetsjuristerna om du har behov av juridisk rådgivning kring forskning och publicering.

Universitetsledningens kansli

Senast uppdaterad: 2023-12-01